Wat is een RS-scan?

Wat is een RS scan?

De RS scan is een zeer nauwkeurige methode om de belasting van je voeten tijdens het hardlopen te meten. Terwijl je over een twee meter lange drukplaat loopt, registreren de 16.000 sensoren het drukverloop onder de voet. De verkregen data worden omgezet in bewegende kleurenbeelden en grafieken. In één meting wordt dus het looppatroon (camera) én de drukverdeling (RS scan) geanalyseerd. Zo krijg je een ontzettend nauwkeurige analyse en kunnen we jou voorzien van advies op maat. 

Wat is een RS scan?

Waarom een drukmeting?

Hiermee kunnen we bepalen wat de invloed is van verschillende modellen schoenen op de voetafwikkeling. Ook kunnen we vaststellen of er verhoogde druk is onder bepaalde delen van je voet. Denk bijvoorbeeld aan een verhoogde druk onder de binnenzijde bij overpronatie of verhoogde druk onder de voorvoet bij een doorgezakte voet. Onze adviseurs vertalen alle gegevens vervolgens naar het optimale schoenadvies. 

De uitgebreide mogelijkheden van het systeem kunnen ook gebruikt worden in de zoektocht naar de oorzaak van eventuele klachten. Verschillende metingen kunnen met elkaar vergeleken worden. En in samenwerking met de partners binnen ons netwerk (sportartsen, fysio- en podotherapeuten) zijn we in staat om te herleiden of een blessure in relatie staat met bijvoorbeeld een functioneel foute schoen.Waarom een drukmeting?

Een stukje historie.

De oprichter van RS scan International, Jempi Wilssens, brak als jonge atleet vele records. Hij raakte gefrustreerd toen hij zag hoeveel trainingsmaatjes niet goed presteerden vanwege steeds terugkerende blessures. Hij besloot zijn podotherapeutische kennis te verbreden en zich te specialiseren in hardloopschoenen met maar één doel: zoveel mogelijk mensen helpen blessurevrij te blijven. Daarom opende hij de sportschoen en advieswinkel Runners Service.

Zijn passie voor sport en atletiek leidde tot de wens om een ​​nauwkeurige loopanalyse uit te voeren. Er was behoefte aan hoogwaardige meetapparatuur en het idee van footscan® was geboren. Na succesvolle experimenten met videocamera’s op loopbanden werd het PODO-SCAN-systeem geïntroduceerd: een systeem met 1000 sensoren.

Uit onderzoeken uitgevoerd door een groep sportartsen, fysiotherapeuten, universiteiten en Adidas zijn verschillende onderzoeken gedaan naar sportblessures. Hieruit bleek dat 44% van de sportblessures te wijten is aan verkeerde sportschoenen. Hierdoor werd er een nieuw footscan® systeem ontwikkeld. Adidas wilde het eerste hardloopschoenen merk zijn dat een absoluut blessurevrije schoen kon adviseren die overeenkomt met het gemeten voettype. Terwijl Adidas het systeem voor commerciële toepassingen gebruikte, was er een groeiende belangstelling voor klinische en wetenschappelijke toepassingen.

Vanwege de groeiende internationale behoefte aan het Footscan®-systeem werd in 1998 RS Scan International opgericht. Het bedrijf intensiveerde het onderzoek en de ontwikkeling van wetenschappelijke hardware en software voor podotherapie, podotherapie, revalidatie, fysiotherapie, orthopedie, neurologie en osteopathie. Sinds 1998 voorziet RS Scan International professionals in de sport- en biomechanica van de modernste drukmeetapparatuur voor zeer nauwkeurige ganganalyse resulterend in een wereldwijde acceptatie als een van de meest nauwkeurige drukmeetsystemen in zijn vakgebied.

Ben jij ook op zoek naar een nauwkeurige analyse met behulp van dit geavanceerde systeem? Onze deskundige adviseurs voeren de meest uitgebreide voet- en loopanalyse (dus zowel statische- als dynamische analyse met RS-scan) bij aankoop van schoenen gratis uit!

Maak nu een afspraak!
Een stukje historie.