GORE-TEX

Het GORE-TEX membraan, wat is het en hoe werkt het?

GORE-TEX®, een veelgebruikte term in het LoopCentrum. Veel van onze wandelschoenen hebben een GORE-TEX® membraan. En ook in wandel/regenjacks en -broeken zie je vaak het label GORE-TEX®. Wij vertellen je graag alles over dit bijzondere materiaal. Door heel snel PTFE uit te rekken creëerde het Amerikaanse bedrijf W.L.Gore & Associations, het ePTFE (uitgerekt PTFE). Het resultaat: een zeer sterk, micropores materiaal met zeer bruikbare eigenschappen. Uiteindelijk werd de eerste waterdichte, winddichte en ademende kleding gemaakt met GORE-TEX®.

Het GORE-TEX membraan, wat is het en hoe werkt het?

Hoe het membraan precies werkt

  • Elke vierkante centimeter van het membraan heeft zo’n 1,4 miljard poriën. Elk van deze kleine gaatjes is 20.000 keer kleiner dan een waterdruppel. Hierdoor is het GORE-TEX® membraan waterdicht zodat je zelfs in een heftige regenbui beschermd blijft.
  • Daarnaast is het membraan ook winddicht. Als je het membraan onder een microscoop legt zie je een soort “heg” structuur. Deze structuur zorgt dat het membraan winddicht is. (Koude) wind kan je lichaamstemperatuur snel doen zakken en een oncomfortabel gevoel geven. Met GORE-TEX® wordt de wind geblokt.
  • Elk van die miljarden poriën zijn 700 keer groter dan een waterdamp molecuul, m.a.w. je zweetdruppels. Dat betekent dus dat bij het wandelen, sporten en/of bij hogere temperaturen transpiratie er gewoon doorheen kan, naar de buitenlucht. Dit is het ademend vermogen van GORE-TEX®.

Het GORE-TEX® membraan

Het membraan zelf is extreem dun (ongeveer 0.01mm). Om zo’n dun laagje in een product te verwerken, wordt het membraan aan hoogwaardige voeringen en buitentextiel gehecht, hierdoor ontstaat het GORE-TEX® laminaat. En dit laminaat gaan merken zoals Meindl, Hanwag, Salewa en Salomon gebruiken om hun wandelschoenen te maken. Odlo, Salomon en Salewa gebruiken het ook voor hun wandel/regenjassen en broeken. Om de kwaliteit hoog te houden worden de producten uitvoerig getest. GORE-TEX® staat wereldwijd bekend om zijn hoge kwaliteit en duurzaamheid. Hierdoor gaan de producten lang mee.

Producten met dit bijzondere materiaal kun je herkennen aan GTX in de producttitel, bijvoorbeeld de Meindl Respond GTX wandelschoen of Hanwag Banks GTX wandelschoen. Je kunt het ook zien aan het productlabel, zowel bij schoenen als bij kleding.

Het GORE-TEX® membraan

Waterafstotende kleding | De waterkolom

Het waterafstotend vermogen van kleding wordt vaak beschreven in de vorm van millimeter waterkolom. De waterkolom zegt iets over de hoeveelheid waterdruk die een stof per vierkante centimeter kan hebben voordat het gaat lekken. In een laboratorium wordt met behulp van een cilinder de waterkolom van een stof bepaald. Deze cilinder wordt gevuld met water tot de stof doorlekt. Een waterkolom van 1.000 mm wil zeggen dat de stof doorlekt wanneer het onder druk staat van 1 meter water. Volgens Europese wetgeving spreken we van waterdicht bij een waterkolom van 1.500 mm en hoger. Wanneer je in het gras gaat zitten of een rugtas draagt, wordt de druk al snel hoog en heb je  al snel een stof met een hogere waterkolom nodig. GORE-TEX® producten hebben een waterkolom tot 28.000 mm. In onze collectie bijvoorbeeld het Salewa Mojazza GTX paclite jack, het Salewa Stelvio GTX jack en Salomon Outline GTX jack.

Waterafstotende kleding | De waterkolom

Onderhoud van de GORE-TEX® producten

Het is belangrijk om dit materiaal goed te onderhouden, zodat het product langer meegaat en de kwaliteit goed blijft. Om de kleding goed te onderhouden, kun je deze behandelen met een speciaal wasmiddel, zoals Grangers Gear Cleaner of Grangers Wash and Repel. Hiermee herstel je de waterafstotende werking . Instructies voor gebruik staan vermeld op de achterkant van het wasmiddel.

Schoenen die water en vuil opnemen, verliezen hun ademend en water afparelend vermogen. Reinig daarom regelmatig je schoenen aan zowel de binnen- als de buitenkant. De buitenkant maak je schoon met lauw water en een borstel. Eventueel gebruik je een speciaal reinigingsmiddel. Waterdichte schoenen met GORE-TEX® spoel je ook van de binnenkant schoon (haal de binnenzooltjes eerst uit de schoenen). Behandel vervolgens de waterdichte lederen schoen met een conditioner (Granger’s Leather Conditioner). Waterdichte schoenen van nubuck of suède behandel je met een impregneerspray (Fabsil Universal Protector). En om uitdroging van het nubuck of suède te voorkomen kun je deze nog een opfrisbeurt met een leerconditioner geven.

Onderhoud van de GORE-TEX® producten