Het kiezen van de juiste wandelschoen

Het kiezen van de juiste wandelschoen

Er zijn ontzettend veel verschillende wandelschoenen, met elk hun eigen kenmerken. Zo heb je bijvoorbeeld de keuze tussen een hoge wandelschoen of een lage wandelschoen. Maar zo kun je ook kiezen uit verschillende andere kenmerken per type wandelschoen. Welke schoen is nu geschikt voor jou als wandelaar en waarom is specifiek deze schoen geschikt? In dit artikel zetten we de belangrijkste verschillen tussen een hoge en een lage wandelschoen voor je op een rijtje. Maar let hierbij op: iedere voet is uniek en iedere voet heeft zijn eigen verhaal. Vandaar dat we bij het LoopCentrum altijd de tijd voor je maken en middels een uitgebreide analyse, schoenadvies op maat geven. 

Hoog of laag?

De belangrijkste verschillen op een rijtje

De verschillen zitten voornamelijk in de stijfheid van de zool, de steun rondom de enkels, en de demping van het voetbed. De belangrijkste vraag die je jezelf eerst moet stellen: waarvoor ga je de wandelschoenen precies gebruiken? Er is namelijk nogal een verschil in schoenkeuze of je de schoenen voor een tocht in de Alpen nodig hebt, je de Vierdaagse gaat lopen, of de schoenen gebruikt om dagelijks je hond mee uit te laten. 

Er bestaat geen schoen waar je álles mee kunt. Mocht je schoenen nodig hebben voor een tocht in de toppen van de Himalaya, maar ga je ook de Vierdaagse lopen? Realiseer je dan dat je twee paar schoenen nodig hebt met elk andere eigenschappen. Ga je echter een af en toe naar de heuvelachtige Ardennen, maar ga je ook de Vierdaagse lopen, dan zijn de verschillen minder groot en kan het zijn dat je met één paar wandelschoenen uit de voeten kunt.

Hoog of laag?

Hoge wandelschoenen

Er zijn veel wandelaars die bij de aankoop van de wandelschoenen kiezen voor een halfhoge of hoge schoen omdat men het idee heeft dat ze daar meer “steun” in hebben of dat het “beter” is voor de enkels. Dit is maar deels waar: de stevigheid en ondersteuning die de voet rechtop houdt tijdens het afwikkelen, komt niet zo zeer vanuit het materiaal rondom onze enkels, maar vanuit de stevige hielkap en de zogenaamde brandzool die in diverse diktes verwerkt is in de dempingslaag van de schoen

Het materiaal van een hoge schoen dat de enkels omsluit, kan er hooguit voor zorgen dat de hersenen eerder een signaaltje krijgen bij een dreigend omzwikken van de enkel. Dit is de zogenaamde proprioceptische werking (uitgebreide uitleg: “hoe een hoge schoen je balans kan versterken”) Deze proprioceptische werking heeft ook extra voordelen wanneer er sprake is van enige vorm van hypermobiliteit (te grote bewegingsvrijheid van een gewricht).

Ook kun je voor een halfhoge schoen kiezen, puur omdat je snel steentjes en takjes in je schoenen hebt. Loop je veel onverhard en heb je een smal spoor (manier van lopen waarbij soms de voet tegen de andere enkel aan stoot), dan helpt een halfhoge schoen je enkel te beschermen en troep uit je schoenen te houden.

Hoge wandelschoenen

Maar wat is nu beter?

Beide schoentypes hebben voor- en nadelen.

Lage wandelschoenen

Voordelen: Ze veel bewegingsvrijheid , zowel opzij maar vooral voor-achterwaarts. Ze zijn vaak lichter en bieden meer comfort bij het lopen van lange afstanden op vlakke ondergrond. Bij warm weer houd je koelere voeten.

Nadelen: In de bergen of heuvels biedt een lage schoen minder steun bij het maken van een zijwaartse beweging. Ook heb je bij lage schoenen eerder last van zand, steentjes of water in je schoenen.

(Half)hoge wandelschoenen

Voordelen: Ze hebben, ten opzichte van lage schoenen, het praktisch voordeel dat je als wandelaar meer beschermd bent als je door de nattigheid of modder/zand loopt. Er komt minder snel een steentje, water of zand in de schoenen. Hoge wandelschoenen hebben dikwijls een stuggere zool, die meer comfort biedt bij het lopen op oneffen en ruig terrein. Bij het klimmen zijn de enkels beschermt tegen stoten tegen rotsen.

Nadelen: De halfhoge schoen beperkt wel de bewegingsvrijheid van het enkelgewricht. Ze zijn meestal zwaarder en daardoor minder geschikt voor vlakke terreinen en korte wandelingen.

 

Een lage schoen kan voldoende stabiel zijn, ook als je in bergachtig terrein wil wandelen. Hierbij is pasvorm erg belangrijk. Hoe beter de voet wordt omsloten, hoe meer stabiliteit dit geeft. Hierbij spelen materialen van het bovenwerk, de stevigheid van de hielkap en de opbouw van de tussenzool een belangrijke rol. Deze moeten namelijk passen bij jouw looppatroon. Ook een inlegzooltje kan voor meer stabiliteit zorgen.

Maar wat is nu beter?

Waar kun je rekening mee houden bij het kiezen van een wandelschoen?

  • Persoonlijke voorkeur
  • Terrein waar je gaat lopen
  • Soort tocht die je gaat lopen (eendaags,- meerdaags, afstand)
  • Ondersteuning die nodig is (voet, enkels, eventueel overgewicht)
  • Bescherming (water, zand en steentjes)
  • Seizoen en weertypes
  • Lichte of zware bepakking

Laat je goed informeren

Goede wandelschoenen zijn een duurzame investering. Het is dus logisch dat je jezelf goed wilt laten informeren. Onze adviseurs staan klaar om jouw vragen te beantwoorden én daarnaast analyseren we jouw voettype en looppatroon. Hiermee kunnen wij een goed onderbouwd advies geven, passend bij jouw voeten én jouw persoonlijke doelen. 

Maak online een afspraak.
Laat je goed informeren

Outlet

Vergeet ook niet dat wij een grote collectie afgeprijsde wandelschoenen hebben. Zo’n 500 paar wandelschoenen met kortingen tot wel €100. Kom langs in onze winkel in Horst en laat je adviseren over welke schoen het best bij jou past.

Outlet