Rode uitslag op warme wandeldagen

Ieder jaar weer krijgen sommige wandelaars rode uitslag op (met name) de onderbenen. In eerste instantie lijkt het een verbrande huid door te veel zon. Maar ook als de zon niet sterk aanwezig is, komt het voor. Wat kan de oorzaak zijn hiervan, maar vooral hoe voorkom je het?

Warmte-uitslag
Poriën zijn openingen van de zweetkliertjes in onze huid. Deze kunnen verstopt raken door transpiratie, vuil, afvalstoffen vanuit de stofwisseling en/of knellende kleding. Bij lang wandelen met warm weer krijgt het lichaam daardoor moeite met de temperatuurregulatie. De benen worden rood en de wandelaar krijgt last van jeuk.

Asfalt brandt
Door stralingswarmte van het asfalt ontstaat een verbranding van de huid, vergelijkbaar met te dicht bij de kachel staan. De huid wordt rood, pijnlijk, zwelt op en in het ergste geval krijg je er blaren van. Omdat het probleem door hitte ontstaat en niet door UV straling, helpt smeren met zonnebrandcrème nauwelijks. Het meest effectieve is de straling weg te houden van je huid door een lange broek te dragen.

Irritatie van de kleine bloedvaten
Een andere mogelijke oorzaak is een irritatie van de kleine bloedvaten bij langdurige inspanning met warm weer, ook wel golfersbenen genoemd. Vaak manifesteren deze klachten zich boven de soklijn. Daar waar er sprake is van ‘tegendruk’ door de sokken, blijven de klachten vaak weg. Goed aangemeten compressiekousen zouden een mogelijke oplossing voor dit probleem kunnen zijn. Het komt meestal voor bij golfers of wandelaars boven de 50 jaar, omdat de bloedvaten op die leeftijd doorgaans wat kwetsbaarder zijn. Het is een donkerrode en vlekkerige uitslag die na verloop van tijd paars-rood zal verkleuren.

Allergische reactie
Een allergische reactie die mogelijk in verband staat met:

  • zonneallergie
  • kledingallergie
  • druk op de bloedvaten (bijvoorbeeld kousen, schoenen of riemen van een rugzak). De beste oplossing hierbij is het wegnemen van de druk die deze klachten veroorzaakt.

Kortom, er zijn meerdere oorzaken van het fenomeen ‘rode vlekken’ op de (onder)benen tijdens langere wandeltochten op warme dagen. Soms is volledige duidelijkheid en een oplossing niet zo makkelijk te vinden. Op diverse platformen leest u dan ook de meest uiteenlopende tips: van voeding tot zalfjes en koude kompressen.

En temeer omdat ieder lichaam anders reageert is het vaak uitproberen wat voor jou helpt. Uiteraard is het aan te raden om bij twijfel een arts te raadplegen.

Peter - het LoopCentrum

Geschreven door Peter, Adviseur en inkoper
Gepubliceerd op dinsdag 27 juli 2021