Sportbeha tijdens het sporten

Tips waar je op moet letten bij het kiezen van de juiste sportbeha

 • Een goede sportbeha is ademend en heeft een aangenaam draagcomfort
 • Een sportbeha is gemaakt van stevige materialen en heeft bredere schouderbanden. Hiermee wordt het gewicht beter verdeeld, de druk per cm² neemt af en hierdoor worden je schouders ontlast. Ook rugsluitingen moeten comfortabel aanvoelen en stevigheid bieden.
 • De sportbeha moet je borsten optimaal ondersteunen en de perfecte pasvorm is dus essentieel. De keuze voor een brede, smalle, een diepe of juist ondiepe cup verschilt tussen de verschillende merken en modellen. De benodigde pasvorm wordt bepaald aan de hand van:
  • de vorm van de borst
  • de verhouding tussen cupmaat en omvang
  • de afstand van de onderzijde van de borst tot aan de bovenzijde van de schouders
  • de stand en vorm van de schouders en schouderbladen
 • Kies voor een goede beha. Draag bijvoorbeeld niet een oude beha met een strak topje eroverheen. De laagjes over elkaar kunnen tegen je huid schuren en zo wondjes of schuurplekken veroorzaken aan je borst of oksel. Met name bij warm weer en als je extra zweet door het sporten komt dit snel voor.
 • Koop je beha niet te groot. Als de beha niet goed aansluit op je borstkas, komt al het gewicht van de borst op de bandjes van de beha, dit kan gaan snijden.
Tips waar je op moet letten bij het kiezen van de juiste sportbeha

Het dragen van een goede sportbeha is erg belangrijk

Het dragen van een goede en functionele sportbeha is erg belangrijk. Wij geven je tips waar je op moet letten bij het uitzoeken van de juiste sportbeha!

De borst heeft geen spiermassa, en bestaat uit zacht vet, bindweefsel, vocht en klieren. Bij elke stap bewegen je borsten. Hoe intensiever de inspanning, hoe meer beweging. En hoe groter je borst, hoe groter de impact is. Wanneer er geen ondersteuning is tijdens bewegen/sporten kunnen de borsten verplaatsingen tot wel 14 cm ondergaan. Ook bij kleine cupmaten kan overmatige beweging tot schade leiden.

Een goede sportbeha reduceert de borstbeweging tot wel 70%. Dit voelt comfortabeler, en kan de elasticiteit van je huid en weefsel behouden. Ook kan een goede sportbeha diverse problemen voorkomen zoals: rug-, nek- en schouderklachten, een slechte lichaamshouding en mastopathie (verzamelnaam voor allerlei goedaardige klachten aan borsten).

Naast de juiste ondersteuning heeft een goede sportbeha de volgende eigenschappen:

 • Snel drogende materialen voor meer comfort, minder wrijving en een betere temperatuurregulatie
 • Duurzame, slijtvaste materialen
 • Vochtregulerend zodat je droog en comfortabel kunt blijven sporten
Het dragen van een goede sportbeha is erg belangrijk

Laat je goed adviseren!

Tenslotte: was je sportbeha na elke training! Om ervoor te zorgen dat je sportbeha zijn stevigheid en ademend vermogen behoudt, was je met de hand of op een temperatuur van 30 graden. Gebruik geen wasverzachter en laat je beha na het wassen drogen in de (frisse) lucht.

Maar liefst 75% van de vrouwen draagt een verkeerde beha of maat. Laat je daarom adviseren, onze adviseuses kennen de kenmerken van elk type sportbeha en kunnen bepalen of de functionaliteit en pasvorm geschikt voor je zijn. 

Je kunt zonder afspraak binnenlopen voor het aanmeten en passen van een sportbeha.

Laat je goed adviseren!