Goede onderkleding: essentieel tijdens wandelen en hardlopen in de winter!

Comfort met de juiste basis

Bij het LoopCentrum adviseren we wandelaars en hardlopers om het 3-lagen principe in acht te nemen tijdens de wandeltochten en trainingen. De belangrijkste kledinglaag tijdens het wandelen en hardlopen is de basislaag. Deze eerste laag onderkleding staat namelijk in direct contact met de huid. Bij het LoopCentrum bieden we functionele onderkleding aan met maximaal comfort tijdens het wandelen en hardlopen. Tevens zorgt de materiaalkeuze voor een aangename temperatuur, ook tijdens de koudere dagen! 

‘Base layer’ ofwel de basislaag is eigenlijk een synoniem voor ’thermisch ondergoed’, sportondergoed dat in direct contact staat met de huid. 

Base layers zijn ademend en voeren vocht doeltreffend af, waardoor ze maximaal comfort bieden en je lichaamstemperatuur reguleren, afhankelijk van de temperatuur, duur en intensiteit van je activiteit. Dat betekent dat je droger blijft, het minder snel koud krijgt en minder last hebt van huidirritatie, wrijving of schuren terwijl jij je in het zweet werkt.

Deze eerste laag kleding zit als een tweede huid en fungeert als een natuurlijke airconditioning. Met de juiste base layer voorkom dus je dat je het te koud krijgt in de winter en het zorgt voor verkoeling in de zomer. We hebben een ruim assortiment baselayers van de gerenommeerde merken Odlo en Falke.

Comfort met de juiste basis

Pasvorm

De vuistregel is dat base layers nauwsluitend moeten zijn, zodat ze optimaal resultaat geven. Maar zorg ervoor dat ze niet té strak zitten. Je wilt niet dat ze schuren of knellen. Je kunt het beste zelf uitproberen welke pasvorm bij jou past, voor jouw activiteit en de bijbehorende intensiteit. Zo kom je erachter welk model jou de meeste bewegingsvrijheid en optimaal comfort biedt. 

Naadloze modellen zijn een ideale keuze, d.w.z.dat kleding geen naden heeft en jou daarmee maximaal comfort geeft, wat je ook doet en hoe intensief je ook beweegt. Ze zitten als een tweede huid om je lichaam. 

Er zijn twee pasvormen:

  • Slim: Deze modellen hebben een superstrakke pasvorm en sluiten nauw aan op je huid.
  • Fitted: Deze modellen zitten als een tweede huid om je lichaam, maar hebben een iets lossere pasvorm dan de slim-modellen.
Pasvorm

Materialen

Daarnaast zijn er verschillende modellen voor intensieve en lichte tot gemiddelde activiteiten en verschillende temperaturen. Odlo heeft bijvoorbeeld de volgende series:

  • X-Light: houdt je lichaam koel en droog. Superlichte kleding met veel ademend vermogen voor hoge temperaturen en intensieve activiteiten. Uitstekende vochtregulering.
  • Light: Optimaal comfort in elke situatie en bij elk weer. Veelzijdige kleding voor elk seizoen. Uitstekende vochtregulering.
  • Warm: High-performance kleding met goede thermische isolatie. Ideaal voor alle winteractiviteiten. Biedt vochtregulering. Houdt je huid warm en droog.

Ook Falke heeft verschillende lijnen die perfect zijn aangepast aan de verschillende buitentemperaturen en activiteitenniveaus. 

  • Maximum Warm: voor ultiem comfort bij extreem koud weer
  • Warm: voor milde tot koude buitentemperaturen, een perfecte mix van comfort en performance onder alle omstandigheden.
  • Cool: voor warme tot hete buitentemperaturen, gemaakt van een sterk absorberend, sneldrogend polyamide om je koel te houden.
 Materialen

De kleding voelt comfortabel aan dankzij natuurlijke materialen, zoals merino en TENCEL™ Lyocell. In combinatie met synthetische vezels droogt de kleding snel.

  • Synthetische vezels zijn perfect voor intensieve activiteiten, zoals hardlopen, trailrunning of korte, pittige hikes, waarbij je hartslag flink omhoog gaat. Synthetische materialen als polypropyleen, polyamide en polyester zijn bijzonder licht, voeren vocht beter af en drogen sneller dan natuurlijke vezels. Ze zijn ook erg elastisch en gaan lang mee. 
  • Materiaalmixen van synthetische en natuurlijke vezels zijn ideaal voor duursporten en wandelen omdat ze je warm houden. 
  • Natuurlijke vezels, zoals merino, voelen warm en comfortabel aan. Merino wol is ademend, duurzaam, zacht en van nature anti-bacterieel. En omdat de vezels geurtjes van nature voorkomen, kun je je kleding gerust nog een keer dragen als je nog niet van plan was een was te draaien.

Duurzaam genieten van je sportkleding

Elk kledingstuk heeft zijn eigen wasvoorschriften. Lees dus altijd het waslabel dat in elk product is genaaid.

Daarop vind je algemene wasvoorschriften waarmee je kleding goed blijft presteren en langer meegaat. Bovendien bescherm je zo het milieu:

  • Was kleding altijd binnenstebuiten, vooral kleding met een print.
  • Sluit alle ritsen, knopen, klittenbandsluitingen, enz. om de materialen tijdens het wassen te beschermen.
  • We raden je aan een mild vloeibaar wasmiddel met een eco-label te gebruiken, bijvoorbeeld wasmiddel van Grangers
  • Gebruik de aanbevolen hoeveelheid. Als je te veel wasmiddel gebruikt, kunnen er resten achterblijven in de kleding. Dit kan invloed hebben op de prestaties van het materiaal. Controleer de hardheid van het water in jouw regio en houd je aan de aanbevolen hoeveelheid wasmiddel.
  • Gebruik geen bleekmiddelen.
  • Gebruik geen wasverzachter. Dat is in alle opzichten beter: goedkoper voor jou, minder chemicaliën en je kleding presteert beter.
  • Stop je base layer liever niet in de droger. De meeste materialen drogen sowieso al snel.

Je kunt je base layer beter niet strijken. De meeste materialen zijn kreukvrij. Als je je base layer toch wilt strijken, strijk dan de binnenkant, vooral als de buitenkant een print heeft.

Duurzaam genieten van je sportkleding