Wandelschoenen voor de Vierdaagse

Wandelschoenen voor de Vierdaagse

Wanneer je de Nijmeegse Vierdaagse gaat lopen, zijn goede en comfortabele wandelschoenen een must. Tijdens het wandelen wil je voorkomen dat pijntjes of ongemakken, die veroorzaakt worden door je uitrusting, boven het plezier uitkomen.

Je ziet tijdens de Vierdaagse een enorme verscheidenheid aan schoenen. Zowel lage als hoge wandelschoenen, sportschoenen of zelfs zware legerkisten worden gedragen tijden de Vierdaagse. 

Voor elke wandelaar geldt het advies, koop schoenen die bij jou passen. Elke voet en elk looppatroon is tenslotte anders. Om je inzicht te geven welk type schoenen er zijn en waarom ze voor jouw misschien geschikt kunnen zijn, hebben we een overzicht gemaakt van de voordelen en kenmerken van een aantal soorten wandelschoenen.

Lichte wandelschoenen voor de Vierdaagse

Steeds meer wandelaars kiezen bij het lopen van de Vierdaagse voor een lichte lage wandel- of hardloopschoen. Het grote voordeel van dit type schoenen is dat je met minder gewicht aan de voeten, makkelijker en sneller kunt lopen en minder energie verbruikt. 

De mogelijk verminderde stabiliteit van dit soort schoenen kan tot problemen leiden. Om de schoen zo licht mogelijk te houden, worden zware delen eruit gehaald. Terwijl deze soms juist voor de stabiliteit en stevigheid zorgen. Denk aan een wiel van een fiets. Veel spaken zorgen voor veel stevigheid, je kunt veel spaken weghalen om het wiel lichter te maken, maar daardoor verliest hij in bepaalde mate wel zijn stevigheid.

Goed advies hierin ontzettend belangrijk. Tevens is het belangrijk rekening te houden met de duurzaamheid van een lichte schoen. De zool is veelal gemaakt van “blown” rubber. Dit betekent dat er zuurstofdeeltjes in het materiaal geblazen zijn. Voordelen hiervan zijn dat het dempend vermogen hoog is en de schoen erg licht is, maar dit gaat wel ten koste van de levensduur van de schoen. Tevens is de slijtlaag van dit type schoenen dunner. Deze schoenen zullen minder slijtvast zijn in vergelijking met de gemiddelde wandelschoen en daarom dus minder lang meegaan. Laat je adviseren of dit type wandelschoen voor jou de beste optie zou kunnen zijn. 

Lichte wandelschoenen voor de Vierdaagse

Lage wandelschoenen voor de Vierdaagse

De “veiligste” keuze voor de meeste Vierdaagse wandelaars is toch de lage wandelschoen.

De torsiestijfheid van deze schoen geeft extra ondersteuning tijdens de afwikkeling, het gewicht valt reuze mee, en de schoenen zijn duurzaam en goed ademend. De schoenen zijn meestal nog prettig soepel en geven dus ruim voldoende steun voor vlakke terreinen. Dit is dus een hele goede keuze als je opzoek bent naar een schoen die stabiel, slijtvast maar toch licht moet zijn. Voor bijna elke wandelaar is er in deze categorie wel een schoen te vinden.  

Lage wandelschoenen voor de Vierdaagse

Hoge wandelschoenen voor de Vierdaagse

Een hoge wandelschoen raden wij vaak aan voor lopers die met een zwaardere rugzak gaan lopen of wandelaars die extra behoefte hebben aan ondersteuning van de enkels (hypermobiliteit) en het gevoel van stabiliteit niet willen of kunnen missen. Hoge schoenen zijn wel zwaarder en warmer dan de lage schoenen. Een goede fysieke voorbereiding is hierdoor essentieel! Ook kost het afwikkelen een hoge wandelschoen, afhankelijk van het type, gemiddeld genomen iets meer energie. 

Wil je meer informatie over welk type schoen je het best zou kunnen kiezen? Lees dan ook onze blogs over Het kiezen van de juiste wandelschoen en Hoe een hoge wandelschoen je balans versterkt.

 

Hoge wandelschoenen voor de Vierdaagse

Er is geen eenduidig antwoord op de vraag: “wat is de beste wandelschoenen voor de Vierdaagse?”. Dit heeft o.a. te maken met individuele belastbaarheid (er zijn zelfs lopers op klompen gesignaleerd…). Welke wandelschoen is voor jou het meest geschikt? Hoe is de vorm, de breedte en hoogte van je voet, hoe staat je hielbeen en hoe wikkel je af? Wat heeft jouw persoonlijke voorkeur? 

Om antwoord te krijgen op deze vragen helpen de adviseurs van het LoopCentrum je graag verder.

Maak een afspraak