Hoe lang gaat mijn sportbeha mee?

Van onze hardloopschoenen weten we dat ze hun dempend vermogen verliezen naarmate we er meer kilometers op lopen. Doordat de schoenen bij elke pas circa 3-5 keer ons lichaamsgewicht op moeten vangen, heeft het dempingsmateriaal het zwaar te verduren. Wil je klachten voorkomen dan is het verstandig om na 1200 tot 1400 km hardlopen advies te vragen bij een specialist. Met een sportbeha is het niet veel anders.

Materiaal
Een goede sportbeha is vervaardigd uit relatief stug materiaal, dat de schokken grotendeels opvangt. De betere sportbeha wordt tegenwoordig gemaakt van materiaal dat bij het uitrekken gedurende lange tijd weer terugkomt in de oorspronkelijke vorm. Ook zijn er in tegenstelling tot (de meeste) confectiebeha’s bredere schouderbandjes en meer coupenaden verwerkt om extra ondersteuning te bieden.

Pasvorm en maatvoering
De voornaamste functie van een sportbeha is het minimaliseren van de borstbeweging tijdens het sporten. Om dit te bereiken zijn een tweetal factoren van groot belang.

  • De mate van ondersteuning die een sportbeha geeft moet passen bij de intensiteit van de sport. Kies bij hardlopen het maximale ondersteuningslevel.
  • De mate van ondersteuning wordt bepaald door de maatvoering en het model. Net als bij een schoen moet de sportbeha volledig aansluiten op de vorm van het lichaam. De maat die je draagt in jouw confectiebeha is veelal niet de juiste maatvoering voor een sportbeha. Daarnaast kan de vorm, omtrek en cupmaat van de borst gedurende het leven van een vrouw veranderen. Zwangerschap, toe- of afname van het lichaamsgewicht en hormonale veranderingen kunnen hieraan ten grondslag liggen. Deskundig advies is dan noodzakelijk.

Hoe lang gaat een sportbeha mee?
Het antwoord op deze vraag hangt af van hoe intensief de beha wordt gebruikt. Het staat vast dat het materiaal door herhaaldelijk gebruik geleidelijk zijn elasticiteit verliest en dus zijn ondersteunde eigenschappen. Het dragen van een versleten sportbeha leidt ertoe dat de borst meer beweegt tijdens het sporten. Dit kan pijnklachten veroorzaken en tot vormverlies van de borsten leiden. Ook schuurproblemen, veroorzaakt door wrijving, worden vaak veroorzaakt door een versleten sportbeha die niet meer strak om het lijf aansluit. Hoe groter de cup, des te eerder is de beha haar stevigheid kwijt. Dit is een geleidelijk proces en zal in veel gevallen niet of nauwelijks opgemerkt worden.

Wassen?
De gedachte dat een sportbeha minder gewassen moet worden omdat de beha anders sneller zou slijten, is onjuist. Het is raadzaam dit wel te doen omdat de elastische werking verminderd wordt wanneer het speciale materiaal “elasthan”, dat in deze beha’s is verwerkt, vuil wordt. Geen wasverzachter en droogtrommel gebruiken, want daar kunnen veel moderne materialen niet tegen. Vrijwel alle sportbeha’s kunnen in de wasmachine. Toch heb je het langste plezier van jouw sportbeha als je deze op de hand wast in een lauw sopje met een wasmiddel voor de fijne was. Een temperatuur van 30-40 graden is genoeg om een sportbeha schoon en fris te krijgen.

Kortom, vervang je sportbeha (evenals je schoenen) tijdig om zo prettig mogelijk te sporten en ons lichaam, inclusief de borsten, zo lang mogelijk in goede vorm te houden! In zowel onze vestiging in Venlo als in Horst aan de Maas hebben we een speciale sportbeha adviesruimte.