Last van piepende wandelschoenen?
Soms komt het voor dat wandelschoenen een vreemd, piepend geluid maken. Dit is vervelend en zorgt voor onnodige irritaties tijdens het wandelen. Hoe kan het dat de schoenen geluid maken en nog belangrijker, wat kun je er aan doen?
Onderzoek
Er zijn diverse redenen waarom de schoen geluid maakt tijdens het wandelen. Allereerst is het belangrijk te onderzoeken waar het geluid precies vandaan komt. Komt het van de zool of vanuit de bovenkant. Zit het geluid meer richting de tenen of de hiel? Soms is dit lastig te bepalen. Vraag dan een 2e persoon om (al knielend) te luisteren waar het geluid vandaan komt.
Vervolgens zijn er een aantal mogelijkheden en dingen die je kunt doen.
De meest voorkomende oorzaak van piepende wandelschoenen.
De belangrijkste oorzaak heeft te maken met de kraag aan de bovenkant van de schacht van de (hoge) wandelschoen. Tijdens het wandelen schuurt de tong tegen de leren rand van de voering. Als het leer droog is, kan dit een geluid maken.
Er is een simpele oplossing om dit te verhelpen. Breng een klein beetje schoenwax aan op deze rand. Neem dit mee bij het normale onderhoud dat je doet, dan blijft het leer in ieder geval soepel en zorg je preventief voor je schoen.
Andere mogelijke oorzaken:
- De schoen piept onder de zool
De buitenzool is vaak een oorzaak van geluid. Denk bijvoorbeeld aan sneakers of sportschoenen op een linoleumvloer in een sporthal. Wandelschoenen piepen soms ook als de zolen nat zijn en je over een bepaald vloeroppervlak, zoals tegels, loopt. Hier kun je niet veel tegen doen. En dit soort geluid is ook absoluut geen teken van een slechte kwaliteit zool. Het is zelfs zo dat de zolen van een hoge kwaliteit rubber zijn. Normaliter loop je over natuurlijk terrein en zul je geen last ondervinden van dit probleem.
Soms sprayen mensen de zool in met haarlak. Wij adviseren om dit niet te doen bij je wandelschoenen. Als de haarlak op bovenmateriaal komt, kan het de poriën verstoppen. Hierdoor wordt het ademend vermogen minder.
- Het geluid komt van binnenuit de zool
Incidenteel kan lucht in de zool komen, waardoor je schoenen geluid maken tijdens het lopen. Neem voor dit probleem contact op met het LoopCentrum.
- De schoen piept van binnenuit.
- Dit probleem zien we wel eens voorkomen wanneer de schoenen met grote regelmaat gedragen worden en de schoenen slecht worden geventileerd door het binnenzooltje niet uit de schoenen te halen. Hierdoor ontstaat er condens in de verschillende lagen van de zoolconstructie. Een oplossing hiervoor is de schoenen een aantal dagen goed te laten drogen en ventileren. Bij je “gewone” dagelijkse schoenen kan het voetbed in de schoen soms gaan slippen en geluid maken, vooral als ze vochtig of bezweet zijn. Dit gebeurt echter zelden bij wandelschoenen die een voetbed van vilt op schuim hebben.
Bij slecht passende schoenen kan de hiel op en neer schuiven, met het gevolg dat de schoen geluid maakt. Bij het LoopCentrum krijgt u een uitgebreide analyse van uw voeten zodat we een passende schoen bij uw voettype kunnen adviseren. Soms is het nodig om een schoen een betere pasvorm te geven m.b.v. een inlegzooltje. Daarnaast zijn goed passende functionele wandelsokken belangrijk.
Nieuwe wandelschoenen piepen normaal gesproken niet. Na verloop van tijd kunnen leren schoenen gaan piepen of kraken. Als het leer te droog wordt, door slecht onderhoud, kan het hard en broos worden en geluid gaan maken. Om het leer soepel te houden moet je ze regelmatig schoonmaken en onderhouden met behulp van een wax. Zie ook onze onderhoudstips! Wax voorkomt dat leer uitdroogt en je schoen gaat langer mee! Gebruik geen vet of olie want dit blokkeert de poriën in het leer en het ademend vermogen wordt daardoor minder.