Het dragen van compressiekousen tijdens, en na het wandelen

Compressiekousen worden steeds populairder onder wandelaars. Ze bieden namelijk verschillende voordelen, zowel tijdens als na het wandelen. Zeker tijdens meerdaagse tochten bieden deze speciale kousen veel profijt. Je herstelt namelijk sneller van een wandeling wanneer je deze kousen draagt. Zo start je de volgende dag een stuk fitter aan de tocht. Hoe dit precies zit? Dat vertellen we je graag! 

Herstel- en prestatiebevorderend

Compressiekousen stimuleren de bloedcirculatie in je benen en zorgen ervoor dat er tijdens het wandelen voldoende zuurstof naar je beenspieren gaat. De druk neemt geleidelijk af van de enkels (hoogste druk) richting de bovenbenen. Hierdoor wordt het bloed naar boven gestuwd en is er een optimale bloedcirculatie vanuit de voeten en onderbenen richting het hart. Door de compressie worden afvalstoffen beter afgevoerd. Hierdoor heb je minder last van stijve spieren en vermoeidheid. Het helpt opgezwollen voeten te voorkomen. Het herstelproces verbetert door het dragen van compressiekousen na de wandeltocht.

Bij intensieve inspanningen, zoals meerdaagse en/of lange wandeltochten, en grote schokbelasting zal er spiercel weefsel worden afgebroken. Spiercel resten binden water in de ruimte tussen de cellen waardoor de microcirculatie nadelig wordt beïnvloed. De toevoer van voedingsstoffen en zuurstof naar de spiercel wordt belemmerd en de afvoer van melkzuur (afvalproduct van het verbrandingsproces) en koolzuurgas stagneert. De compressiesokken bieden een relatief hoge compressie op enkel niveau met een afnemend verloop richting knie. Door de verhoogde druk op het spierweefsel wordt het overschot aan  vocht, met daarin opgelost de afvalstoffen van het verbrandingsproces, weer in de circulatie gedwongen. 

De afnemende druk van de compressiekous is hierbij essentieel omdat hierdoor het bloed in de aderen, tegen de zwaartekracht in, richting het hart wordt teruggevoerd. 

Het is aan te bevelen om de kousen tot geruime tijd na de inspanning te dragen om optimaal te profiteren van de herstelbevorderende eigenschappen van de kous.

Herstel- en prestatiebevorderend

Aanmeten van compressiekousen

Om optimaal gebruik te kunnen maken van compressie is het belangrijk dat je compressiekous correct wordt aangemeten. Je schoenmaat alleen geeft namelijk geen informatie over de vorm van je onderbeen. Denk bijvoorbeeld aan het verschil in kuitomvang tussen een sprinter en een duursporter, terwijl beide misschien dezelfde schoenmaat hebben. Je benen worden op een aantal gedefinieerde punten opgemeten en in combinatie met je schoenmaat geeft dit de maat voor jouw compressiekous.

Na de meting zal onze adviseur de juiste maat kiezen en je instructies geven voor het aantrekken. Dit kan de eerste keer als moeizaam ervaren worden, maar het geeft juist aan dat de sok de juiste compressie heeft. Een compressiekous voor de wandelaar geeft minder druk dan een compressiekous voor de hardloper. De reden hiervoor is dat de wandel compressiekousen comfortabel moeten zijn om een hele dag te dragen (denk aan 4Daagse , Kennedymars of andere lange wandeltochten). Bij een hardloper is de schokbelasting veel hoger dan bij een wandelaar, bij een te lage compressie (minder dan 30 mmHG) zal de werking voor een hardloper niet voldoende zijn.

Laat je benen opmeten door een van onze adviseurs en je weet zeker dat je met de juiste maat, dus de juiste compressie, op pad gaat.

Ben je ook geïnteresseerd in de talrijke andere voordelen van compressiekousen? Lees dan vooral dit blog over de bewezen effectiviteit van compressiekousen!

Aanmeten van compressiekousen