Het belang van de juiste hardloopsok

In onze winkels besteden we ruim aandacht aan het adviseren van de juiste hardloopschoen. Tijdens de analyse geven we uitleg over bijpassende hardloopsokken. Waarom we dat doen? Dat doen we omdat goede hardloopsokken bijdragen aan het loopcomfort en door het dragen van functionele hardloopsokken, kun je (onnodige) klachten en irritaties voorkomen! 

Wat zijn de kenmerken van een functioneel goede sok?

 • Goede hardloopsokken zijn gemaakt van ademend en vochtafdrijvend materiaal. Doordat het vocht afgevoerd wordt (naar de buitenlucht waar het verdampt) blijven je voeten droger. Een goede hardloopsok zorgt dat je voeten zowel bij warm als bij koud weer op temperatuur blijven. Dit is belangrijk om irritaties of blaren te voorkomen. Met een natte sok om de voet wordt de huid zachter waardoor de kans op blaren groter is. De sokken die je overdag draagt, zijn vaak (volledig) gemaakt van katoen. Als je katoenvezels onder een microscoop bekijkt zie je dat deze vezels hol zijn van binnen. Dit zorgt ervoor dat transpiratievocht, net als een spons, door deze vezels wordt opgezogen. Een katoenen sok wordt dus nat en is daarom minder geschikt voor het hardlopen.
 • Hardloopsokken hebben nauwelijks naden en ze beschikken over een nauwsluitende fit waardoor er geen drukpunten ontstaan. Je voelt geen draadjes of extra stof en hebt minder kans op schuurplekken. 
 • Goede hardloopsokken hebben een perfecte pasvorm. Alle sokken zijn gebreid op gespecialiseerde machines om een ergonomische pasvorm te bereiken, aangepast aan de anatomische eisen van de betreffende voet (links – rechts). Ook is er onderscheid in pasvorm tussen dames- en herensokken. Een damesvoet is over het algemeen smaller en de sokken dus ook. Dit alles zorgt ervoor dat de sok beter aansluit op je voet, je minder snel gaat schuiven in de schoen en dat je meer comfort ervaart tijdens het hardlopen.
 • De achillespees en tenen zijn beter beschermd omdat de sokken op deze punten dikker geweven zijn. 
  Naast de demping van je hardloopschoen geven de juiste hardloopsokken, door het comfortabele materiaal van het voetbed, ook extra demping. In ons assortiment vind je ook hardloopsokken met extra ondersteuning rondom de enkel of achillespees. Dit kan de kans op blessures verminderen of ondersteunen bij het herstel. 
Wat zijn de kenmerken van een functioneel goede sok?

Ondersteunen van de sporter

De bovenstaande eigenschappen leveren belangrijke voordelen op. Zo loop je minder kans op blaren en blijft de temperatuur van de voeten tijdens het hardlopen constanter. Immers zorgen natte sokken in de winter voor (te) koude voeten en kan de temperatuur in de zomer overmatig oplopen. 

Alle sokken in ons assortiment zijn gemaakt om de sporter te ondersteunen. Omdat iedereen andere eisen en doelen is de diversiteit in de collectie enorm. Er wordt onderscheid gemaakt in sokken voor dames en heren, maar bijvoorbeeld ook in lengte (hoge en lage modellen) en dikte, vocht transportatie en dempend vermogen.

