Dikke vingers tijdens het wandelen

Je hebt het tijdens het wandelen vast weleens gemerkt: na een tijdje krijg je dikke, stijve en opgezwollen vingers. Dit is over het algemeen niet ernstig en de zwelling gaat meestal na de wandeling vanzelf weer over. Toch kan het vervelend aanvoelen en veroorzaakt het soms ongemak. Bijvoorbeeld bij het bedienen van je gadgets  (zoals je mobiel, sporthorloge, gps of fototoestel gps) of als je iets uit je rugzak wil pakken. 

Het ontstaan van dikke vingers tijdens het wandelen heeft waarschijnlijk te maken met de positie van je armen en handen, de bloedcirculatie en de temperatuur.

Als de armen afhangen zakt het bloed door de zwaartekracht in de vingers en als je de spieren in de hand niet gebruikt zal het bloed minder makkelijk via de aderen naar het hart terugstromen omdat het tegen de zwaartekracht in moet. Hierdoor hoopt het bloed zich op in de vingers waardoor ze dikker en stijf worden. Ook zie je dat opgezwollen vingers wat vaker voorkomen in de warmere maanden.

Hoe voorkom je opgezwollen vingers tijdens het wandelen?

  • Bewegen van de handspieren: Blijf je vingers bewegen tijdens het wandelen voor een goede bloedcirculatie. Dit houdt je bloedcirculatie op gang. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een stokje of balletje in je handen te houden en hier regelmatig in te knijpen waardoor je automatisch iets meer je handspieren gebruikt. 

 

  • Gebruik je armen: Beweeg je armen mee met je loopritme, hierbij houdt je de armen in hoek van 45 graden. Je kunt ook met wandelstokken lopen, hiermee gebruik je je handspieren én beweeg je automatisch je armen mee. 

 

  • Handen hoog houden: Als je een rugzak draagt kun je de duimen af en toe achter de schouderbanden haken, soms zit er ook een lusje. Ook bij het lopen met wandelstokken zijn je vingers niet meer het laagste punt.

 

  • Voorkom ongemak door ringen: Als je snel last hebt van opgezwollen vingers tijdens het wandelen, zorg dan dat je geen ringen draagt. Een knellende ring in combinatie met zwelling kan pijn veroorzaken.

 

  • Gaan je handen ook tintelen, jeuken of ervaar je beperkingen in je bewegingen door de pijn? Ga dan na of er iets anders aan de hand is en raadpleeg eventueel een huisarts.
Hoe voorkom je opgezwollen vingers tijdens het wandelen?