Het verhaal van Angelique

Second opinion needed

Heb ik mij net ingeschreven voor de marathon van Spitsbergen 2019, krijg ik last van een pijntje rond mijn achillespees. Blessures ken ik nauwelijks, dus wat rustiger aangedaan. De halve marathon van Eindhoven voorbij laten gaan en helaas de Zevenheuvelenloop lukte ook nog niet. Toch maar eens een fysio raadplegen. Het was niet de achilles, maar mijn enkel was de boosdoender. Bovendien had ik ook geen (goede) balans. Oefeningen meegekregen van de fysio, waar ik elke avond wel 20 minuten mee in de weer was, maar zeer contentieus uitvoerde. Tevens werd mij aangeraden om te fitnessen want mijn bilspieren, kuitspieren en buikspieren moesten sterker worden. Mijn aangepaste zolen in mijn hardloopschoenen moesten aangepast worden door de podoloog omdat deze mijn balans verstoorde. Na aanpassing van de zolen ging het van kwaad tot erger. Mijn kuit, bilspier en zelfs mijn schouder (alles links) deden na het lopen pijn. En dan heb ik het over een half uurtje heel rustig lopen. Ik begon lichtelijk in paniek te raken want het was al december en ik kon nog geen 5 kilometer pijnloos lopen. Na een korte loop van 20 minuten met pijn aan mijn hele linkerkant sloeg de paniek toe en heb ik Rob van Het Loopcentrum in Horst gebeld, waar ik al sinds jaar en dag mijn hardloopschoenen koop. Hij hoorde mijn verhaal aan, volgens mij was het door de emotie een vrij onsamenhangend geheel, maar hij pakte het goed op. Hij stelde voor om een afspraak te maken met Sanne Caelers. Het Loopcentrum heeft een samenwerking met sportfysiotherapeut en tevens gangbeeldanalist Sanne Caelers. Ik was opgelucht en zag weer een lichtpuntje

Second opinion needed

Op 9 januari 2019 was het dan zover: in Het Loopcentrum in Venlo ontmoette ik Rob en Sanne. Mijn schoenen en zolen werden uitvoerig bekeken. Ik moest lopen op mijn schoenen met aangepaste zolen, zonder aangepaste zolen, op schoenen met correctie en neutrale schoenen en van elke “gang” werd een beeldanalyse gemaakt en deze werden deskundig bestudeerd door Sanne en Rob en de conclusies zeer gedegen onderbouwd. Mij werd geadviseerd om op een schoen te gaan lopen met ondersteuning bij de middenvoet en mijn aangepaste zolen achterwege te laten. Het lopen op de geadviseerde schoenen liep lekker, ik had zowaar mijn “zweefmoment” even te pakken. Maar tevens was ik angstig. Ik had die aangepaste zolen niet voor niets. Mijn hersenen begonnen te ratelen. Wat werd er gecorrigeerd door die zolen? Bij elke vraag die ik stelde kon Sanne een gedegen antwoord geven en werd ik enigszins gerustgesteld. Tevens kreeg ik oefeningen mee om de kleine voetspiertjes te activeren en deze sterk te maken. Het duurde wel even voordat ik geschakeld had. Want wat als het nu mis ging, dan was het avontuur voor wat betreft Spitsberen wel voorbij.

Ik heb de schoenen aangeschaft. Thuis heb ik ze aangetrokken en zondagmiddag na de kwart marathon van Egmond heb ik ze weer uitgedaan. Ik stond ingeschreven voor Egmond en ik dacht ik ga het gewoon proberen, ik zie wel hoever ik kom. En het ging goed, heel goed, zo goed zelfs dat toen ik de finish in het vizier kreeg ik het jammer vond dat het avontuur Egmond voorbij was. De day after voelde goed, nauwelijks pijntjes. De trainingen daarna voelde ik nog wel eens wat, maar mijn fysio heeft mij uitgelegd en uitgetekend dat het niet goed zou zijn als ik niks meer voelde en dat ik juist door deze pijntjes sterker word. Maar de pijn in mijn pezen onder de voet, die waren na Egmond over en die heb ik niet meer terug gehad.

Het gekke is dat als ik nu terug denk aan de pijntjes die ik overal had, ik het me bijna niet meer kan herinneren dat ik die had. Ik loop nu alweer 1.50 uur en het gaat goed. Zo goed dat ik nu weer geloof in de marathon van Spitsbergen op 1 juni.

Sanne en Rob super bedankt voor alles! Heel fijn dat jullie deze samenwerking kunnen aanbieden.

Ik raad een ieder aan om ingeval van twijfel, pijn or whatever aan de bel te trekken. Zowel het Loopcentrum als Sanne hebben de expertise in huis.
Doe daar je voordeel mee.

Angelique.
Februari 2019.