Motivatie… Verplaatst of zelfs afgelast!

Na bijna anderhalf jaar vol afgelaste evenementen zijn we meer dan eens toe aan die stip op de horizon. Dat ene evenement in de regio of die jaarlijkse wedstrijd die we niet nóg eens willen missen! Helaas blijft de hardloopkalender een gatenkaas en zijn er maar weinig evenementen die met zekerheid kunnen stellen dat ze doorgaan. In onze winkels spreken onze adviseurs dagelijks lopers die balen van de streep die enkele weken geleden nog door de Venloop van 2021 ging. We schotelen jullie graag wat tips voor die kunnen helpen om die motivatiespier in shape te houden.

1. Stel een doel
Wie een helder doel voor ogen heeft, dat niet te ver vooruit gepland staat, weet zichzelf zonder al te veel moeite te motiveren. Dit hoeft geen wedstrijd te zijn, maar kan ook een nieuwe afstand zijn, of een mooie ronde op een andere locatie. Zoek een (nieuw) loopmaatje die dit samen op wil pakken of betrek familie of vrienden in je plannen. Zo heb je direct een stok achter de deur die je scherpt houdt.

2. Maak gebruik van externe factoren of hulpmiddelen
Naast bovengenoemd hulpmiddel (loopmaatje of stimulans) kunnen ook Apps je daarbij helpen. Strava heeft afgelopen jaar een enorme ledengroei meegemaakt en dat is met een reden. Een sociaal platvorm in deze tijd is altijd praktisch als dat gekoppeld is aan een overzicht van je sportactiviteiten. Hier vindt men ook challenges die je kunnen motiveren, als de Kudo’s (soort Likes) je niet al motiveren. Andere apps zijn er ook legio. En vergeet niet dat een sporthorloge je ook enorm kan helpen.

3. Beloning in het verschiet.
Nu de winkels weer open zijn en vermoedelijk nog vol hangen met de nieuwste collecties kan het enorm motiveren om een nieuwe outfit te scoren. Schoenen zijn daarbij (naast een sportbeha voor vrouwen) het meest essentieel. Stel jezelf een doel in kilometers of plan een oefenwedstrijd met als beloning een nieuw paar aangemeten schoenen. Houdt er rekening mee dat ook de schoenenmarkt niet stilgezeten heeft in coronatijd en laat je uiteraard goed adviseren.

4. Benut je alternatieve mogelijkheden
Geen wedstrijd is wellicht ook geen verplichting. Even geen schema om te volgen en echt moeite met motivatie? Neem dan een rustperiode. Fit en gezond blijven is echter belangrijker dan ooit en besef wel dat je conditie snel achteruit gaat als je te weinig of helemaal niet sport. Voor hardlopers zijn in principe twee looptrainingen per week aan te raden om je niveau te handhaven. Alternatieve (duur)sporten kunnen echter ook bijdragen aan het onderhoud van een goede conditionele basis of fitheid. Profiteer bijvoorbeeld van het zomerweer en pak de fiets, ga zwemmen, skeeleren of loop een tandje rustiger door een flinke wandeling. Daarbij behoudt je een conditionele basis alsmede een goede belastbaarheid die je straks goed van pas komt als de wedstrijden weer echt groen licht krijgen en je weer een schema gaat volgen op weg naar jouw ultieme doel. Liever je tuin niet uit? Plan enkele krachttrainingen in. Dit hoeft niet direct met allerlei gewichten. Een hardloper heeft aan wat basisoefeningen met eigen lichaamsgewicht al veel voordeel. Momenteel ideaal in je zonnige achtertuin. Vergeet niet dat zowel mobiliteitsoefeningen als krachtoefeningen erg goed preventief werken om het blessurespook uit je buurt te houden.

Extra: Valkuilen voor wie het hardlopen weer (te) gemotiveerd op wil pakken.
We smachten met z’n allen naar het moment dat we ons wel weer met zekerheid in kunnen schrijven. Vanaf dat moment zal ook de ogenschijnlijk minder fanatieke lopen stiekem overlopen van motivatie. Herstartend, beginnend en in slaap gesukkeld subtopper, voor iedereen enkele tips om niet in die bekende overbelasting valkuilen te trappen:

1. Realiseer je huidige fitheid/beginsituatie.
Kijk enkele weken zo niet maanden terug (en vooruit). Zet je activiteiten op een rijtje en houdt overzicht in je hardloopkilometers. Besef wat je huidige situatie is en hoe je belastbaarheid ervoor staat. Een maandje niet gelopen? Ga er maar vanuit dat je longen, maar belangrijker nog, je pezen en spieren flink ingeleverd hebben!

2. Bouw geleidelijk op (of uit).
10% erbij per week is meer dan genoeg. Een geleidelijke opbouw is de enige weg naar succes op hardloopgebied. Volg een schema of de wijze raad van een trainer. Geduld zal worden beloond en een blessure door overbelasting werpt je soms verder terug dan een verstandige rustweek.

3. Houdt je aan het plan!
Soms gaat een training verrassend lekker en ben je geneigd er een schepje bovenop te doen. Let op! Achteraf wil je niet op blaren zitten dus stel jezelf eerst de vraag: Stel dat ik na vandaag geblesseerd raak, is dat dan te wijten aan de extra inspanning die ik nu wil doen? Als het antwoord ‘ja’ is, weet je eigenlijk genoeg. Houd je dan aan het plan dat je voor de training had. Zie bovenstaande twee tips.

4. Zorg dat je lichaam klaar is voor je wedstrijd start.
Klinkt eenvoudig. Maar besef dat je wedstrijd soms langer en harder gaat dan de trainingen. Zorg dat je wedstrijdsnelheid genoeg getraind is door bijvoorbeeld intervaltraining. En zorg dat je wedstrijdafstand al eens is belopen in training, maar dan uiteraard wel in een rustig tempo. (bijvoorbeeld op hartslag).

Rik - het LoopCentrum

Geschreven door Rik, Adviseur en opleidingscoördinator
Gepubliceerd op donderdag 5 augustus 2021