Maak kennis met Ferry

Drie generaties, eenzelfde passie voor wandelen.

Het type schoen dat bij de familie Van Gompel – Hudales het vaakst aan vervanging toe is, is duidelijk de wandelschoen. Niet gek, met al die wandelevenementen op de agenda. Hans, Mariska, Ferry en Jamie leggen samen heel wat kilometers af. Drie verschillende generaties, één gedeelde passie voor wandelen. Vanuit het Meerdaags Wandelevenement Venray vroegen we wat hun drijft om die wandelschoenen aan te trekken.

Hans, hoe is jouw passie voor wandelen ontstaan?
Hans Hudales (65 jaar) geniet volop van het wandelen. “De natuur is prachtig. Dat is het bij uitstek in de omgeving Venray, maar eigenlijk overal. De kunst zit hem vooral in het leren zien van de schoonheid van de natuur”. Daar kan het Meerdaags Wandelevenement Venray zich volledig in vinden. Elk jaar zet de organisatie in de kerkdorpen van Venray prachtige routes uit, variërend van 5 km tot 50 km. Voor ieder wat wils. “In 1999 ben ik in Venray gaan wonen. Al snel startte ik met vrijwilligerswerk bij Natuurvrienden in Merselo. Hartstikke leuk om mee te denken over de routes. Je kunt wel zeggen dat dat naar meer smaakte, want sinds de start van het Meerdaags Wandelevenement Venray (2018) draag ik ook daar een steentje aan bij,” vertelt Hans.

En Mariska: Is dat zo vader, zo dochter?
Mariska Van Gompel – Hudales kan de actieve rol van haar vader bevestigen. “Toen we hier net woonden, ging pap de routepijlen uitzetten. Iedere keer ging ik enthousiast met hem mee en dat zorgde ervoor dat we op een gegeven moment verdere stukken gingen wandelen. Superleuk en ik zie het ook echt als quality time met mijn vader. Zo veel gemeenschappelijke interesses hebben we niet, dus het is heerlijk om er op deze manier samen op uit te gaan. Weg uit de drukte van de dag en heerlijk tot rust komen”.

Drie generaties, eenzelfde passie voor wandelen.

Dat kunnen we ons helemaal voorstellen, in dit prachtige stukje natuur. Maar Ferry en Jamie, hoe zijn jullie erbij gekomen om aan de wandel te gaan?
Ferry: “Nou, dat is 100% zeker door Mariska en Hans gekomen. Toen ik net begon, wilde ik samen met hen een Kennedymars lopen. Maar dat was helaas te hoog gegrepen. Door een eerdere voetbal blessure kon ik dat fysiek nog niet aan. Ik besloot om er volop voor te trainen. Als ik iets in mijn hoofd heb, dan ga ik er ook voor. Ik wil altijd sneller én verder. Een lichte vorm van prestatiedrang,” grapt Ferry. “Maar alle gekheid op een stokje. In de bossen kun je zó genieten van de rust en kalmte. En je kunt tegelijkertijd nog diertjes spotten of fijne gesprekken voeren. En zodra die finish in zicht komt, dan is het gevoel van euforie heel dichtbij”.

Jamie: “Eerst voetbalde ik samen met mijn vrienden, maar daar ben ik mee gestopt. Ik zag thuis de prijzenkast met verschillende medailles erin. Dat wilde ik ook! Helaas zijn er niet veel vriendjes die ook wandelen, maar ik kan gelukkig vaak met pap mee. Wandelen lijkt eigenlijk heel makkelijk, maar het wordt op een gegeven moment wel zwaar. Zeker op de lange afstanden. Gelukkig zien we dat het steeds beter gaat. Ik droom al van mijn deelname aan de Avondvierdaagse, het Meerdaags Wandelevenement Venray en uiteindelijk: de Vierdaagse van Nijmegen. Wandelen is leuk, de evenementen zijn gezellig, dus ik haal zeker lol en plezier uit het wandelen.”

 

Wat haal jij uit het wandelen Hans? Is dat hetzelfde als je kleinzoon of zien we daar toch een generatieverschil?
“Net als wat Jamie zegt, is lol en plezier heel belangrijk. Maar voor mij zit ook het prestatiegerichte erin. Als ik iets doe, wil ik het maximale eruit halen. Ik vind het heerlijk om in de omgeving te lopen, alleen of samen met Maris, Jamie of Ferry. Of met de hond! Die gaat tot 40 km probleemloos mee. Maar wat ik het allermooiste vind… dat is toch gewoon kilometers maken en nieuwe dingen ontdekken. Dat is de reden dat ik tegenwoordig ook vaak de fiets pak. Die brengt je toch sneller op nieuwe plekken dan de benenwagen!”

Even vooruitkijken… Wat staat er dit jaar op jullie wandelagenda?
“Het eerste evenement waar we samen aan deelnemen, is het Meerdaags Wandelevenement Venray. Dat is voor ons een fantastische voorbereiding op de Vierdaagse van Nijmegen, die later dit jaar gepland staat. En als je in de omgeving van Venray woont, dan kan je eigenlijk niet anders dan hieraan meedoen. Drie dagen de natuur in, gezelligheid én ook nog eens gezond bezig zijn,” vertelt Mariska. Ferry vult aan: “Het Meerdaags Wandelevenement is inderdaad de generale repetitie voor de Vierdaagse van Nijmegen. Dit jaar mag Jamie voor de eerste keer meedoen. We trainen hard zodat Jamie in ieder geval over de finishlijn komt. Daar zijn al onze pijlen op gericht!”

Jamie sluit af: “Ik heb heel veel zin in de zomer. Dan kunnen we op de doordeweekse avonden ook langere afstanden maken. Met het Meerdaags Wandelevenement wil ik 2 dagen 30 km lopen en 1 dag 40. Met de Vierdaagse van Nijmegen ga ik de uitdaging aan om 4 x 40 km te lopen. Dat is misschien wel zwaar, maar ik kijk er enorm naar uit. Naar het snoep langs de kant, het trotse gevoel als mensen mijn naam roepen én naar die medailles die straks ook in mijn eigen prijzenkast hangen!”.

 

Ben jij net als deze familie dol op de natuur in Venray en zet jij graag je beste beentje voor? Schrijf je dan óók in voor het wandelevenement. De komende editie vindt plaats van 31 mei – 1 en 2 juni 2024.