Compressiekousen: bewezen effectief!

De positieve effecten van compressiekousen

Het gebruik van compressiekousen is effectief in het bestrijden van blessures en het bevorderen van het herstel. Vanuit het cluster sportgeneeskunde UMC Utrecht is een grootschalig onderzoek verricht naar de effecten en werking van Herzog Pro Sportcompressiekousen (Franke en Backx 2021). Binnen dit onderzoek is gekeken naar het blessure patroon en de sporthistorie van ruim 800 sporters. (de volledige publicatie in Sport, Medicine and Rehabilitation is hier te lezen).

Het dragen van de juiste compressiekousen tijdens het hardlopen heeft verschillende positieve effecten, namelijk: 

  • Gedoseerde compressie met uniek drukverloop. De Pro compressiekousen leveren een relatief hoge druk en hebben een afnemend drukverloop vanaf de enkel tot de knie: 30 mmHG aan de onderzijde van de kuit, afnemend naar 23 mmHG onder de knie. 
  • Compressie zorgt ervoor dat de bloedstroom vanuit het haarvatennetwerk richting het hart wordt geoptimaliseerd. Hierdoor worden afvalstoffen van het verbrandingsproces sneller afgevoerd. 
  • Effectief bij kuitklachten, shinsplints en achillespees blessures.
  • Sneller herstel na de inspanning
  • Secundaire blessurepreventie, d.w.z. niet meer geconfronteerd worden met terugkerende klachten. Pijntjes die opspelen door het opbouwen van de trainingsintensiteit blijven uit.
  • Sommige atleten dragen de Herzog kousen voor prestatieverbetering.
De positieve effecten van compressiekousen

Blessurepreventieve werking

Naast de gebruikerservaringen hebben de onderzoekers zich tevens verdiept in de fysiologische verklaring voor de blessure-preventieve werking van Herzog compressiekousen. Tijdens de voetlanding zorgen de sokken ervoor dat er veel minder zijwaartse (laterale) beweging is en minder “schud” belasting van de relatief zware kuitspieren. Hierdoor ontstaan er minder trekkrachten aan het scheenbeenvlies en de achillespezen.

Door de comprimerende werking wordt ook de schok in de kuit bij de voetlanding gereduceerd waardoor er minder spierschade zal optreden. Minder spierschade betekent ook dat er minder vocht wordt vastgehouden in de ruimte tussen de cellen.

Inzetbaar tijdens de behandeling

De Herzog Pro Compressiekousen zijn tevens erg goed inzetbaar tijdens de behandeling van verschillende blessures. Bijvoorbeeld na zweepslag (spierscheur) of verkramping (microscheur) in de kuit worden de wondranden door de comprimerende kous goed tegen elkaar aan gedrukt en aaneengesloten gehouden waardoor het genezingsproces wordt versneld en er minder kans is op littekenvorming. Littekenweefsel is op zijn best nog enigszins rekbaar maar zal nooit meer de elasticiteit krijgen van de omliggende spier. Bovendien wordt bloeduitstorting effectief tegengegaan. De kousen fungeren als een hechtpleister waardoor de blessure sneller zal genezen.

Blessurepreventieve werking

Herstel- en prestatiebevorderend

Bij intensieve inspanning en grote schokbelasting zal er spiercel weefsel worden afgebroken. Spiercel resten binden water in de ruimte tussen de cellen waardoor de microcirculatie nadelig wordt beïnvloed. De toevoer van voedingsstoffen en zuurstof naar de spiercel wordt belemmerd en de afvoer van melkzuur (afvalproduct van het verbrandingsproces) en koolzuurgas stagneert. De compressiesokken bieden een relatief hoge compressie op enkel niveau met een afnemend verloop richting knie. Door de verhoogde druk op het spierweefsel wordt het te veel aan vocht, met daarin opgelost de afvalstoffen van het verbrandingsproces, vanuit de tussencelruimte weer in de circulatie gedwongen. De zo essentiële afnemende druk van de kous waarborgt dat het bloed in de aderen, tegen de zwaartekracht in, richting het hart wordt teruggevoerd. 

Het is aan te bevelen om de kousen tot geruime tijd na de inspanning, te dragen om optimaal te profiteren van de herstelbevorderende eigenschappen van de kous.

Herstel- en prestatiebevorderend

Het aanmeten van compressiesokken

Om optimaal gebruik te kunnen maken van compressie is het belangrijk dat je been juist wordt opgemeten. De combinatie van de relatief hoge compressie met het afnemende drukverloop maakt dat het meten nauwkeurig uitgevoerd moet worden. Je schoenmaat alleen geeft namelijk geen informatie over de vorm van je onderbeen. Denk bijvoorbeeld aan het verschil in kuitomvang tussen een sprinter en een duursporter, terwijl beide misschien dezelfde schoenmaat hebben. Je benen worden op 5 precies gedefinieerde punten opgemeten en in combinatie met je schoenmaat geeft dit de maat voor jouw compressiekous.

Na de meting zal onze adviseur de juiste maat kiezen en je instructies geven voor het aantrekken. Dit kan de eerste keer als moeizaam ervaren worden, maar het geeft juist aan dat de sok de juiste compressie heeft. Wanneer een compressiekous gemakkelijk aan te trekken is, betekent dit dat er minder dan 30 mmHG in de kous verwerkt is. En dan zal de werking ook minder zijn.

Laat je benen opmeten door een van onze adviseurs en je weet zeker dat je met de juiste maat, dus de juiste compressie, op pad gaat.

Online afspraak maken
Het aanmeten van compressiesokken