Tips om onnodige snelle slijtage tegen te gaan

Wandelschoenen hebben een bepaalde levensduur en gaan (helaas) niet oneindig mee. Maar regelmatig en goed onderhoud helpt je wél de kans op vroegtijdige slijtage te verkleinen. Bovendien is de kans groter dat je je eigen wandelschoenen nog kunt repareren voordat ze echt aan vervanging toe zijn. Beter voor je portemonnee en het milieu! Er zijn een aantal veelvoorkomende oorzaken voor slijtage van de wandelschoen. Wij vertellen je graag hoe je deze (vroegtijdige) slijtage kunt voorkomen! 

Check regelmatig je schoen op de volgende punten

  • Bekijk de onderkant van je schoen. Zie je significant meer slijtage bij de hak ten opzichte van de rest van de slijtzool? Ben jij iemand die tijdens het wandelen aan de buitenkant van de hak land, dan zal de slijtlaag ter plekke sneller afslijten. Fabrikanten houden bij de constructie van de zool en het gebruik van materialen rekening met het feit dat ongeveer 75-80% van de wandelaars op de buitenkant van de hak landen. Daarnaast hebben ook je gewicht, de ondergrond waarop je loopt en de manier van afwikkelen invloed op de mate van slijtage. Dit is niet altijd te voorzien bij de analyse.
  • Controleer meteen of het profiel nog ruw en diep genoeg is. Op gladde zolen heb je uiteraard minder grip, vooral op modderpaden of tijdens bergtochten. Als je de dempingslaag erdoorheen ziet (dit is de gekleurde tussenlaag), dan is het noodzakelijk om actie te ondernemen. Mogelijk kan er een nieuwe zool onder je schoen gemaakt worden, maar dat is ook afhankelijk van de staat van de rest van je schoen.
  • Een schoen moet onderhouden worden, dit verlengt de levensduur. Lees hier alles over goed onderhoud van je wandelschoen. Zowel leren als kunststof wandelschoenen kunnen tegen een stootje maar er is geen enkele wandelschoen die oneindig meegaat. Kleine scheurtjes kunnen altijd ontstaan, met natte sokken of minder ondersteuning tot gevolg. 
  • Ook de stootrand van een schoen kan loslaten, uitdrogen of scheuren. Ook dit heeft natte sokken of minder ondersteuning tot gevolg.
  • Haal af en toe de binnenzool uit je schoen. Als deze dunner wordt zal deze minder dempend vermogen hebben. Je kunt je binnenzooltjes vervangen.
Check regelmatig je schoen op de volgende punten
  • Check ook de stiksels, veteroogjes en haken op mogelijke gebreken. Dit kun je makkelijk controleren tijdens het onderhoud. Een gebroken haakje of slechte veter is makkelijk te vervangen.
  • Functioneert de waterdichte voering (bijvoorbeeld gore-tecx of Ecoshell) nog? Als je door een plas loopt en er komt water in de schoen dan is het tijd om deze te impregneren en weer waterdicht te maken. Zweetvoeten kunnen er op duiden dat de schoen niet meer ademt en dat mogelijk de poriën van het membraan verstopt zitten door vuil. 
  • Vochtigheid kan de levensduur van je schoenen verkorten. Door zweet en vocht van regen kunnen bacteriën volop groeien waardoor de schoen enorm kan gaan stinken. Droog je schoen na elke wandeling goed, haal de zooltjes uit de schoenen zodat ook de condens onder het zooltje kan verdampen. Bewaar ze in een goed geventileerde ruimte.
  • Een schoen kan in de loop van de tijd zijn stevigheid en veerkracht verliezen. Dit kan klachten opleveren. Soms zie je deze slijtage niet, maar je voelt bijvoorbeeld minder stabiliteit in de enkels, je voelt stenen door de zool heen etc.
  • Vervorming of slapper worden hielkap (bij lage wandelschoenen). Maak je veters altijd los voordat je de schoenen uittrekt. Gebruik dus niet je andere voet om ze van je hiel te trekken.
  • Slijtage aan de mediale zijde van de schoenen. Dit wordt vaak veroorzaakt door je looppatroon (smal spoor) waarbij de ene schoen de andere aantikt. Door deze herhaaldelijke wrijving ontstaat slijtage.
  • Slijtage binnenkant van de hak of zelfs een gat. De hielkap van de schoen loopt altijd iets rond zodat de hak mooi in de schoen valt. Als je hiel niet helemaal aansluit, ontstaat er wrijving, en door wrijving ontstaat slijtage. Vooral als er een kleine verdikking of vergroeiing op je hielbeen zit. Dit hoeft maar minimaal te zijn voor een hogere slijtage. Je kunt preventief door een schoenmaker een zacht stukje leer er tegenaan laten plakken. Dit geeft misschien iets minder comfort maar zorgt er wel voor dat de binnenkant minder slijt. Daarnaast is het verstandig om de schoen te strikken m.b.v. de hielfixatie methode. Let er ook op dat je bij het aan- en uittrekken van de schoen de veters volledig losmaakt.
  • Kies een schoen die past bij jouw doel. Het materiaal van lichte wandelschoenen is wellicht iets kwetsbaarder in ruig terrein t.o.v. een volledig leren wandelschoen.

Met goed onderhoud kun je vroegtijdige slijtage voorkomen, maar zoals gezegd gaan wandelschoenen niet oneindig mee. Uiteraard is het aantal kilometers dat je loopt van invloed op de levensduur. Doe regelmatig (in ieder geval na 1500 km) een grondige inspectie zodat je mogelijk nog een reparatie kunt uitvoeren om de levensduur van je schoen te verlengen. Daarnaast speelt ook de ondergrond een rol (als je vaak op harde ondergronden loopt, slijten de zolen wat sneller dan wanneer je vooral op zachte bosondergrond wandelt). Ook zware bepakking kan slijtage versnellen. Zout en zeewater doen de schoenen geen goed.

Heb je vragen over de staat van je schoen, de opties voor reparaties of heb je tips nodig voor onderhoud? 

Ons team staat voor je klaar om al je vragen te beantwoorden.