Waarom wandelen gezond is!

Wat motiveert mensen om te gaan wandelen?

We hoeven er niet omheen te draaien: wandelen is gezond in vele opzichten bijzonder gezond! Ongeveer tweederde van alle Nederlanders maakte afgelopen jaar een wandeling van tussen de 5 en 10 kilometer! Dat blijkt uit de cijfers van de Nationale Wandelmonitor van 2021 (Feiten & cijfers – Wandelnet).

Wandelen is ontzettend populair!

Met zo’n 1,8 miljard ommetjes en ruim één miljoen Nederlanders die jaarlijks op wandelvakantie gaan, groeit wandelen in de volle breedte. Van jong tot oud; vrijwel iedereen wandelt wel eens. De ene wandelaar loopt het liefst meerdaagse wandelroutes, terwijl de ander regelmatig een ommetje maakt. Er zijn wandelaars die wandelen omdat ze het leuk vinden of heerlijk willen genieten van de natuur. Terwijl anderen het écht vooral doen om fit te blijven.

De redenen waarom de gemiddelde Nederlander zo vaak en zo veel wandelt zijn erg divers! We wandelen…

 • Omdat we het leuk vinden;
 • Voor de fysieke/mentale gezondheidsaspecten;
 • Voor het avontuur, de cultuur;
 • Omdat het gezellig is! De sociale beleving;
 • Om (wandel)doelen te behalen

Wat je motivatie of drijfveer ook is, door te wandelen ga je ongetwijfeld gezondheidsvoordelen ervaren. Maar wat maakt dat (regelmatig) wandel nu precies zo gezond? Wij geven je graag de 10 belangrijkste gezondheidstips!

Wandelen is ontzettend populair!

Welke positieve effecten heeft wandelen op de gezondheid?

 1. Wandelen zorgt voor een toename van het uithoudingsvermogen. 
 2. Regelmatig (stevig) wandelen zorgt voor een betere functie van het hart en de longen. De doorbloeding verbeterd doordat tijdens de inspanning de hartslag omhoog gaat. De hartfrequentie in rust daalt en de zuurstofopname verbetert. 
 3. Regelmatig wandelen zorgt voor een afname van de bloeddruk, verbetering van de bloedsuikerspiegel en insulinegevoeligheid. Én een verbetering van de cholesterolwaardes.
 4. Door te gaan wandelen verbrand je meer calorieën en val je sneller af. Het energieverbruik is afhankelijk van de intensiteit waarmee je loopt, de afstand die je loopt en het lichaamsgewicht.
 5. Wandelen vermindert het risico op ziektes als diabetes type II (suikerziekte), overgewicht, obesitas, hart- en vaatziekten, burn-out etc.  (Uiteraard is dit ook afhankelijk van overige leefstijlfactoren als voeding, uitgangspositie van individu qua gezondheid, stress, ontspanning, slaap)
 6. Wandelen versterkt de spieren, banden, pezen en gewrichten.
 7. Door regelmatig te wandelen ontstaat een toename van de mentale en fysieke weerstand. Hierdoor raak je beter bestand tegen verkoudheid, griep en stress. 
 8. Mensen die regelmatig wandelen voelen zich energieker, hebben een positieve kijk op het leven en zijn stressbestendiger. Niet voor niets dus dat wandelen zelfs therapeutisch wordt ingezet.
 9. Bewegen stimuleert de ontgifting. Doordat je dieper gaat ademhalen worden bloed en lymfevocht beter rondgepompt. Het lymfesysteem voert afvalstoffen af door zwaartekracht en aanspanning van de spieren. 
 10. Wandelen kan leiden tot een hogere levensverwachting. Uit onderzoek blijkt dat er tweemaal zoveel mensen overlijden in de groep ‘niet-actieve 50 plussers’ ten opzichte van de ‘actieve 50 plus groep’.

Ontzettend veel goede redenen dus om regelmatig een rondje te (blijven) lopen!

Hoe jij deze gezondheidsvoordelen kunt ervaren.

Maar hoe vaak en hoe lang moet je dan precies gaan wandelen? Het blijkt dat een relatief korte tijd matig tot intensief bewegen al positieve effecten heeft. De beweegrichtlijnen geven advies over de hoeveelheid lichaamsbeweging die nodig is voor een goede gezondheid. Voor volwassenen geldt dat geadviseerd wordt om per week 2,5 uur matig intensief te bewegen. Doe dit wel verspreid over meerdere dagen! Iemand die matig intensief beweegt heeft een verhoogde hartslag en iets versnelde ademhaling. Matig intensieve lichamelijke activiteiten zijn wandelen, fietsen, zwemmen of zwaar huishoudelijk werk. Dat betekent voor de wandelaar dus: stevig doorwandelen. 

Hoe jij deze gezondheidsvoordelen kunt ervaren.