Waarom wandelen gezond is!

Wat motiveert mensen om te gaan wandelen?

We hoeven er niet omheen te draaien: wandelen is gezond in vele opzichten! Het is een voor de hand liggende manier om te gaan bewegen. In 2021 maakte ongeveer twee derde van alle Nederlanders 1 keer per week een wandeling tussen 5 en 10 kilometer. Dat blijkt uit de cijfers van de Nationale Wandelmonitor van 2021 (Feiten & cijfers – Wandelnet).

Wandelen is ontzettend populair!

Van alle Nederlanders boven de 16 jaar maakt gemiddeld 84% weleens een ommetje. En dat gemiddeld zo’n 151 keer per jaar. Ook gaan er elk jaar ruim één miljoen Nederlanders op wandelvakantie. Hiermee groeit wandelen in de volle breedte. Van jong tot oud; vrijwel iedereen wandelt weleens. 

De redenen waarom de gemiddelde Nederlander zo vaak en zo veel wandelt zijn erg divers! We wandelen…

  • omdat we het leuk vinden;
  • voor de fysieke/mentale gezondheidsvoordelen;
  • voor het avontuur, de cultuur;
  • omdat het gezellig is! De sociale beleving;
  • om (wandel)doelen te behalen

Wat je motivatie of drijfveer ook is, door te wandelen ga je ongetwijfeld gezondheidsvoordelen ervaren. Maar wat maakt dat (regelmatig) wandel nu precies zo gezond? Wij geven je graag de 10 belangrijkste gezondheidstips!

Wandelen is ontzettend populair!

Welke positieve effecten heeft wandelen op de gezondheid?

  1. Wandelen zorgt voor een toename van het uithoudingsvermogen. 
  2. Regelmatig (stevig) wandelen zorgt voor een betere functie van het hart en de longen. De doorbloeding verbetert doordat tijdens de inspanning de hartslag omhoog gaat. De hartfrequentie in rust daalt en de zuurstofopname verbetert. 
  3. Regelmatig wandelen zorgt voor een afname van de bloeddruk, verbetering van de bloedsuikerspiegel en insulinegevoeligheid. Én een verbetering van de cholesterolwaardes.
  4. Door vaker te gaan wandelen verbrand je meer calorieën en val je sneller af. Het energieverbruik is onder andere afhankelijk van de intensiteit waarmee je loopt, de afstand die je aflegt en het lichaamsgewicht.
  5. Wandelen vermindert het risico op ziektes als diabetes type II (suikerziekte), overgewicht, obesitas, hart- en vaatziekten, burn-out etc.  (Uiteraard is dit ook afhankelijk van overige leefstijlfactoren als voeding, uitgangspositie van individu qua gezondheid, stress, ontspanning, slaap)
  6. Wandelen versterkt de spieren, banden, pezen en gewrichten.
  7. Door regelmatig te wandelen ontstaat een toename van de mentale en fysieke weerstand. Hierdoor raak je beter bestand tegen verkoudheid, griep en stress. 
  8. Mensen die regelmatig wandelen voelen zich energieker, hebben een positieve kijk op het leven en zijn stressbestendiger. Niet voor niets dus dat wandelen zelfs therapeutisch wordt ingezet.
  9. Bewegen stimuleert de ontgifting. Doordat je dieper gaat ademhalen worden bloed en lymfevocht beter rondgepompt. Het lymfesysteem voert afvalstoffen beter af door de zwaartekracht en aanspanning van de spieren. 
  10. Wandelen kan leiden tot een hogere levensverwachting. Uit onderzoek blijkt dat er tweemaal zoveel mensen overlijden in de groep ‘niet-actieve 50-plussers’ ten opzichte van de ‘actieve 50-plus groep’.

Ontzettend veel goede redenen dus om regelmatig een rondje te (blijven) lopen!

Maar hoe vaak en hoe lang moet je dan wandelen?

Voor volwassenen wordt geadviseerd om per week 2,5 uur matig intensief te bewegen. Doe dit verspreid over meerdere dagen. Het blijkt dat een relatief korte tijd matig tot intensief bewegen al positieve effecten heeft. De beweegrichtlijnen van het RIVM geven advies over de hoeveelheid lichaamsbeweging die nodig is voor een goede gezondheid. Bij matig intensieve beweging heb je een verhoogde hartslag en een iets versnelde ademhaling. Voorbeelden van matig intensieve lichamelijke activiteiten zijn wandelen, fietsen, zwemmen of zwaar huishoudelijk werk. Dat betekent voor de wandelaar dus: stevig doorwandelen. 

Concreet zal je dus ongeveer om de dag een ronde van zo’n 4 km moeten lopen om aan dit bewegingsdoel te komen. Om het jezelf makkelijker te maken, kun je bijvoorbeeld ook elke avond na het eten even een half uurtje gaan wandelen.

 

Lees hier meer over tips:

Maar hoe vaak en hoe lang moet je dan wandelen?