Mastopathie: wat kun je eraan doen?

Het dragen van een functionele sportbeha

Ontstaan mastopathie

De term mastopathie is een verzamelnaam voor allerlei (goedaardige) klachten aan de borsten die geen ernstige oorzaak hebben. Hoe mastopathie ontstaat is nog niet helemaal duidelijk. Wel weten we dat het te maken heeft met vrouwelijke hormonen. De borstklieren reageren sterk op wisselingen in de hormoonspiegels in het bloed. Hierdoor zijn de klachten vaak het ergst vlak voor de menstruatie. Ongeveer 1 op de 10 vrouwen heeft wel eens last van deze klachten.

Wat zijn de verschijnselen?

Borsten kunnen pijnlijk, gezwollen en/of gespannen aanvoelen. Tijdens het sporten kan aanraking of beweging van de borst erg gevoelig zijn en er kan vocht uit één of beide tepels komen. Het klierweefsel in de borsten kan stug, onregelmatig en/of knobbelig aanvoelen. De knobbels kunnen van grootte veranderen of weer helemaal verdwijnen. 

Adviezen

  • Probeer uit te zoeken of er een relatie is met je voeding: sommige voedingsmiddelen bevatten substanties (oa. tyramines), welke de klachten kunnen opwekken of verergeren (bijv.: koffie, thee, cola, wijn, chocolade, kaassoorten)
  • Het natuurlijke middel Teunisbloemolie kan mogelijk verlichting brengen. Heftige pijnklachten kunnen eventueel worden bestreden met een eenvoudige pijnstiller. 
  • Aangezien hormonen vaak invloed hebben op mastopathie, kan de anticonceptiepil of het stoppen daarmee in sommige gevallen helpen tegen de klachten. Ook is het mogelijk (in overleg met de huisarts) een andere soort anticonceptiepil te proberen.
  • Soms helpt een koude kompres/ cold-pack om acute stuwingsverschijnselen tegen te gaan en de pijnklachten te verminderen. Zorg in dat geval voor warme kleding, ook een warme douche kan de klachten verzachten. 
  • Draag een stevige en goed ondersteunende (sport)beha zonder beugels en met brede schouderbanden. Draag tijdens het sporten een functioneel juiste sportbeha die past bij jouw lichaam en sportactiviteit. Laat je hierbij persoonlijk adviseren door de specialisten.

Door onze deskundigheid op dit gebied en het uitgebreide assortiment sportbeha’s melden zich steeds meer vrouwen met specifieke klachten en vragen bij ons in het LoopCentrum. Denk hierbij bijvoorbeeld aan situaties voor of na een borstoperatie en prothese dragende dames. Maar ook dames met klachten die vallen onder de noemer mastopathie. 

Bij veel vrouwen met pijnklachten en knobbels in de borst waarbij de diagnose mastopathie wordt gesteld, leeft de angst voor het bestaan van borstkanker en wordt gedacht dat deze aandoeningen mogelijk met elkaar verband houden. Indien er zich (pijnlijke) knobbels in de borst presenteren is het raadzaam om via je huisarts te laten uitzoeken wat de oorzaak is.

Mochten er naar aanleiding van het lezen van dit artikel vragen ontstaan die medisch van aard zijn, raadpleeg dan je eigen huisarts. 

Voor vragen of adviezen over sportbeha’s ben je van harte welkom in het LoopCentrum.