Veelvoorkomende hardloopblessures
Veelvoorkomende hardloopblessures
Voor elke klacht geldt: Als de pijn blijft aanhouden en/of er sprake is van een (functie) beperking, raadpleeg dan altijd een sportarts of fysiotherapeut om de blessure te laten beoordelen en een goed behandelplan op te stellen.
Bij sommige klachten denk je in het begin soms: “Ach, dat gaat wel over”. Toch kan het verstandig zijn om hier direct actie te ondernemen om erger te voorkomen. Pijn is een prikkel die je waarschuwt, dit signaal negeren is NIET verstandig!
1. Achillespeesklachten
Een van de veelvoorkomende hardloopblessures zijn de achillespeesklachten, het ontstaan van achillespeesklachten kan meerdere oorzaken hebben. Wanneer bijvoorbeeld je kuitspieren te zwak zijn voor de gevraagde belasting, zal een ander lichaamsdeel dit moeten compenseren. De achillespees overcompenseert dan de zwakte van de kuit. In het algemeen vloeien klachten bijna altijd voort uit overbelasting. Train volgens een schema en train vooral niet te hard of te snel. Ook kunnen versleten of verouderde schoenen de klacht aanwakkeren. De afgenomen demping van de schoenen kan de (landings) impact tijdens het hardlopen dan niet meer voldoende opvangen. Het kan dus tijd zijn om je schoenen te vervangen.
2. Scheenbeenklachten/ shin splints
Deze klacht uit zich vaak in een zeurende of stekende pijn aan de schenen tijdens of na het hardlopen. Men spreekt ook wel over springschenen of mediale tibiale stress syndroom (MTSS). Vaak ontwikkelt deze klacht zich door overbelasting. Deze overbelasting kan ook ontstaan door het gebruik van een functionele foute schoen. Het dragen van compressiekousen kan het herstel van deze veelvoorkomende hardloopblessure bevorderen.
3. Lopersknie
Een lopersknie of runners knee is een verzamelnaam voor blessures in en rondom de knie die tijdens het hardlopen veel voorkomen. Opvallend aan deze blessure is dat hij vaak aanwezig is bij sporten met een herhaaldelijk patroon, maar niet voelbaar of aanwezig hoeft te zijn bij sportactiviteiten met een minder herhaaldelijk karakter. Het uit zich in pijn boven de knie en laat zich het best behandelen door rust. Soms is een behandeling door een fysiotherapeut of trainer verstandig om de looptechniek te optimaliseren en klachten te voorkomen. Spierversterkende oefeningen kunnen bijdragen aan het herstel maar ook ter voorkoming van deze vervelende klacht!
4. Jumpers knee
De oorzaak van een jumpers knee is meestal overbelasting van de pees door herhaalde sprongen en landingen, wat kan leiden tot kleine scheurtjes in de peesvezels. Het gaat over de pees die de knieschijf verbindt met het onderbeen. Andere factoren, zoals spier onevenwichtigheden, slechte techniek, of onvoldoende herstel, kunnen ook bijdragen aan het ontstaan van een jumpers knee.
De veelvoorkomende hardloopblessures runners knee en jumpers knee lijken misschien veel op elkaar. Toch is het belangrijk om onderscheid te maken tussen de twee aandoeningen om de juiste behandeling te bepalen. Laat een medische professional een diagnose stellen op basis van de symptomen, medische geschiedenis en eventueel beeldvormend onderzoek.
5. Hamstringklachten
Hamstringklachten kunnen we grofweg opsplitsen in twee verschillende categorieën. Acute hamstringklachten: vaak veroorzaakt door explosieve strekbewegingen van de knie, soms met het heffen van het been. Bijvoorbeeld als je aan het eind van de training nog even snel een sprintje trekt en de klacht ineens in de hamstring ontstaat.
