Veelvoorkomende wandelblessures

Veelvoorkomende wandelblessures

Voor elke klacht geldt: Als de pijn blijft aanhouden en/of er sprake is van een (functie) beperking, raadpleeg dan altijd een sportarts of fysiotherapeut om de blessure te laten beoordelen en een goed behandelplan op te stellen.

Bij sommige klachten denk je in het begin soms: “Ach, dat gaat wel over”. Toch kan het verstandig zijn om hier direct actie te ondernemen om erger te voorkomen. Pijn is een prikkel die je waarschuwt, dit signaal negeren is NIET verstandig!

1. Hielspoor

Hielspoor is een kleine kalkafzetting bij de aanhechting van de peesplaat aan het hielbeen aan de onderzijde van de voet. Veel mensen met hielspoor ervaren klachten onder de hiel, met name na lange tijd zitten of liggen. Het is een hardnekkige blessure. Soms kan het dragen van het juiste schoeisel de klacht al sterk verminderen. De juiste demping en stabiliteit van het schoeisel en/of inlegzool wordt extra belangrijk wanneer deze klacht zich voordoet. Hielspoor komt regelmatig voor en over het algemeen hebben vrouwen er vaker last van dan mannen.

2. Blauwe teennagels

Vaak ontstaan blauwe teennagels na lange afstanden wandelen. Er zijn een aantal verschillende oorzaken waardoor blauwe teennagels kunnen ontstaan: het dragen van te kleine schoenen, het klauwen met de tenen tijdens het wandelen, of door het stoten van de tenen. Het voorkomen hiervan begint dus met het dragen van het juiste schoeisel, misschien aangevuld met een specifiek zooltje. De voet is een complex gewricht, het bestaat namelijk uit 26 botten, 33 gewrichten, 19 spieren en pezen en 107 ligamenten. Alle onderdelen moeten samenwerken om ervoor te zorgen dat we kunnen lopen en bewegen.Als deze spieren en pezen vermoeid beginnen te raken, kan de voet iets langer worden. De juiste maatvoering is dan essentieel om blauwe nagels te voorkomen!

3. Blaren

Warmte, vocht en wrijving zijn de voornaamste veroorzakers van blaren. Om blaren te voorkomen is het belangrijk erachter te komen wat voor jouw de reden zou kunnen zijn. Draag je de juiste sokken, of moet je misschien anders strikken, of is misschien een andere schoen de oplossing? Wandelaars van lange- en/of meerdaagse tochten: “Draag droge sokken!” Warme voeten transpireren veel, wissel daarom tijdens die lange tocht (4-daagse…) je vochtige sokken voor een paar droge!

Zelfs wanneer je denkt dat je de perfecte combinatie hebt tussen jouw voeten, de schoenen en de sokken, kan het nog gebeuren dat je een blaar krijgt. Een ongetrainde voet die opeens vele kilometers moet wandelen is vanzelfsprekend ontzettend “blaargevoelig”! De huid moet de tijd krijgen om zich aan te passen aan de nieuwe belasting. De huid wordt harder, dikker en waar nodig ontstaat er eelt. Gelijkmatige opbouw van de (nieuwe) belasting is essentieel.  Afhankelijk van het stadium van jouw blaar, zul je deze anders moeten behandelen. Negeer blaren niet! Je kunt er het best zo snel mogelijk bij zijn om verdere ongemakken te voorkomen.

4. Hallux valgus

Dikwijls ervaren (voornamelijk) volwassenen pijn aan de knobbel van de grote teen. We spreken van een hallux valgus wanneer de grote teen scheef gegroeid is richting de andere tenen. De knobbel die hierdoor ontstaat kan gevoelig en stijf worden. Het dragen van  extra brede schoenen komt het wandelcomfort enorm ten goede. Kies voor een model met weinig of geen naden rondom het grote teengewricht.  Een iets stuggere vlakke zool kan prettig zijn om het gewricht te ontlasten.

