Het dragen van compressiekousen tijdens, en na het wandelen

Het dragen van compressiekousen tijdens en na het wandelen

Voordelen van compressiekousen

Compressiekousen worden steeds populairder onder wandelaars. Ze bieden namelijk verschillende voordelen. Zowel tijdens als na het wandelen. 

  • Verbeterde bloeddoorvoer en afvoer van afvalstoffen
  • Meer zuurstofrijk bloed naar de spieren
  • Minder krampverschijnselen.
  • Meer stabiliteit aan spieren en pezen
  • Extra demping voor de spieren tijdens lopen, sprinten en springen
  • Verkleint de kans op de blessures zoals zweepslag en shin splints.
  • Sneller herstel na inspanning en/of blessures
  • Ook als vliegtuigkous te gebruiken
Voordelen van compressiekousen

Herstel- en prestatiebevorderend

Compressiekousen stimuleren de bloedcirculatie in je benen en zorgen ervoor dat er tijdens het wandelen voldoende zuurstof naar je beenspieren gaat. De druk neemt geleidelijk af van de enkels (hoogste druk) richting de bovenbenen (laagste druk). Hierdoor wordt het bloed naar boven gestuwd en is er een optimale bloedcirculatie vanuit de voeten en onderbenen richting het hart. Door de compressie worden afvalstoffen beter afgevoerd. Dit zorgt ervoor dat je minder last hebt van stijve spieren en vermoeidheid. Het helpt opgezwollen voeten te voorkomen. Het herstelproces ondersteund door het dragen van compressiekousen na de wandeltocht.

Bij intensieve inspanningen, zoals meerdaagse en/of lange wandeltochten, en grote schokbelasting zal er spiercelweefsel worden afgebroken. Spiercel resten binden water in de ruimte tussen de cellen. Hierdoor wordt de toevoer van voedingsstoffen en zuurstof naar de spiercel belemmerd en de afvoer van melkzuur (afvalproduct van het verbrandingsproces) en koolzuurgas stagneert. Door de verhoogde druk op het spierweefsel wordt het overschot aan vocht, met daarin opgelost de afvalstoffen van het verbrandingsproces, weer in de circulatie gedwongen. De afnemende druk van de compressiekous is hierbij essentieel omdat hierdoor het bloed in de aderen, tegen de zwaartekracht in, richting het hart wordt teruggevoerd. 

Het is aan te bevelen om de kousen tot geruime tijd na de inspanning te dragen om optimaal te profiteren van de herstelbevorderende eigenschappen van de kous.

Herstel- en prestatiebevorderend

Aanmeten van compressiekousen

Om optimaal gebruik te kunnen maken van compressie is het belangrijk dat je compressiekous correct wordt aangemeten. Je schoenmaat geeft natuurlijk geen informatie over de vorm van je onderbeen. Bijvoorbeeld aan het verschil in kuitomvang tussen een sprinter en een duursporter kan groot zijn, terwijl beide misschien dezelfde schoenmaat hebben. in het LoopCentrum worden je benen worden op een 5 gedefinieerde punten opgemeten en in combinatie met je schoenmaat geeft dit de maat voor jouw compressiekous.

Na het opmeten, zal de adviseur de juiste maat kiezen en je instructies geven voor het aantrekken. Dit kan de eerste keer als moeizaam ervaren worden, maar het geeft juist aan dat de sok de juiste compressie geeft. Een compressiekous voor de wandelaar geeft gemiddeld een lagere druk dan een compressiekous voor de hardloper. De reden hiervoor is dat de wandel compressiekousen comfortabel moeten zijn om een langere periode te dragen (denk aan 4Daagse , Kennedymars of andere langere wandeltochten). En bij een hardloper is de schokbelasting veel hoger dan bij een wandelaar, bij een te lage compressie voor een hardloper (minder dan 30 mmHG) zal de werking niet voldoende zijn.

Laat je benen opmeten door een van onze adviseurs en weet zeker dat je met de juiste maat, en dus de juiste compressie, op pad gaat.

Ben je geïnteresseerd in de medische onderbouwing en andere voordelen van compressiekousen? Lees dan vooral dit blog over de bewezen effectiviteit van compressiekousen!

Aanmeten van compressiekousen