Het kiezen van de juiste wandelschoen

De juiste schoenkeuze

Er zijn ontzettend veel verschillende wandelschoenen, met elk hun eigen kenmerken. Zo heb je bijvoorbeeld de keuze tussen een hoge wandelschoen of een lage wandelschoen. Maar zo kun je ook kiezen uit verschillende andere kenmerken per type wandelschoen. Welke schoen is nu geschikt voor jou als wandelaar en waarom is specifiek deze schoen geschikt? In dit artikel zetten we de belangrijkste verschillen tussen een hoge en een lage wandelschoen voor je op een rijtje. Maar let hierbij op: iedere voet is uniek en iedere voet heeft zijn eigen verhaal. Vandaar dat we bij het LoopCentrum altijd de tijd voor je maken en middels een uitgebreide analyse, schoenadvies op maat geven. 

Een hoge of een lage wandelschoen? De belangrijkste verschillen op een rijtje

De verschillen zitten voornamelijk in de stijfheid van de zool, de steun rondom de enkels en de demping van het voetbed. De belangrijkste vraag die je jezelf eerst moet stellen is waarvoor je de wandelschoenen precies gaat gebruiken. Het is namelijk nogal een verschil of je de schoenen voor een tocht in de Alpen nodig hebt, de Vierdaagse gaat lopen of de schoenen gebruikt om dagelijks je hond mee uit te laten. 

Let wel, er bestaat geen schoen waar je álles mee kunt. Mocht je schoenen nodig hebben voor een tocht in de Himalaya, maar ook een wandelschoen voor de Vierdaagse, realiseer je dan dat je twee paar schoenen nodig hebt met elk andere eigenschappen. Ga je echter een lichte bergwandeling maken, maar ook de Vierdaagse lopen, dan zijn de verschillen minder groot en kan het zijn dat je met één paar uit de voeten kunt.

Een hoge of een lage wandelschoen? De belangrijkste verschillen op een rijtje

Er zijn veel wandelaars die bij de aankoop van de wandelschoenen kiezen voor een halfhoge of hoge schoen, omdat men het idee heeft dat ze daar meer “steun” in hebben of dat het “beter” is voor de enkels. Dit is maar deels waar: de stevigheid en ondersteuning die de voet rechtop houdt tijdens het afwikkelen, komt niet zo zeer vanuit het  materiaal rondom onze enkels, maar vanuit de stevige hielkap en de zogenaamde brandzool die in diverse diktes verwerkt is in de onderzijde van de schoen

Het materiaal van een hoge schoen dat de enkels omsluit, kan er hooguit voor zorgen dat de hersenen eerder een signaaltje krijgen bij een dreigend omzwikken van de enkel. Dit is de zogenaamde proprioceptische werking (uitgebreide uitleg kun je lezen in ons blog “hoe een hoge schoen je balans kan versterken”. Deze proprioceptische werking heeft ook een extra voordeel wanneer er sprake is van enige vorm van hypermobiliteit (te grote bewegingsvrijheid van een gewricht).

Maar wat is nu beter, hoge of lage wandelschoen? Beide schoentypes hebben voor- en nadelen.

Lage wandelschoenen hebben als voordeel dat ze veel bewegingsvrijheid bieden, zowel opzij maar vooral voor-achterwaarts. Ze zijn vaak lichter en bieden meer comfort bij het lopen van lange afstanden op vlakke ondergrond. Bij warm weer houd je koelere voeten. In de bergen of heuvels biedt een lage schoen minder steun bij het maken van een zijwaartse beweging. Ook heb je bij lage schoenen eerder last van zand, steentjes of water in je schoenen.

(Half)hoge wandelschoenen hebben, ten opzichte van lage schoenen, het praktisch voordeel dat je als wandelaar meer beschermd bent als je door de nattigheid of modder/zand loopt. Er komt minder snel een steentje, water of zand in de schoenen. Hoge wandelschoenen hebben dikwijls een stuggere zool, die meer comfort biedt bij het lopen op oneffen en ruig terrein. Bij het klimmen zijn de enkels beschermt tegen stoten tegen rotsen. De halfhoge schoen beperkt wel de bewegingsvrijheid van het enkelgewricht.

 

Het is goed mogelijk om stabiliteit te krijgen in lage schoenen, ook voor bergachtig terrein. Hierbij is pasvorm erg belangrijk, hoe beter de voet wordt omsloten, hoe meer stabiliteit dit geeft. Hierbij spelen materialen, stevigheid van de hielcup en materialen van de tussenzool een rol. Ook een inlegzooltje kan voor meer stabiliteit zorgen.

Maar wat is nu beter, hoge of lage wandelschoen? Beide schoentypes hebben voor- en nadelen.

Waar kun je rekening mee houden bij het kiezen van een wandelschoen?

  • Persoonlijke voorkeur
  • Terrein waar je gaat lopen
  • Soort tocht die je gaat lopen (eendaags,- meerdaags, afstand)
  • Ondersteuning die nodig is (voet, enkels, eventueel overgewicht)
  • Bescherming (water, zand en steentjes)
  • Seizoen en weertypes
  • Lichte of zware bepakking

Laat je goed informeren

Goede wandelschoenen zijn een duurzame investering. Het is dus logisch dat je jezelf goed wilt laten informeren. Onze adviseurs staan klaar om jouw vragen te beantwoorden én daarnaast analyseren we jouw voettype en looppatroon. Hiermee kunnen wij een goed onderbouwd advies geven, passend bij jouw voeten én jouw persoonlijke doelen. 

Maak online een afspraak.
Laat je goed informeren