Voordelen van een tweede paar hardloopschoenen

Voordelen van een tweede paar hardloopschoenen

Een tweede paar hardloopschoenen kan de kans op blessures verkleinen, optimaliseert de gebruikers doelstellingen en heeft gewoon een aantal praktische redenen. Over het algemeen geldt: loop je gemiddeld meer dan 30 km per week of vaker dan 3x per week, dan is een tweede paar hardloopschoenen een goede investering. Vaak wordt gedacht dat alleen de zeer fanatieke lopers voordelen ervaren van een tweede paar hardloopschoenen. Maar lees verder om te ontdekken of een tweede paar voor jou misschien ook voordelen oplevert.

Blessurerisico verkleinen

Een functioneel juiste schoen is altijd belangrijk. Laat je daarom adviseren over welke schoen het beste bij jouw looppatroon en loopdoelen past. Een tweede paar schoenen kan je lichaam helpen beter te herstellen en verlaagt de kans op blessures:

  • Een tweede paar schoenen, functioneel vergelijkbaar maar het liefst van een ander merk, zorgt ervoor dat je je pezen en spieren anders gaat belasten dan ze gewend zijn. Dit kan de spierbelasting optimaliseren en kan het langzaam ontstaan van een blessure door overbelasting voorkomen. Ook zal je belastbaarheid toenemen.
  • Koop je, na een periode op de schoenen gelopen te hebben, nogmaals precies hetzelfde paar, dan kun je alsnog functionele verschillen ervaren. De demping en ondersteuning van de schoen kunnen veranderd zijn. Daardoor nog niet functioneel onjuist, maar wel dusdanig veranderd dat het lichaam hier aan went en daardoor gevoeliger kan zijn voor blessures.
  • Hardloopschoenen hebben tijd nodig om weer in hun originele staat terug te vormen. Alle impact die tijdens het rennen geleverd wordt, zorgt ervoor dat de dempingslaag indeukt. Als je ze te snel na deze impact wéér belast, bieden ze minder demping. Het is dan dus handiger om een ander paar hardloopschoenen te gebruiken en de andere even rust te geven. Vergeet niet dat schoenen na bepaalde tijd ‘gewoon versleten’ zijn en de demping helemaal niet meer voldoende terugkeert. Het liefst heb je dan al een nieuw paar ingelopen en hoef je niet volledig te wennen aan een nieuw paar hardloopschoenen.
Blessurerisico verkleinen

Type trainingen

Elk type training is gebaat bij het juiste type schoen. Denk hierbij aan verschillende ondergronden, intensiteiten, duur of doelen.

  • Een trailschoen heeft over het algemeen meer grip, is beter beschermd tegen invloeden van buitenaf, en is vaak iets harder qua demping. Allerlei redenen om dus voor je ronde op de weg een andere schoen te dragen dan de ronde door het bos.
  • Een wedstrijdschoen draag je voornamelijk als je snelle tijden wil lopen. Hij is licht in gewicht, heeft een summier bovenwerk en heeft eventueel een carbon plaat. De wedstrijdschoen Brooks Hyperion Tempo heren in US 10 weegt namelijk 220 gram. Terwijl de wegschoen Brooks Defyance heren in US 10, 287 gram weegt. Om gewicht te besparen heeft de wedstrijdschoen maar een dunne slijtlaag en deze gaat in verhouding maar weinig kilometers mee. Als je ook alle trainingen op deze schoen zou lopen, is hij al voor je wedstrijd versleten. Ook heeft een wedstrijdschoen een positief psychologisch effect. Hij geeft je echt gevoel ‘te kunnen vliegen’, en brengt je in een modus van concentratie en focus. Bij de trainingen draag je dus vaak een ander type schoen dan tijdens je wedstrijd.
  • Vaak train je op verschillende snelheden en intensiteiten als je traint voor een wedstrijd, nieuwe tijdsdoelen of een langere afstand. Afwisselend een duurtraining met een intervaltraining. De duurtraining loop je het liefst op een goed dempende en relatief slijtvaste schoen. Terwijl je de intervaltrainingen liever op een lichtere en snellere schoen loopt. Beide trainingen zijn dus gebaat bij een ander type schoen.
Type trainingen

Praktische redenen

Buiten de bovenstaande redenen, kunnen er ook gewoon een aantal praktische redenen zijn voor een tweede paar schoenen:

  • Woon jij bijvoorbeeld op kamers, maar train je ook nog regelmatig bij je ouders thuis? Dan kan een tweede paar al handig zijn.
  • Loop jij met alle weersomstandigheden, en dus ook regen? Dan zijn je schoenen soms nog niet helemaal droog voordat je volgende training weer op de planning staat. Een droog paar is dan toch wel prettig.

 

Wil jij weten welke tweede schoen goed bij jouw hardloopdoelen past? Kom dan langs en laat je adviseren!

Afspraak maken
Praktische redenen