Welke verschillende wandelvormen zijn er?
Verschillende wandelvormen
Als ik wandelen zeg, waar denk je dan aan? Voor de ene persoon is wandelen een ‘rondje rond de kerk’, terwijl voor een ander dat een meerdaagse tocht met veel hoogtemeters is. Het wordt in zoveel verschillende snelheden, manieren, terreinen en intensiteiten gedaan dat ‘gewoon’ wandelen voor iedereen een andere betekenis heeft. In dit blog lees je over een aantal verschillende soorten wandelvormen en wat ze inhouden:
- Speed hiking
Het afleggen van relatief lange afstanden over geavanceerd, rots- en heuvelachtig terrein: maar dan snel. Bij Speed Hiking komt bergbeklimming met trailrunning samen. Vandaar dat er vaak gekozen wordt voor een lichte en dynamische schoen met veel grip.
- Snelwandelen
Een Olympische sport en onderdeel van atletiek. De bedoeling is zo snel mogelijk te wandelen, maar niet te rennen. Er moet namelijk altijd met een voet contact gehouden worden met de grond. Hierdoor wordt het vaak verward met speed hiking. Bij snelwandelen moet je je houden aan het reglement, ten opzichte van speedhiking, waar het gaat om het overbruggen van de afstand in een snellere tijd.
- Sportief wandelen (powerwalking, fitwalking en brisk walking)
Wandelen op een hoger tempo en onderweg spierversterkende oefeningen doen. Een hele effectieve en toegankelijke manier van bewegen. Je hebt er namelijk niet veel voor nodig en het kan overal. Het kan volledig aangepast worden aan jouw omgeving, fitheid, wensen en behoeften. Er zijn tevens steeds meer groepen of clubs die deze vorm van bewegen in groepsverband aanbieden. Misschien helpt je dit om gemotiveerd te blijven en vind je het gezellig om samen met anderen op pad te gaan.
- Hiking
Voor een hike is goede voorbereiding essentieel. Een hike duurt gemiddeld tussen de 1-7 dagen. Een hoge fysieke belasting dus. Je neemt meestal een rugzak mee met de basisbenodigdheden, maar slapen en eten doe je vaak in een hut, hotel, b&b of camping. Je zult je lichaam moeten trainen om deze belasting aan te kunnen. De afstanden en intensiteiten zijn zeer variërend. Een hike kan dus zo moeilijk gemaakt worden zoals je zelf wil.
- Dagelijkse rondje
Die wandeling die iedereen weleens maakt. Gewoon lekker een half uurtje naar buiten om de benen te strekken, de hond uitlaten, op zondag 10 km door de bossen struinen, of andere wandeling die je makkelijk vanuit thuis maakt. Dit type wandelen is misschien wel het meest voorkomende in Nederland. En heel gezond ook nog! Lees hier meer waarom wandelen nou zo gezond is.
- Lange afstandswandelingen
Wanneer een wandeling een paar dagen duurt, spreken we al gauw over een lange afstandswandeling; ook wel een LAW genoemd. Er is geen eenduidige mening over welke eisen een langeafstandswandeling nu precies moet hebben. Na wat onderzoek over de LAW’s in Nederland vinden we dat de kortste route 147 km lang is. Binnen onze landsgrenzen is dit dus de afstand waaraan een LAW moet voldoen. Alle LAW’s in Nederland worden aangegeven met wit-rode markeringen. Niet te verwarren met de geel-rode markeringen, deze duiden namelijk de streekpaden aan. Die blijven binnen de streek of provincie terwijl LAW’s soms het hele land of zelfs meerdere landen doorkruisen.
- Meditatief wandelen
Wandelen met volle aandacht voor jezelf en wat je op dat moment aan het doen bent. Heel bewust je focus verplaatsen naar het hier en nu, in plaats van dagdromen, nadenken of mijmeren. Alles uit je omgeving opnemen: ruiken, zien, voelen, proeven, horen, etc. Deze manier van wandelen zal je geduld op de proef stellen. In het begin zul je namelijk door heel veel verschillende dingen afgeleid worden, maar probeer steeds weer terug te gaan naar jezelf. Je gaat dan vanzelf merken dat het steeds makkelijker zal gaan en je echt even tot rust laat komen!
- Trekking/ trektochten maken
Veelal worden trektochten gezien als de zwaardere variant van hikes. Meestal minimaal een week lang overleven uit je eigen rugzak zonder alle voordelen van civilisatie. Je neemt dus alles wat je nodig zou kunnen hebben mee op je eigen rug en je bent zelf verantwoordelijk voor de route, het eten, de overnachtingsplaats, risico’s en al het andere wat je tegen kan komen.
- Nordic walking
Een wandelvorm te herkennen aan het lopen met twee (relatief lange) stokken. Door het gebruik van deze stokken wordt je conditie en uithoudingsvermogen extra getraind. Je rug-, schouder- en armspieren worden intensiever gebruikt ten opzichte van wandelen zonder stokken. Het is niet zomaar wandelen met stokken. Het inzetten van de juiste techniek is cruciaal om er zo veel mogelijk profijt van te hebben, maar ook om blessurevrij te kunnen lopen.
Welke schoen hoort daar dan bij?
Welke vorm van wandelen je ook doet, het dragen van het juiste schoeisel is cruciaal. Om optimaal te kunnen genieten van deze sport wil je klachten, ongemakken, blessures of pijn natuurlijk zo veel mogelijk voorkomen.
Kom voor het juiste advies voor schoenen naar het LoopCentrum