Een overzicht van de hardloopsokken in ons assortiment:

 • FALKE RU 4: Een enkelhoge allround hardloopsok voor zowel dames als heren. De sok heeft een medium polstering voor bescherming met een gemiddelde demping en goed contact met de schoen. De polstering vermindert drukplekken en biedt bescherming tegen blaren. Snelle vochtafvoer en sneldrogend door materiaal van functionele vezels. Optimale pasvorm door anatomisch gevormde zool en teengedeelte (rechter en linker voet) en een specifiek pasvorm voor dames en heren. Deze sok staat garant voor comfortabele looptrainingen.
 • FALKE RU 4 INVISIBLE: De zogenaamde ‘invisible’ sok voor hardlopers verdwijnt bijna volledig in de schoen. Hij blijft prima op zijn plaats zitten door een extra hielstuk en een siliconen draad die in de binnenzijde is verwerkt.
 • FALKE RU 4 COOL: dit is een allround hardloopsok, met een polstering en demping vergelijkbaar met de RU4. De RU4 cool is echter van 100% synthetische materialen (een mix van Coolmax, polyester en polypropyleen) gemaakt. Het materiaal voert vocht effectief af en droogt sneller. De sok heeft delen van mesh bij de wreef die zorgen voor maximale verkoeling.
 • FALKE RU 3: De RU3 hardloopsok is iets dikker door de extra sterke polstering. Hierdoor zorgt de sok voor veel demping en maximaal comfort. Ideaal voor dames en heren die recreatief hardlopen en maximaal comfort wensen. 
 • FALKE RU 5 sok heeft een extra lichte polstering voor directe krachtoverbrenging en direct schoencontact. De geperforeerde delen bij de wreef zorgen voor maximale koeling. Optimale pasvorm, snelle vochtafvoer en sneldrogend. Een ideale sok voor wedstrijdlopers.
Een overzicht van de hardloopsokken in ons assortiment:
 • FALKE STABILIZING: deze stabilizing sok verkleint de kans op verzwikkingen. De compressiezone van de sok prikkelt de receptoren voor een snelle reactie op een verkeerde houding (zie voor meer informatie blog proprioceptische werking). De sok heeft een medium polstering en een optimale pasvorm.  
 • FALKE RU TRAIL: dit is een perfecte keuze voor off-road en oneffen terrein. De sok stabiliseert de enkel door middel van een gebreide compressiezone rondom de enkel, waardoor het risico van omzwikken wordt geminimaliseerd. Het sneldrogende materiaal houdt de voet droog. De pasvorm is optimaal. 
 • FALKE ACHILLES SOK: de sok heeft geïntegreerde siliconen noppen die het weefsel aan de zijkant van de achillespees masseert en de doorbloeding tijdens het hardlopen bevordert. Dit helpt bij pijnklachten aan de achillespees, alsmede in latere fasen van de revalidatie na een gescheurde achillespees of achillespeesontsteking. De pijn wordt verlicht en stapsgewijs wordt de pees gezonder, elastischer en sterker. De ingeweven sportbandage stabiliseert d.m.v. compressie de enkel. De sok heeft een uitstekende ademende vermogen en een optimale pasvorm. De Achilles sok is ontwikkeld in samenwerking met sportmedici en fysiotherapeuten.
 • ODLO Ceramicool: hardloopsok voor dames en heren met een sportieve pasvorm, d.w.z.. iets nauwsluitend. In de sok is active cooling materiaal gebruikt, het zg. Ceramicool. Ceramicool helpt je huidtemperatuur tot 1°C te verlagen. Bovendien hebben deze sokken uitstekende vochtafvoerende eigenschappen. De sokken zijn ook voorzien van verstevigde hiel- en teen stukken met medium ondersteuning om je te beschermen tegen blaren en voor extra comfort. De open mesh structuur op de wreef zorgt voor goede ventilatie. Ook deze sokken hebben een naadloze teen, een goede pasvorm en ze voelen zacht aan. 

Laat je adviseren

Een keuze is dus niet zomaar gemaakt. Wil je meer weten? Wij adviseren je graag over het assortiment zodat jij de beste hardloopsokken voor jouw doelen kan kiezen. Om je kennis te laten maken met het dragen van de juiste functionele hardloopsokken, hebben we een interessante aanbieding. Bij aankoop van 3 paar Falke hardloopsokken ontvang je €10,00 korting! Op zoek naar de juiste functionele wandelsokken? Klik hier voor meer informatie over onze wandelsokken