De voordelen van merinowol

Je lichaamstemperatuur reguleren is van groot belang wanneer je gaat bewegen of sporten in de zomer. Wol lijkt misschien een vreemde keuze, maar merinowol is een van de meest comfortabele stoffen om in de zomer te dragen. Deze fijne, lichte vezels van merinowol voeren vocht uitstekend af van de huid en laten het verdampen aan de lucht. Hierdoor blijf jij comfortabel, ook als het erg warm is. De superfijne vezels voelen zacht aan tegen de huid en zijn van nature antibacterieel. Het absorbeert ook geurmoleculen zodat zweetgeur niet kan ontstaan. D lanoline in merinowol stoot uit zichzelf vet en vuil af en gaat daardoor dus niet stinken.

Wat is merinowol?

Merino wol komt van het merinoschaap. Deze leven in de meest woeste landschappen ter wereld. Bekend zijn de schapen die in de gebergten van Australië en Nieuw-Zeeland grazen. Ze hebben een unieke vacht die hun warm en droog houdt in de winter en koel houdt in de zomer. De schapen zijn door deze uitstekende temperatuurregulatie bestand tegen temperaturen van -20C tot +35C . De wol is fijner en zachter dan gewoon schapenwol.  Met de moderne technologieën van spinnen en vezelbehandeling geeft kleding met merinowol veel voordelen t.o.v. synthetische materialen of katoen.

De voordelen van Merinowol

  • Merino wol is thermo-regulerend. De technisch actieve vezel kan, afhankelijk van de huidtemperatuur van de drager en de externe omstandigheden, warmte opnemen en afstaan. Zweet wordt voortdurend afgevoerd waardoor het lichaam in de zomer (relatief) koel blijft. De luchtkamers tussen de vezels hebben een isolerende werking. Als het warm is, absorberen de vezels het vocht van je lichaam en laten het verdampen buiten de stof, waardoor je lekker koel blijft. In de winter condenseert dit vocht in de vezel, geeft het warmte af en houdt het je lekker warm. Dit betekent dat je warmer blijft als het koud is en koeler als het warm is. Er zijn diverse soorten merinowol te verkrijgen, dit wordt uitgedrukt in gram per vierkante meter. Een stof van 130 of 115 gram/m2  is bijvoorbeeld perfect voor de zomer. (Odlo Natural Merino 200 basislaag). Het voelt dun aan, maar heeft wel alle functionaliteiten van merinowol.
  • Merino wol stinkt niet. Merino is van nature een antibacterieel materiaal. Dit betekent dat het geurtjes niet gemakkelijk vasthoudt. De vezels van merinowol nemen bacteriën en micro-organismen op waardoor nare geurtjes gedurende langere tijd wegblijven. Het geeft ze pas weer af bij het wassen. Je kunt het kledingstuk herhaaldelijk dragen zonder het elke keer te wassen. Hang het gewoon buiten en laat de lucht zijn werk doen. De geurbestendigheid maakt merinowol veel bruikbaarder bij actieve inspanningen tijdens warme dagen.
De voordelen van Merinowol
  • De natuurlijke vezel is kreukherstellend. 
  • Merino wol jeukt niet. Dit komt doordat de vezels super fijn en zacht zijn zijn, ongeveer 20 micron dik (een mensenhaar is tussen de 60 en 180 micron). Dit betekent dat het merino wol heel soepel is en in contact met huid de rondingen van het lichaam volgt.
  • Merino wol droogt snel omdat het water makkelijk laat verdampen. Zweet verdampt sneller, waardoor het draagcomfort groter is in vergelijking met een katoenen shirt. Ook is het na het wassen snel droog.
  • Merino wol is veerkrachtig. De vezels kunnen tot 30% van hun lengte uittrekken zonder te breken. Vezels die tot 20% zijn uitgerekt krijgen zonder schade hun oorspronkelijke lengte terug. 
  • Merino wol biedt een goede bescherming tegen UV-A en UV-B straling. De zonbeschermingsfactor is hoger dan bij synthetische vezels of katoen, maar is wel afhankelijk van de dikte en dichtheid van het materiaal. 
  • Merino wol bestaat uit een natuurlijke, hernieuwbare vezel. Synthetische vezels en katoen vereisen veel manipulatie en bewerking. Merino wol komt van de schapen die vrij grazen en leven van gras, water en frisse lucht. De merino vezel is biologisch afbreekbaar en zal van nature ontleden in de bodem.
  • Merino wol heeft een uitstekend ademend vermogen. Het is een van de meest comfortabele stoffen. De volumineuze vezelstructuur zorgt voor ventilatie. Ook absorbeert wol ontzettend goed vocht en hierdoor onttrekt het zweet van het lichaam. Het opgeslagen zweet kan snel verdampen door de goede ventilerende eigenschappen van merino wol. Hierdoor wordt het shirt niet snel vochtig, dit in tegenstelling tot een katoenen shirt. Een zomershirt met een gewicht van 130 gram/mof minder is ongelooflijk licht en ademend. Van Odlo hebben we bijvoorbeeld de Nuyarn® shirts. 

Merinowol is dus zeer geschikt als vezel voor hardloopkleding. Het reguleert de temperatuur van je lichaam, voert vocht af en voelt heerlijk zacht tegen je huid. Het is comfortabel om te dragen, het hele jaar door.