5. Scheenbeenklachten/ shin splints

Pijn aan het scheenbeen komt regelmatig voor bij wandelaars. Het kan zijn dat je scheenbeenspieren of het botvlies geïrriteerd of overbelast is geraakt. Een afwijkende voetstand, overbelasting, verkeerde techniek of overgewicht kunnen oorzaken zijn voor scheenbeenklachten. Het dragen van compressiekousen kan het herstel van deze blessure bevorderen. Een functioneel juiste schoen helpt om shin splints te voorkomen. Verder kunnen een afwijkende voetstand of afwikkelpatroon het ontstaan versnellen.

6. Enkelklachten en blessures

Tijdens het wandelen zorgt onder andere de enkel voor het opvangen van de schokken. Het is dus niet raar als je wel eens door je enkel bent gegaan en daardoor je banden en pezen opgerekt hebt. In sommige gevallen zelfs zo erg dat je er jaren later nog enkelklachten kunt ervaren. Bijvoorbeeld bij het in- of afscheuren van de enkelbanden. Een goede, stabiele schoen en misschien een stabiliserende sok kunnen je helpen klachten te verminderen of voorkomen.

7. Brandend gevoel onder de voeten

Een doorgezakte voorvoet kan de veroorzaker zijn van pijn onder de bal van de voet. Soms kan een beknelde zenuw de pijnklachten veroorzaken. Een ander inlegzooltje in de schoenen helpt vaak al tegen deze klacht. Veel inlegzolen hebben enkel de functie: meer demping bieden. Dit is niet altijd wat de voet nodig heeft. Afhankelijk van de anatomie van jouw voet en de plek van je klachten kan een standaard vervangend zooltje al rust bieden. Als dit niet het gewenste resultaat oplevert, is een bezoek aan een podotherapeut aan te bevelen.

8. Achillespeesklachten

Neem achillespeesklachten altijd serieus. Je kunt namelijk je achillespezen beschadigen als je de klacht te lang negeert. Vaak is het een ontsteking van de achillespees, die ontstaat niet ineens maar ontwikkelt zich heel geleidelijk. 

Een te zachte, maar ook te harde schoen kan van invloed zijn op het ontstaan van de klacht. Je hielbot moet niet te ver in de demping zakken, maar ook niet alle schokken moeten opvangen. Laat je adviseren over een schoen die past bij jouw looptempo, gewicht, en loopstijl. Ook kunnen aanvullende middelen als een compressiekous, achilleskous of podologische steunzool helpen.

9. Marsfractuur

Het wordt ook wel een vermoeidheidsbreuk of stressfractuur genoemd. Tijdens belasting vindt er druk op de botten plaats. Hierdoor kunnen kleine barstjes ontstaan. De lange afstandswandelaars onder ons hebben een grotere kans deze blessure op te lopen. Bij een stressfractuur is er te zwaar of te snel achter elkaar belast. Deze blessure komt voornamelijk voor in benen of voeten.

Een conditioneel fit en sterk lichaam kan meer krachten weerstaan en is minder vatbaar voor stressfracturen. Bijdragen aan een fitter lichaam kan door conditie- en krachttraining, maar ook gezond eten hoort hierbij. De beste behandeling van een stressfractuur is rust en (tijdelijk) stoppen met belasting. Ga voor een specifieke behandeling altijd naar een specialist.

10. Dikke vingers

Opgezwollen, dikke of stijve vingers tijdens je wandeltocht. Misschien herken je het wel. Vaak is de oorzaak dat de armen naar beneden hangen tijdens het wandelen en hierdoor je (retour) bloedcirculatie niet optimaal is. Vocht en bloed hopen zich dan op en veroorzaken hierdoor een zwelling. Gevaarlijk is het niet, het kan wel onaangenaam voelen. Het voorkomen hiervan is vaak makkelijk. Het bewegen van de armen, knijpen in een b.v. een tennisbal of het vasthouden van de schouderbanden van een rugzak biedt vaak al voldoende rust.

*11. Schouder-, nek-, rugklachten bij dames

Dames: de borst heeft geen spiermassa, bestaat alleen uit vet- en bindweefsel, en vocht en klieren. Overmatige beweging van de borsten zet de borsten onder druk. De mogelijke schade die hierdoor kan ontstaan, is onherstelbaar. Deze overmatige beweging heeft ook een direct effect op hoofdpijn, schouder-, nek- en rugklachten. Hoe groter de borst. hoe groter dit effect, maar zelfs een kleine cupmaat heeft een goed passende sportbeha nodig.