Blauwe teennagels

Blauwe teennagels

Na het wandelen van meestal een lange afstand, kan het zijn dat je opeens een blauwe teennagel krijgt. Een bijzonder vervelende blessure. Deze teen is dan vaak extra gevoelig en er is zelfs een kans dat je de blauwe teennagel verliest. Hoe ontstaat een blauwe teennagel en wat kun je doen om dit te voorkomen?

Wat is een blauwe teennagel?

Het is een bloeding tussen de nagel en het nagelbed. Door de impact die tegen de nagel is gekomen, wordt soms de verbinding tussen de nagel en het nagelbed doorbroken. Het lichaam reageert hierop door vocht en bloed die kant op te sturen en genezing in gang te zetten. Dit kan pijnlijk worden wanneer er veel vocht onder de nagel zit. Soms is behandeling door een huisarts of medisch pedicure verstandig om deze druk te verlagen. Ze boren een klein gaatje in de nagel om overtollig vocht vrij te laten. In sommige gevallen kan het zo zijn dat de blauwe nagel er in zijn geheel af gaat. Het aangroeien van een nieuwe nagel kan tot wel een jaar duren. Als de nagel er volledig afgaat, komt het nagelbed bloot te liggen. Dit kan erg pijnlijk zijn. Er is een risico dat de nieuwe nagel niet op de juiste manier aangroeit. Vermoed je dat jouw blauwe teennagel los gaat laten? Bezoek dan een pedicure of huisarts om dit op de juiste manier te begeleiden en verdere klachten te voorkomen.

Wat is een blauwe teennagel?

Hoe ontstaat een blauwe teennagel?

  • Het dragen van te kleine schoenen. Bij langere afstanden wordt de voet iets langer omdat hij licht doorzakt. De voetspier onder de voetboog raakt vermoeid en hierdoor wordt de voet langer. Bij te kleine schoenen stoot de teennagel dan regelmatig tegen de voorkant van de schoen.
  • Bergaf wandelen kan een oorzaak zijn. De voet schuift tijdens het afdalen naar voren en raakt hierdoor sneller de voorkant van de schoen dan wanneer er op vlak terrein gelopen wordt.
  • Het hard stoten van een teen kan zorgen voor een trauma in de teennagel.
  • De pasvorm van schoenen kan invloed hebben op het ontstaan van blauwe teennagels. Heb je bijvoorbeeld wél de juiste lengtemaat, maar strik je niet zorgvuldig, dan bewegen je voeten in de schoenen en stoten hierdoor misschien tegen de zij-, voor- of bovenkant van de schoen.
  • De stand van je tenen kan ook bijdragen aan het ontstaan van blauwe teennagels. Staat een teen bijvoorbeeld met de nagel naar beneden gericht, in klauwstand, dan stoot deze bij elke stap tegen de zool. Een maatwerkzool of hulpstuk kan hierbij helpen.
  • Iedere stap die we zetten worden de tenen “opgetild” (zie afbeelding). De spieren die dit veroorzaken worden de “teenheffers” genoemd. Sterk ontwikkelde teenheffers kunnen ervoor zorgen dat bij iedere stap de teen tegen het bovenwerk aanstoot. Hierdoor komt het nogal eens voor dat er bij hardloopschoenen een gaatje in het mesh nylon (het bovenwerk) ontstaat.
Hoe ontstaat een blauwe teennagel?

Hoe kun je ze voorkomen?

Gelukkig zijn er veel dingen die je kunt doen om blauwe teennagels te voorkomen. 

  • Denk eerst aan het verzorgen van je voeten. Houd je teennagels kort! Knip ze regelmatig en ga naar een pedicure voor een voetbehandeling. Lange nagels hebben namelijk veel meer kans om blauw te worden dan korte, verzorgde nagels.
  • Draag schoenen in de juiste lengtemaat. Afhankelijk van jouw doelen is een halve, soms wel hele maat groter dan je gemeten voetmaat, de juiste keuze. Laat je adviseren over welke maat voor jou geschikt is.
  • Kies een schoen met de juiste pasvorm. Een schoen die te breed of juist te smal is, kan direct invloed hebben op het ontstaan van blauwe teennagels. Een schoen moet op de juiste plekken nauw aansluiten, en rondom de tenen niet te strak zitten.
Hoe kun je ze voorkomen?

Heb jij met je huidige schoenen blauwe teennagels opgelopen of wil je deze vervelende blessure voorkomen? Maak dan nu een afspraak.

Maak nu een afspraak