Hamstringklachten kunnen tevens ontstaan door fysiologische factoren. Vaak is dan de balans tussen hamstrings en quadriceps verstoord. Het bekken gaat voorover kantelen waardoor er meer aan de hamstrings ‘getrokken’ wordt. Het resultaat hiervan is dat de hamstrings langer worden. Deze langere spier is tijdens bepaalde fases van de hardloopbeweging kwetsbaarder. En kan daardoor tot klachten leiden.
6. Liesklachten
Een te zwakke romp of te zwakke heup- of bilspieren liggen vaak ten grondslag aan liesblessures bij hardlopers. Natuurlijk kunnen er ook andere oorzaken zijn zoals overpronatie, beenlengteverschil of onvoldoende heupstabiliteit. Gelukkig gaat een liesblessure meestal vanzelf over. Voor deze veelvoorkomende hardloopblessure is het wel belangrijk dat je een rustperiode neemt om de lies te laten herstellen.
7. Hielspoor
Hielspoor is een kalkafzetting bij de aanhechting van de peesplaat onder de voet. Dit kan zorgen voor pijn en kan je mobiliteit fors verminderen. Veel mensen met hielspoor ervaren klachten onder de hiel, met name na lange tijd zitten of liggen. Het is een hardnekkige blessure. Soms kan het dragen van het juiste schoeisel de klacht al sterk verminderen. De juiste demping en stabiliteit van het schoeisel en/of inlegzool wordt extra belangrijk wanneer deze klacht zich voordoet.
8. Enkelklachten en blessures
Vaak ontstaan enkelklachten door het verzwikken van de enkel. Bij deze veelvoorkomende hardloopblessure rekken de enkelbanden uit of scheuren ze zelfs in. Het dragen van verkeerd schoeisel, herhaaldelijk verkeerd belasten, of een verkeerde looptechniek kunnen bijdragen aan het ontstaan van enkelklachten. Afhankelijk van de oorzaak is behandeling van een fysiotherapeut of sportarts noodzakelijk. Enkelklachten zijn soms te voorkomen door het preventief dragen van stabiliserende sokken en het laten adviseren van de functioneel juiste schoenen.
9. Zweepslag
Een zweepslag geeft een typische scherpe of brandende pijn. Een knappend gevoel is kenmerkend voor het ontstaan van de zweepslag. Er is dan een gedeeltelijke spierscheuring aan de binnenkant van bijvoorbeeld de kuit. Een slechte warming-up voor een training waarin snel gerend, gesprongen of versneld moet worden kan de oorzaak zijn van een zweepslag. Het plotseling krachtig aanspannen van een spier kan leiden tot een zweepslag.
Je kunt een zweepslag het best direct koelen en hou bijvoorbeeld het been hoog. Raadpleeg direct een fysiotherapeut of sportarts voor verdere behandeling.
10. Stressfractuur
Het wordt ook wel een vermoeidheidsbreuk genoemd. Tijdens belasting vindt er druk op de botten plaats. Hierdoor kunnen kleine barstjes ontstaan. Bij een stressfractuur is er te zwaar of te snel achter elkaar belast en kan dit leiden tot deze blessure. Deze blessure komt voornamelijk voor in benen of voeten. Een conditioneel fit en sterk lichaam kan meer krachten weerstaan en is minder vatbaar voor stressfracturen en dus veelvoorkomende hardloopblessures. Bijdragen aan een fitter lichaam kan door conditie- en krachttraining, maar ook gezond eten hoort hierbij.
*11. Schouder- en nekklachten
Dames: de borst heeft geen spiermassa, bestaat alleen uit vet- en bindweefsel, en vocht en klieren. Overmatige beweging van de borsten zet de borsten onder druk. De mogelijke schade die hierdoor kan ontstaan, is onherstelbaar. Deze overmatige beweging heeft ook een direct effect op hoofdpijn, schouder-, nek- en rugklachten. Hoe groter de borst. hoe groter dit effect, maar zelfs een kleine cupmaat heeft een goed passende sportbeha nodig.
Maak een afspraak
Wil jij graag de veelvoorkomende hardloopblessures vermijden? Maak dan een afspraak bij Het Loopcentrum en voorzie jezelf van de juiste hardloopkleding- en schoenen.