Goed onderhoud voor een langere levensduur!

Een goed onderhouden schoen gaat langer mee!

Goede wandelschoenen zijn gemaakt van hoogwaardige materialen. Afhankelijk van het gebruik, heeft het bovenwerk meer te lijden. Als je met regelmaat aandacht schenkt aan het onderhoud van het leer en de stikselnaden, zul je langer plezier hebben van je schoenen. Gedegen onderhoud zorgt bovendien voor het behoud van materiaaleigenschappen zoals soepelheid, waterdichtheid en ademend vermogen. Een goed onderhouden wandelschoen heeft een langere levensduur en kan in de meeste gevallen geheel of gedeeltelijk verzoold en/of hersteld worden. Hoe jij het maximale uit je wandelschoen kunt halen lees je in ons stappenplan.

Wanneer hebben mijn wandelschoenen onderhoud nodig?

Maak na elke wandeling je schoen meteen schoon, haal de modder uit het profiel van je zolen en borstel je schoen met een zachte borstel schoon. Als de schoenen erg vuil zijn spoel je de buitenkant af onder lauw stromend water. Haal de binnenzooltjes uit de schoenen en laat de schoenen drogen. 

Geef je schoenen regelmatig een grondige onderhoudsbeurt. 

Voelen je schoenen droog aan, zijn de neuzen kaal of is het lang geleden dat je het leer hebt behandeld? Heb je gewandeld in natte omstandigheden of op hele droge grond? Dit zijn zeker momenten voor onderhoud van je wandelschoenen.

Wanneer hebben mijn wandelschoenen onderhoud nodig?

Grondige onderhoudsbeurt

Luchten en drogen

Laat je wandelschoenen na een wandeling of trektocht luchten en drogen. Droog je schoenen nooit bij een kachel, op de verwarming of in de zon, door de warmte kan het leer namelijk uitdrogen en scheuren. Zet je schoenen in een droge, geventileerde ruimte op kamertemperatuur. Het is handig om de veters te verwijderen zodat de tong van de schoen volledig open kan. Haal ook de binnenzool of eventuele maatwerk zooltjes uit de schoen en laat deze apart drogen.

Reinigen

Maak je schoenen schoon als ze onder het vuil en modder zitten. Verwijder zand, stof en modder van schoenen met een zachte borstel, denk hierbij ook aan de naden (hier blijft vaak zand zitten). De schoenen kunnen indien nodig, afgespoeld worden met lauwwarm water. Gebruik eventueel een speciaal schoen reinigingsmiddel als ze heel vies zijn. Ook de leren- of Gore-Tex binnenvoering kun je met lauwwarm water schoonmaken en uitspoelen. Zweet, vuil en lichaamsvet verzamelen zich in de poriën van het leeroppervlak waardoor schimmels en bacteriën een ideale voedingsbodem krijgen. Let op: laat geen water in je wandelschoenen staan.

Na 24 uur is het meeste vocht verdwenen.

Impregneren

Wanneer je schoenen schoon en nog licht vochtig zijn zijn ga je verder met impregneren. De poriën van het leer staan a.h.w. weer “open”. Je maakt de schoenen weer water- en vuilbestendig door een coating aan te brengen met een middel dat geschikt is voor jouw schoen. Gebruik een schoenspray op waterbasis, vocht is namelijk een goede geleider waardoor de spray dieper in het materiaal doordringt. Een impregneerspray laat je bij voorkeur 24 uur intrekken.

Grondige onderhoudsbeurt

Extra bescherming

Daarnaast is het belangrijk om leren schoenen goed te voeden. Leer is een natuurproduct en kan uitdrogen. Door leer te verzorgen blijven je wandelschoenen flexibel en ze gaan langer mee. 

 • Gladleren schoenen smeer je regelmatig in met een leerconditioner of bijenwas. (wax kan een schoen iets donkerder van kleur maken). Let op: gebruik geen leervet. Hiermee tast je de lijmverbindingen van je schoenen aan, waardoor de stootranden kunnen loslaten. Leervet dringt diep door in het leer, hierdoor wordt het leer te soepel en kan de schoen zijn stabiliteit verliezen. Ook het garen van je wandelschoen kan door het gebruik van leervet worden aangetast. Deze combinatie maakt een eventuele reparatie lastiger. 
 • Wandelschoenen van nubuck of suède behandel je met een impregneerspray. Om te voorkomen dat ze uitdrogen gebruik je een leerconditioner of wax. Houd er rekening mee dat het nubuck hierdoor glad en iets donkerder kan worden.
 • Schoenen van kunstoffen (cambrella, air-mesh, nylon etc.) in combinatie met suède en nubuck behandel je met een voedende spray.
 • Een schoen met Gore-Tex materiaal behandel je met een middel dat speciaal geproduceerd is voor dit materiaal, dit zal op de verpakking aangegeven staan.
Extra bescherming

Goed om te weten!

 • Nubuck en suède zijn ruw leer. Door het verschil in textuur hebben ze andere onderhoudsproducten nodig.
 • Bij nubuck wordt de nerfzijde van het leer (de bovenkant van de huid) licht opgeschuurd, waardoor het een fijnere look krijgt. Nubuck heeft een robuust en stoer uiterlijk. Kleine oneffenheden zullen niet snel opvallen, wel kunnen vet en vuil makkelijker vlekken maken, maar met de juiste onderhoudsproducten kun je dat vermijden.
 • Suède wordt gemaakt van de onderkant van het leer, die veel zachter is en een geborstelde structuur heeft. Deze harige, zachte bovenlaag geeft het materiaal een iets luxere uitstraling. Onderhoud beschermt het materiaal tegen vuil, vet en vocht.
 • Gecombineerde materialen (vaak kunstoffen in combinatie met suède of nubuck) worden gebruikt omdat deze sneller drogen en lichter van gewicht zijn t.o.v. leer, ook is het goedkoper. Het nadeel is dat het meer aan slijtage onderhevig is en dat er fijn zand door het bovenwerk kan. 
 • Denk bij onderhoud aan de volgorde! Wanneer van toepassing altijd eerst de impregneerspray gebruiken, en dan pas het onderhoudsmiddel. De impregneervloeistof kan namelijk niet door het “vettige” laagje onderhoudsmiddel trekken.
 • Als je regelmatig op het strand wandelt of de schoenen gebruikt na een flinke strooibeurt, dan is de schoen blootgesteld aan zout en is onderhoud noodzakelijk. Al het gedane onderhoud wordt teniet gedaan door de inwerking van zoutkristallen. Afspoelen is tevens belangrijk voor de dempende materialen van de schoen, het zout tast deze namelijk ook aan. 
 • Zijn je zolen toe aan vervanging? Veel wandelschoenen kun je, mits goed onderhouden, laten verzolen en repareren. Informeer bij onze adviseurs naar de mogelijkheden.

Aanbieding

Om je een handje op weg te helpen, scoor je nu tijdelijk een potje Hanwag onderhoudswax inclusief gratis uitpoetsborstel voor slechts €12,95! 

Aanbieding