Wandelschoenen voor de Vierdaagse

Als je de Nijmeegse Vierdaagse gaat lopen, zijn goede, comfortabele  wandelschoenen een must. Tijdens het wandelen wil je geen zorgen hebben over pijntjes of ongemakken die veroorzaakt worden door je uitrusting.

Je ziet tijdens de Vierdaagse een enorme verscheidenheid aan schoenen, de een draagt lage of hoge wandelschoenen, de ander loopt op sportschoenen of zelfs zware legerkisten. 

Maar wat goede wandelschoenen voor de Vierdaagse zijn, is niet voor iedereen hetzelfde. Elke voet is tenslotte anders. Om je te helpen met de keuze voor Vierdaagse wandelschoen hebben wij een overzicht gemaakt met de voordelen van verschillende modellen.

Lichte wandelschoenen voor de Vierdaagse

Steeds meer wandelaars kiezen bij het lopen van de Vierdaagse voor een lichte lage wandelschoen of een hardloopschoen. Het grote voordeel van dit type schoenen is dat je met minder gewicht aan de voeten makkelijker en sneller kunt lopen en minder energie verbruikt. 

De mogelijk verminderde stabiliteit van dit soort schoenen kan tot problemen leiden.

Goed advies hierin is onontbeerlijk. Tevens is het belangrijk om rekening te houden met de duurzaamheid van een lichte schoen. De zool is veelal gemaakt van “blown” rubber, dit betekent dat er zuurstofdeeltjes in het materiaal verwerkt zijn. Het voordeel hiervan is dat het dempend vermogen hoger is, maar dat gaat wel ten koste van de levensduur. Tevens is de slijtlaag van dit type schoenen dunner. Deze schoenen zullen minder slijtvast zijn in vergelijking met de gemiddelde wandelschoen.

Lichte wandelschoenen voor de Vierdaagse

Lage wandelschoenen voor de Vierdaagse

De “veiligste” keuze voor de meeste wandelaars is toch de lage wandelschoen.

De torsiestijfheid van de schoen geeft extra sturing aan de afwikkeling, het gewicht valt reuze mee, en de schoenen zijn duurzaam en goed ademend.Lage wandelschoenen voor de Vierdaagse

Hoge wandelschoenen voor de Vierdaagse

Een hoge wandelschoen raden wij vaak aan bij lopers die met een meer dan gemiddelde rugzak gaan lopen of wandelaars die extra behoefte hebben aan ondersteuning van de enkels (hypermobiliteit) en het gevoel van stabiliteit niet willen of kunnen missen. Deze schoenen zijn wel zwaarder en warmer vergeleken met de lage schoenen, een goede fysieke voorbereiding is essentieel! Wat ook belangrijk is om te weten is dat afwikkelen in een hoge wandelschoen, afhankelijk van het type, gemiddeld genomen wat meer energie kost.

Lees ook onze blogs Het kiezen van de juiste wandelschoen en Hoe een hoge wandelschoen je balans versterkt

 

Hoge wandelschoenen voor de Vierdaagse

Een eenduidig antwoord op de vraag wat de beste wandelschoenen voor de Vierdaagse zijn is er niet. Dit heeft o.a. te maken met individuele belastbaarheid, er zijn zelf lopers op klompen gesignaleerd…. Welke wandelschoen is voor jou het meest geschikt? Wat heeft jouw persoonlijke voorkeur? Hoe is de vorm, de breedte en hoogte van je voet, hoe staat je hielbeen en hoe wikkel je af? De adviseurs van het LoopCentrum helpen je graag om op al deze vragen antwoord te krijgen.

Maak een afspraak