Tips tegen onnodige slijtage

Dat hardloopschoenen een bepaalde levensduur hebben en dus niet oneindig meegaan, kun je niet onderuit komen. Wat je daarentegen wél kunt doen, is zorgvuldig met je schoenen omgaan om de kans op vroegtijdige slijtage aan bijvoorbeeld de binnenkant van de hak te voorkomen. Er zijn verschillende factoren die voor onnodige slijtage van de hardloopschoenen kunnen zorgen. We vertellen je graag hoe je dit kunt voorkomen!

Tips om onnodige slijtage te voorkomen/ uit te stellen

  • Slijtage binnenkant van de hak of zelfs een gat. Hardloopschoenen worden steeds zachter en comfortabeler. Hierdoor voelt de schoen prettiger om de voet. Doordat fabrikanten steeds lichtere materialen gebruiken kan het voorkomen dat deze slijtage sneller optreedt dan voorheen. Als er op je hielbeen een kleine verdikking of vergroeiing zit, is de kans op deze slijtage nog groter. De hielkap van de schoen loopt altijd iets rond zodat de hak mooi in de schoen blijft zitten tijdens het lopen. Als je hiel en hielkap niet helemaal op elkaar aansluiten, ontstaat er wrijving. Door wrijving ontstaat slijtage. Je kunt preventief een zacht stukje leer in de hielkap laten plaatsen door een schoenmaker. Het dempende materiaal in de hielkap wordt hierdoor beschermd, maar zal wel ietsje harder aanvoelen. Daarnaast is het verstandig om de schoen te strikken m.b.v. de heellock methode
  • Vervorming of slapper worden hielkap. Maak je veters altijd los voordat je de schoenen uittrekt! Gebruik dus niet je andere voet om ze van je hiel te trekken. De kans is groot dat je dan ook je schoenen aantrekt met de veters gestrikt. Dit zorgt voor onnodige druk en wrijving op de hielkap die er voor kan zorgen dat de als het ware naar binnen getrapt wordt. De schoen zal daarna niet meer lekker zitten en zelfs voor blaren kunnen zorgen!
  • Hardloopschoenen mogen niet in de wasmachine! Wasmiddel in combinatie met de temperatuur zorgen ervoor dat de zool snel uitgedroogd, hierdoor gaat de demping sneller uit de schoen.
Tips om onnodige slijtage te voorkomen/ uit te stellen
  • Gat ter hoogte van de grote teen van de schoen. Lichter en dunner materiaal heeft als voordeel dat de hele schoen lichter in gewicht wordt, maar het nadeel kan zijn dan het bovenwerk gevoelig is voor slijtage. Het kwetsbaarder voor takjes en stenen, maar ook voor de druk die je voeten er voortdurend op uitoefenen. Dit zien we regelmatig bij een doorgezakte voorvoet waarbij tenen, vaak de grote teen, omhoog staan. Ook de teenstrekkerspieren (m.extensor hallucis longis en brevis) zorgen voor de strekking van de grote teen naar boven. Als deze spier sterk ontwikkeld is komt de teen ook tegen het bovenwerk aan. In beide gevallen kan deze herhaalderlijke wrijving zorgen voor een gaatje in het bovenwerk. Deze slijtage heeft geen invloed op de functionaliteit van de schoen, maar kan wel vervelend zijn.  Een schoenmaker kan preventief een leertje aan de binnekant plakken om het ontstaan van dit gaatje te voorkomen.
  • Vochtigheid kan de levensduur van je schoenen verkorten. Door zweet en regen raken je schoenen vochtig. Laat ze daarom altijd goed drogen. Niet in de droger of bij een andere warmtebron. Daardoor kunnen lijmverbindingen loslaten en vervormd de schoen. Als ze te langzaam drogen, krijgen bacteriën de kans volop groeien waardoor de schoen enorm kan gaan stinken. Haal de zooltjes dus uit de schoenen zodat ook de condens onder het zooltje kan verdampen. En laat ze drogen in een goed geventileerde en niet te koude ruimte. 
  • Elk paar schoenen heeft een maximale levensduur. Als je jouw hardloopschoenen ook gebruikt om naar de supermarkt te lopen, maakt de schoen meer kilometers dan je misschien door hebt. Je schoen zal dan eerder aan vervanging toe zijn dan wanneer je ze enkel gebruikt met hardlopen. Gebruik hardloopschoenen waar ze voor bedoeld zijn. Ga er bijvoorbeeld niet mee wielrennen of tennissen. Ze zijn niet gemaakt voor die beweging en druk en kunnen daardoor ongewenste gebruikerssporen achter laten.
  • Kies een schoen die past bij je doel. Trailschoenen zijn bijvoorbeeld beter bestand tegen een stootje. Een wedstrijdschoen heeft een dunne slijtlaag en gaat daarom minder kilometers mee en gebruik je dus niet veel tijdens trainingen.

Slijtage door looppatroon

  • Slijtage aan de mediale zijde van de schoenen. Dit wordt vaak veroorzaakt door je looppatroon (smal spoor). Hierbij schop je als het ware met de ene schoen tegen de binnenkant van de andere schoen. Door deze herhaaldelijke wrijving ontstaat slijtage. Deze heeft geen directe invloed op de stabiliteit van de schoen, maar zorgt er wel voor dat de schoen snelle scheef kan gaan staan.
  • Significant meer slijtage bij de hak ten opzichte van de rest van de slijtzool. Ben jij iemand die tijdens het hardlopen op de buitenkant van de hak land, dan zal de slijtlaag daar sneller afslijten. Ongeveer 75-80% van de hardlopers zijn haklanders en fabrikanten houden hier rekening mee door in de slijtlaag onder de hak hardere materialen te gebruiken dan in de rest van de slijtzool. Daarnaast hebben ook je gewicht, de ondergrond waarop je loopt en de manier van landen invloed op de mate van slijtage. Dit is niet altijd te voorzien bij de analyse. Het is dus ook niet raar dat de schoen vervangen moet worden als de slijtlaag op de hak van de schoen helemaal versleten is, maar de rest er eigenlijk nog prima uit ziet.
Slijtage door looppatroon