Wat is hielspoor?

Wat is hielspoor?

De gemiddelde Nederlander zet meer dan 5000 stappen per dag. Je leven lang zijn dit duizenden kilometers. Dit kan leiden tot blessures of chronische klachten, waaronder bijvoorbeeld hielspoor. Maar wat is hielspoor precies? Hielspoor is een kleine kalkafzetting bij de aanhechting van de peesplaat aan het hielbeen aan de onderzijde van de voet. Dit kan pijn veroorzaken en dit kan je mobiliteit sterk verminderen. Hielspoor komt regelmatig voor en over het algemeen hebben vrouwen er vaker last van dan mannen. 

Veel mensen ervaren pijn onder de hiel, met name bij het opstaan en na langere tijd rust (lang zitten of liggen). De pijn kan toenemen bij toenemende belasting. Soms voelt het als een scherpe pijn aan de onderkant van de voet. Maar het kan ook mild voelen en als een doffe pijn gedurende de dag aanwezig zijn. Ook kan er een ontsteking optreden, dit is een zogenaamde plantaire (voetzool) fasciitis (peesontsteking). Bij grotere hielsporen kan er een zichtbaar botuitsteeksel voorkomen. Belangrijk om te weten is dat niet ieder hielspoor leidt tot klachten of pijn.

Wat is hielspoor?

Wat kunnen oorzaken zijn voor hielspoor?

Vaak is er niet één aanwijsbare oorzaak waardoor je last krijgt van hielspoor. Maar hielspoorklachten gaan bijvoorbeeld wel vaak gepaard met overbelasting van de voet. Risicofactoren voor overbelasting en hielspoorklachten zijn: 

  • Intensief sporten, het komt regelmatig voor bij hardlopers en wandelaars. 
  • Staande beroepen waarbij de voeten veel belast worden 
  • Standsafwijking van voet of stijve kuitspieren: dit kan zorgen voor extra trekkrachten op de pezen in de voet
  • Slecht passende schoenen met onvoldoende steun of een slechte demping. Maar ook lopen op de tenen (zoals bij het dragen van hakken)
  • Overgewicht en artritis (gewrichtsontsteking) 
  • Stand van de voeten of looppatroon: platvoeten, holvoeten of overpronatie geven meer kans op hielspoorklachten
  • Trauma

Behandeling hielspoor:

In veel gevallen bestaat de behandeling van hielspoor uit aanpassingen in de leefstijl. Belangrijk is om een goede balans te vinden tussen rust en inspanning. Wandelaars, hardlopers en atleten die hielspoor hebben zullen de intensiteit en frequentie van de trainingen moeten verminderen. Wanneer je last hebt van hielspoor kun je de conditie op peil houden door een sport te beoefenen waarbij de voetbelasting laag is. Denk hierbij aan fietsen, zwemmen of roeien. 

Wat kunnen oorzaken zijn voor hielspoor?

Oefeningen die je kunt doen wanneer je last hebt van hielspoor.

Omdat hielspoor dikwijls een relatie heeft met stramme spieren en weefsels in de voet en het onderbeen, kunnen rek- en strekoefeningen het herstel zeker bevorderen. Ook krachtoefeningen voor de voetspieren en stabiliteitsoefeningen voor de romp en benen kunnen bijdragen aan het herstel van hielspoor. Deze oefeningen doe je bij voorkeur vroeg in de ochtend, vóór andere inspannende activiteiten. 

  • Een eenvoudige kuitspier oefening doe je door de bal van je voet op de rand van een traptrede te plaatsen terwijl je omhoog kijkt. Hierbij druk je je hiel langzaam naar beneden. 
  • Ook kun je al zittend de toppen van je tenen naar je toe trekken, eventueel m.b.v. een band. 
  • De pees aan de onderzijde van je voet kun je masseren door je voetzool op en over een balletje te rollen (een golfballetje is hiervoor zeer geschikt). 

Hoe kun je hielspoor het beste behandelen of preventief voorkomen? 

  • Bij mildere klachten kan de behandeling bestaan uit rust, koelen en masseren. 
  • Bij overgewicht zal door afvallen de stress op de voet en hiel verminderd worden. 
  • Aanvullend kunnen anti-ontstekingsmiddelen (NSAID’s) gebruikt worden bij pijn en zwelling. Raadpleeg hiervoor altijd een arts!
  • Het dragen van een spalk in de nacht. (een zg. Strassburg Sock) die de ligamenten in de voet in de nacht op rek houdt.
  • Goed passend schoenen met een goede demping, hielspoorzooltjes of steunzolen die bijvoorbeeld een holvoet ondersteunen kunnen ook bijdragen aan het herstel of de pijnklachten verminderen.
  • Bij ernstige en/of aanhoudende klachten verwijzen wij door naar een podotherapeut uit ons medisch netwerk.
  • Soms kan een injectie met cortisone of shockwave therapie deel uit maken van de behandeling. Een operatie wordt zelden uitgevoerd.

Hielspoorklachten kunnen vaak lang aanhouden, maar moeten met behandeling binnen enkele weken wel afnemen. Ook kunnen de klachten terugkomen. Het continueren van de rekoefeningen en krachtoefeningen, juist ook als de klachten weg zijn, voorkomt terugkeren van de klachten.

Preventief advies nodig? Plan je afspraak

Hoe kun je hielspoor het beste behandelen of preventief voorkomen?