Waarom hardlopen gezond is!

Wat motiveert mensen om te gaan hardlopen?

Hardlopen is een van de snelst groeiende en meest populaire sporten in Nederland. Ons kikkerlandje telt ruim 3,5 miljoen mensen die één of meerdere malen per week een rondje hardlopen. (In 2021 was fitness/conditietraining de meest beoefende sport door Nederlanders van 4 jaar en ouder. Gevolgd door hardlopen. 11,8% wekelijks (Bron: CBS i.s.m het RIVM  (2014-2021)

Een fijne diverse sport

Het mooie aan hardlopen is dat het een ontzettend diverse sport is. Want voor de een betekent hardlopen één keer per week een rondje joggen in het bos, terwijl de ander een individueel afgestemd trainingsschema heeft om zijn of haar persoonlijke records te verbeteren en zelfs het dagelijkse leef- en voedingspatroon hierop aanpast. 

De motivatie van mensen om te gaan hardlopen varieert flink. Hardloper A heeft als doel om dit jaar die ene halve marathon te rennen binnen een bepaalde tijd en hardloper B geniet van de gezelligheid terwijl hij/zij met de wekelijkse hardloopgroep op pad gaat. Het verbeteren of onderhouden van de gezondheid en/of lichamelijke conditie, afvallen en het hoofd vrij maken: het kunnen allemaal redenen zijn om de hardloopschoenen aan te trekken.

De gezondheidsvoordelen

Daar waar vroeger de sportprestatie in de meeste gevallen centraal stond, zie je tegenwoordig steeds vaker de gezondheidsvoordelen als belangrijkste motief om te gaan hardlopen. Dit heeft ertoe geleid dat het aantal recreanten enorm is toegenomen terwijl de groep wedstrijdatleten gekrompen is. 

De 10 belangrijkste positieve effecten van hardlopen op de gezondheid

Maar wat maakt dat (regelmatig) hardlopen nou zo gezond? Hieronder geven wij je de 10 belangrijkste gezondheidstips!

  1. Hardlopen zorgt voor een toename van het uithoudingsvermogen (=conditie) waardoor je jouw dagelijkse werkzaamheden en activiteiten makkelijker en langer kunt volhouden.
       
  2. Regelmatig hardlopen zorgt voor een betere functie van het hart en de longen. De doorbloeding verbeterd doordat tijdens de inspanning de hartslag omhoog gaat. De hartfrequentie in rust daalt en de zuurstofopname verbetert.
  3. Een afname van de bloeddruk, verbetering van de bloedsuikerspiegel en insulinegevoeligheid. Én een verbetering van de cholesterolwaardes.
  4. Door te gaan hardlopen verbrand je meer calorieën en val je af. Het energieverbruik tijdens het hardlopen is afhankelijk van de intensiteit van de training, de afstand en
    het lichaamsgewicht.
  5. Hardlopen vermindert het risico op ziektes als diabetes type II (suikerziekte), overgewicht, obesitas, hart- en vaatziekten, burn-out etc.  (Uiteraard is dit ook afhankelijk van overige leefstijlfactoren als voeding, uitgangspositie van individu qua gezondheid, stress, ontspanning, slaap)
  6. Hardlopen versterkt de spieren, banden, pezen en gewrichten.
  7. Door regelmatig te hardlopen ontstaat er een toename van de mentale en fysieke weerstand. Hierdoor raak je beter bestand tegen verkoudheid, griep en stress.
  8. Mensen die regelmatig hardlopen voelen zich over het algemeen een stuk energieker, positiever én stressbestendiger. Niet voor niets dus dat hardlopen zelfs therapeutisch wordt ingezet.
  9. Bewegen stimuleert de ontgifting van het lichaam. Doordat je dieper gaat ademhalen worden bloed en lymfevocht beter rondgepompt. Het lymfesysteem voert afvalstoffen af door de zwaartekracht en door aanspanning van de spieren.
  10. Verantwoord hardlopen kan leiden tot een hogere levensverwachting. Uit onderzoek blijkt dat er tweemaal zoveel mensen overlijden in de groep ‘niet-actieve 50 plussers’ ten opzichte van de ‘actieve 50 plus groep’.

Ontzettend veel en vooral ook ontzettend goede redenen om, alleen al vanwege de vele positieve gezondheidseffecten, verder te gaan met of te beginnen met hardlopen!

Hoe jij deze gezondheidsvoordelen kunt ervaren

Maar hoe vaak en hoe lang moet je dan precies hardlopen om dit soort gezondheidsvoordelen te ervaren? Het blijkt dat een relatief korte tijd matig tot intensief bewegen al aardig wat positieve effecten heeft! Vaak wordt dagelijks 30 minuten matig intensieve lichamelijke activiteit aanbevolen, zoals wandelen, fietsen, zwemmen of (zwaar) huishoudelijk werk. Hardlopen is een intensieve inspanning, met 3 keer per week 20 minuten heb je al een flinke gezondheidswinst!