Tips om natte voeten te voorkomen

Wat is Gore-Tex®

Gore-Tex® is een flinterdun membraan dat o.a. in veel van onze wandelschoenen verwerkt is. Per vierkante centimeter heeft het membraan 1,4 miljard poriën. Omdat een waterdruppel ca. 20.000 keer groter is dan de porie, kan vocht niet binnendringen. Transpiratie van de voeten kan echter wel naar buiten, omdat een waterdamp molecuul ca. 700 keer kleiner is dan de porie. Het Gore-Tex® membraan zorgt er dus voor dat de wandelschoen waterdicht én ademend is.

Wat is Gore-Tex®

Goed om te weten!

  • Een Gore-Tex® schoen zal niet gaan lekken mits er aan een aantal voorwaarden wordt voldaan.
  • Het buitenmateriaal van de schoen in combinatie met het Gore-Tex® membraan beschermt je tegen vocht van buitenaf. Maar ook transpiratievocht kan voor natte voeten zorgen. De juiste wandelsokken zijn dus essentieel!
  • De mate van vochtafdrijvend vermogen (zweetvoeten) kan per persoon verschillen.
  • Vocht kan natuurlijk ook via de bovenkant van de wandelschoenen naar binnen komen. Een hoge wandelschoen zal je hier meer tegen beschermen t.o.v. een laag model. Je zou ook nog kunnen overwegen om gamashen (gaiters) te gebruiken, die  beschermen tegen vocht en vuil. 
  • Het is belangrijk regelmatig en tijdig onderhoud te plegen. Goed onderhoud betekent reinigen en impregneren. Dit doe je om de poriën open te houden en om de waterdichtheid en het ademend vermogen te behouden. In transpiratievocht zitten namelijk zoutkristallen en bacteriën die na verloop van tijd het membraan kunnen verstoppen. Deze moeten eruit gewassen worden. Ook verleng je met goed onderhoud de levensduur van je schoen. Gebruik hierbij de juiste onderhoudsmiddelen die geschikt zijn voor Gore-Tex®. Lees alles over onderhoud in dit blog.
  • Haal na elke wandeltocht de binnenzooltjes uit de schoenen. Eventuele condens kan zo verdampen. Schud de schoenen uit om zand te verwijderen. Ook zand kan het membraan beschadigen.
  • Een bepaalde anatomische stand van de tenen, bijvoorbeeld jubeltenen of klauwtenen, kan de oorzaak zijn dat je door de voering slijt, waardoor er een gat/lekkage in het waterdichte Gore-Tex® membraan ontstaat. 
  • Zorg voor kortgeknipte teennagels, deze willen nog wel eens door het membraan prikken en zo een lekkage veroorzaken. 
  • Ook bij een normaal voettype kan het zijn dat tijdens de afwikkeling, door verschillende oorzaken, de grote teen herhaaldelijk de binnenkant van de schoen raakt. Dit kan helaas na verloop van tijd leiden tot een gaatje in het membraan. Wanneer u bekend bent met dit vervelende fenomeen, is het mogelijk bij het volgende paar nieuwe wandelschoenen preventief een beschermend laagje aan te laten brengen door de schoenmaker.
Goed om te weten!

Toch natte voeten?

Natte voeten tijdens het wandelen is erg vervelend, vooral als je verwacht dat je schoen waterdicht is. Een enkele keer krijgen wij een schoen, die naar verluidt niet waterdicht zou zijn. De schoen wordt uitgebreid getest in een speciale centrifuge en blijkt absoluut lekvrij te zijn. Hoe kan dat?

Het vocht is geen binnendringend water van buiten maar een gevolg van condensatie ín de schoen. 

Vergelijk dit met een fles water die je vanuit de koelkast in een warme omgeving zet. Er ontstaan dan waterdruppels aan de buitenkant van de fles (de warme kant). 

Hetzelfde principe kan met de schoen gebeuren, maar dan andersom. Dus als het klimaat in de schoen warm is, en de buitenkant is koud dan kan er condensatie in de schoen optreden. Dit ervaart men als “lekkage” begrijpelijkerwijs, maar dit is niet zo. Omstandigheden zoals door nat gras of sneeuw lopen geven meer kans op condensatie in de schoen.

Reden te meer om de eerder genoemde punten goed in acht te houden. Dus zorg dat de schoen droog is voor de volgende wandeling, gebruik de juiste sokken, haal de zolen eruit en zorg dat de schoenen onder droge omstandigheden “geparkeerd” worden. Zodat er zich zo min mogelijk watermoleculen in de schoen bevinden!Toch natte voeten?