Hoe een hoge wandelschoen je balans kan versterken.

Hoge wandelschoenen voor stevigheid en stabiliteit

Hoge wandelschoenen kunnen de balans en stabiliteit tijdens het wandelen versterken. Dat heeft te maken met het proprioceptieve systeem van het menselijk lichaam. Wat dit precies is, en de relatie tussen een proprioceptieve werking en hoge wandelschoenen, dat ontdek je in dit kennisartikel!

Wat is proprioceptie?

Proprioceptie is een zintuig en wordt ook wel positie of houding- zintuig genoemd. (proprio = zelfperceptie = waarnemen in het Latijns). Proprioceptie is erg belangrijk voor de motoriek en balans van het lichaam. Via de zintuigen krijgen we informatie, zowel van buiten als binnen ons lichaam. Deze informatie is nodig om goed te kunnen functioneren in het dagelijks leven. De informatie vanuit onze zintuigen wordt verwerkt in onze hersenen. 

Hoge wandelschoenen voor stevigheid en stabiliteit

Soms komen prikkels sterker binnen en soms juist minder sterk. Er zijn verschillende zintuigsystemen (ogen, oren, neus, mond, huid, evenwichtsorganen, gevoel vanuit spieren en gewrichten) en deze kunnen verschillend werken en andere prikkeldrempels hebben.

De proprioceptieve prikkels komen vanuit je huid, spieren, pezen en gewrichten. Door deze prikkels voel je de stand van je lichaam, hoeveel spanning er in de spieren is en hoe je beweegt. Door de informatie die de proprioceptoren (sensoren) doorgeven weet je bijvoorbeeld welke houding je hebt (hoe je staat, zit of ligt), wat je handen, voeten etc. doen en hoe je beweegt.

Door deze proprioceptieve prikkels kunnen we goed gericht bewegen. Hierdoor kun je bijvoorbeeld je lepel naar je mond brengen op een juist tempo zonder dat de soep je om de oren vliegt. Door deze prikkels kun je in het bos wandelen en met je voeten voelen hoe de ondergrond is.

Maar wat als deze proprioceptie niet oké is? 

Wanneer we bijvoorbeeld een verstuikte enkel hebben, verandert er iets in het enkelgewricht en dan kunnen de proprioceptoren geen goede informatie meer geven aan de hersenen. Waardoor de kans groot is dat je vaker struikelt. Bij sommige mensen komen er minder proprioceptieve prikkels in de hersenen aan. De hersenen missen dan informatie over houding en beweging. Vaak wordt dan een gevoel ervaren van instabiliteit en minder controle over de eigen houding en bewegingen. 

Er zijn in het LoopCentrum situaties bekend dat met name hoge wandelschoenen een bijdrage kunnen leveren aan een verbeterde proprioceptie. Als het lichaam onvoldoende (proprioceptieve) prikkels uit spieren en gewrichten doorgeeft aan de hersenen, kom je informatie tekort om houdingen vol te houden en bewegingen voldoende te voelen en bij te sturen. Je hebt dan meer en sterkere informatie nodig.

Hoge wandelschoenen

Een hoge schoen zorgt voor meer stabiliteit en geeft de wandelaar een gevoel van steun en stevigheid. Het materiaal om de hoge schoen zou het aantal prikkels in de spieren en gewrichten van enkel, been, knie en heup kunnen vergroten (oftewel, de proprioceptie verbeteren). Hierdoor kan het lopen meer gecoördineerd verlopen. Zowel in Venlo als in Horst aan de Maas hebben we een uitgebreide collectie hoge- en halfhoge wandelschoenen van de merken Meindl, Hanwag en Salewa op voorraad.

Ook hebben we Falke stabilizing sokken die volgens hetzelfde principe werken. Middels compressie zones in de sok worden receptoren gestimuleerd en dit zorgt voor een snellere reactie op foute lichaamshoudingen en geeft daardoor een stabiel loopgevoel. De Falke stabilizing sok is er zowel voor de hardloper als de wandelaar.

Onze specialisten vertellen je graag meer over de proprioceptieve werking en helpen je graag met het kiezen van de perfecte schoen!

Maak vandaag nog een afspraak in het LoopCentrum