Wandelroutes ontdekken

Omgeving Horst aan de Maas

Moelbaerenbospad – 4,2 km 

Rond de kasteelruïne van Huys ter Horst ligt de Moelbaerenbos, tegenwoordig bekend onder de naam Kasteelse bossen of Kasteelpark Ter Horst. In het parkachtig bosgebied kom je een grote variëteit aan bomen tegen. Je vindt er ook twee grote plassen die zijn ontstaan door zandwinning. Nu zijn ze in gebruik als visvijver en recreatievijver. In de bossen vind je verder de leertuin D’n Rowwen Hook, De Eendenkooi, dierenweide en veel speeltoestellen. Ook de horeca is ruim vertegenwoordigd. En bezoek de prachtige en vrij toegankelijke tuin bij bijencentrum ‘t Zoemhukske.

 

Landschapspad ‘t Ham en Brommèr – 4,2 of 6,2 km 

Voor veel wandelaars is het een verrassing om vlak bij Horst dit gebied met veel natuur en verschillende landschapstypes te ontdekken. Je doorkruist ’t Ham, een door de Groote Molenbeek uitgesleten beekdal waarvan het achterliggende Hoogveld en de Reulsberg de hoge randen zijn. Het karakteristieke coulisselandschap en de houtwallen zijn het gevolg van kleinschalig grondgebruik. Op deze locatie is agrarisch gebruik altijd moeilijk geweest omdat het er zo nat is.

Omgeving Horst aan de Maas

Kunstig Ommetje Sevenum – 9 km 

Het Kunstig Ommetje start bij het grootste monument van Sevenum, namelijk de kerk. Onderweg kun je niet alleen genieten van de mooie natuur die Sevenum te bieden heeft, maar ook van een aantal kunstwerken. Soms verscholen, soms meer nadrukkelijk aanwezig in het landschap. Kunst gemaakt door verschillende kunstenaars die binding hebben met het landschap van Sevenum. De route volgt vanuit Sevenum het beekdal van de Groote Molenbeek om dan door het kleinschalige landschap met veel natuur terug te keren.

Gortmeulepad – 10.2 km 

Deze route start bij Kasteel Ter Horst en voert dwars door de Castenrayse Vennen, bij bewoners beter bekend als De Pès. Dit 70 ha groot moerasgebied is in de winter te nat en in de zomer is het oppassen voor de muggen. Het voorjaar is de ideale periode om dit gebied te verkennen. U kunt hier dan genieten van een ware bloemenpracht en vele vogels. De route loopt via Landgoed De Gortmeule weer terug naar de Kasteelse Bossen. De Gortmeule is een cultuurhistorisch pareltje omgeven door prachtige natuur zoals het Gortmeulens Ven. De boerderij is een hallehuis waarvan het oudste deel dateert van rond 1600.

Spiritueel Ommetje Sevenum – 12 km 

Het spiritueel rondje voert u langs een kabbelende beek, velden en mooie kapelletjes en veldkruisen her en der in het landschap. De wandeling nodigt uit tot zitten, mijmeren en te genieten van de stilte, de vogels, de natuur en de geuren van het land. Een boeiende wandeling met afwisselende landschappen. De route start in het centrum van Sevenum.

Petranpad – compleet 112 km, etappes van 10-15 km.

Het Petranpad verbindt het hoogveengebied van de Peel via akker, hei, bos en beekdal met de uiterwaarden van de Maas. Het loopt dan ook van natuurgebied naar natuurgebied in Horst aan de Maas en soms ook net buiten de grenzen. Het pad volgt het knooppunten wandelnetwerk en is bovendien in één richting extra bewegwijzerd. Met de app krijg je onderweg informatie beschikbaar over de bijzondere plekken van natuur, cultuur en historie.

 

Kijk voor alle details en kaarten op de website van Landschap Horst aan de Maas.

Omgeving Venlo

Wat is er leuker dan slenteren en dwalen door de stad en onverwachte plekjes ontdekken? Ook als je de voorkeur geeft aan natuur en rust zijn er rondom Venlo mooie, kortere en langere wandelroutes.

Ontdek de mooiste gedichten en de Venlose binnenstad met de GedichtenrouteBeleef de geschiedenis van het eeuwenoude centrum met de Historische route. De Venlose binnenstad kent een rijke historie die op veel plekken duidelijk zichtbaar is, maar soms ook achter moderne gevels verscholen ligt. Of ontdek Venlo als openluchtmuseum en leer al wandelend over ruim 25 kunstwerken in de Venlose binnenstad tijdens de Openbare Kunstroute. Zoek je liever de stilte op, kies dan voor een stiltewandeling in de kloostertuinen van Wereldklooster Steyl. Dit beroemde kloosterdorp ligt vlak buiten Venlo, op een schitterende locatie aan de Maas.

