Waarom je beter niet in de ‘alledaagse spijkerbroek’ kunt wandelen
Veel wandelaars kiezen tijdens het wandelen nog altijd voor de ‘alledaagse spijkerbroek’. Maar wist jij dat dit vaak niet de beste keuze is? Zeker tijdens een flinke wandeling, doe je er verstandig aan om een functionele wandelbroek te dragen. Naast de juiste wandelschoen en -jas is de wandelbroek een essentieel onderdeel van jouw wandeluitrusting.
Een jeans is vrij stug, weinig rekbaar, houdt warmte vast en geeft een grotere kans op schuren tijdens het wandelen. Bij regen nemen ze vocht op, wat leidt tot schuurplekken, ongemak en een broek die zwaar aanvoelt. Bovendien duurt het lang voordat deze weer is opgedroogd.
De basiskenmerken van een goede wandelbroek
De basiskenmerken van een goede wandelbroek op een rij:
- Comfort (in gewicht en bewegingsvrijheid)
- Bescherming (tegen weersomstandigheden)
- Pasvorm
Wandelbroeken zijn gemaakt van materialen die licht, ademend, elastisch en sneldrogend zijn. Vaak zijn de broeken ook licht in gewicht. Synthetische stoffen zoals polyamide, polyester en nylon bieden deze eigenschappen. Ze nemen nauwelijks tot geen vocht op en drogen snel. Katoen draagt lekker zolang het droog blijft maar zodra het een beetje vochtig wordt, gaat het schuren. Vaak bij in de liesstreek en bij de binnenkant van de bovenbenen. Broeken gemaakt van een mengsel van polyester en katoen zijn ideaal voor het ruigere outdoor werk. Je ziet vaak verstevigingsmaterialen op billen en knieën, terwijl de lieszijde gemaakt is van kunstvezels om schuren te voorkomen.
Een gewone wandelbroek is niet waterdicht, vaak wel waterafstotend. Een laagje dat over de stof heen zit (Durable Water Repellent) zorgt dat het water snel van het stof afrolt. Hierdoor blijft de stof droog. Als je een waterdichte broek nodig hebt, dan kies je voor een regenbroek die je over je wandelbroek heen aantrekt.
Tips bij het kopen van een wandelbroek
- Probeer verschillende broeken om te bepalen wat voor jou de perfecte pasvorm is. Hierbij is voldoende bewegingsruimte belangrijk.
- Een broek moet niet te lang zijn, want dat is hinderlijk bij je schoenen.
- Broeken variëren ook in wijdte van de pijpen en in hoogte van de taille. Let ook op de naden. In combinatie met een rugzak kunnen naden in de heupband pijnlijke of blauwe plekken geven.
- Het is zinvol om te bedenken in welke omgeving je gaat wandelen. Verwacht je veel regen, dan is waterafstotend materiaal belangrijk, ga je veel klimmen dan wil je wellicht meer elasticiteit.
- Check of de broek voldoende zakken heeft. Dit kan van pas komen als je veel extra’s mee wilt nemen, zoals telefoon, camera, routekaart of petje.
- In de winter en in de bergen raden we een lange broek aan, in de zomer volstaat een korte wandelbroek. Tenzij je bescherming wilt tegen zon en insecten. Je kunt dan kiezen voor een lange wandelbroek met ventilatieritsen, deze kan je openen om het ademend vermogen te vergroten. Ook kun je kiezen voor een afritsbare wandelbroek zodat je ter plekke de broek kan aanpassen aan het weer. Let wel op de plaats van de rits en hoe deze is afgewerkt, zodat deze geen irritatie aan je knie veroorzaakt.
- Als je een riem wilt dragen, check dan of de broek met riemlussen is uitgevoerd.