Omgeving Venlo

Pieterpad | Etappe Venlo-Swalmen – 22,7 km

Het Pieterpad is een lange afstandswandeling (LAW 9) door het oostelijk deel van Nederland, van Pieterburen (Groningen) naar de Sint-Pietersberg bij Maastricht en heeft een totale lengte van 501 km. De Pieterpad etappe, startend vanaf treinstation Venlo, loopt direct op de Duits-Nederlandse grens, soms in de Duitse natuur, soms in de Nederlandse, door natuurgebied Meerlebroek en langs de rivier de Swalm. Een prachtige bos etappe, met op het laatste stukje het Swalmdal met haar kronkelende rivier. In het dorp Swalmen zelf zijn enkele historische bezienswaardigheden uit de 14e eeuw.

Maas-Niederrheinpad | Etappe Venlo – Arcen – 21,9 km

De eerste etappe van het Maas-Niederrheinpad loopt van Venlo naar Arcen door de Leeremarksche Heide en kan als dagwandeling worden gelopen. Het Maas-Niederrheinpad is een 340 kilometer lang streekpad (SP10) tussen Roermond en Gennep, voor grote delen langs de Maas en door de natuurgebieden die de rivier omringen. De eerste etappe van het Maas-Niederrheinpad loopt vanaf treinstation Venlo naar Arcen. De route is goed te gebruiken als dagwandeling, begin- en eindpunt zijn goed te bereiken met het openbaar vervoer. De route loopt Venlo uit over de kades van de Maas. Na het verlaten van de stad wordt van de rivier afgeweken om naar natuurgebieden Zwart Water en de Leeremarksche Heide te wandelen. Hier staat een prachtige variatie aan natuur te wachten, door bossen, heidevelden, heuvels en langs de Ravenvennen.

Venloër Heide | Groote Heide – 16,4 km

Route vanaf treinstation Venlo door de stad en naar het Duitse deel van bosgebied Venloër Heide. De route loopt door het centrum van de stad, langs het Rosarium, door het Burgemeester Bergerpark en door een moderne woonwijk de stad uit. Vanuit hier loopt de route door de bossen op de Duits-Nederlandse grens. De paden hier worden weinig bewandeld en het is hier stil. Het laatste deel loopt door een smal bos met een vallei en de rivier de Molenbeek.

Venlo-Maas 11,4 km. Leuke ronde vanaf hartje Venlo over de groene oevers rondom de Maas, tot aan kloosterdorp Steyl. De Maas rivier is omringd door prachtige groene oevers, met boomgaarden, velden, kastelen, parken en natuurgebieden. De route start aan de westkant van de rivier. Met iedere stap naar het zuiden worden de stroken groen breder. De route loopt door Romeinenweerd. Het natuurgebied bestaat uit een bijzonder moerasbos met veel wilgenbomen. Regelmatig zijn er sporen van bevers te zien in Romeinenweerd. Bij Steyl trekt de route naar de oostkant van de rivier via veerpont. Steyl is een oud kloosterdorp met het indrukwekkende St. Michael klooster en Missiemuseum in het midden. De weg terug naar Venlo loopt door het Maasveld en de Oude Beemden. De route kan worden ingekort tot 4,5 kilometer door de Zuiderbrug over te steken. 

Zwart Water Wandelroutes (wit 4,8 km | groen 2,7 km)

Natuurgebied Zwart Water ligt aan de noordelijke rand van Venlo en is een geliefde wandelomgeving voor de inwoners van de stad. Het natuurgebied vormt het meest zuidelijke punt van de Maasduinen en ligt bovenop een oude Maasbedding. De bossen van het Zwart Water zijn gevarieerd en kennen zowel droge als natte bossen.

De witte paaltjeswandeling door natuurgebied Zwart Water loopt door de bossen en rondom de Venkoelen en is makkelijk te bereiken vanaf Venlo. Centraal in het natuurgebied ligt de Venkoelen, een veenplas. De wandelroute loopt rondom het water, door de bossen en een stukje langs de velden. 

De groene wandelroute loopt rondom het meer de Venkoelen. Het meer is een uitstekende leefomgeving voor talloze vogels en padden, en de route loopt met prachtige uitzichten over het water door de bossen.