Tips tegen slijtage

Dat hardloopschoenen niet oneindig meegaan en een bepaalde levensduur hebben, daar kun je niet onderuit komen. Wat je daarentegen wél kunt doen, is zorgvuldig met je schoenen omgaan om de kans op vroegtijdige slijtage aan bijvoorbeeld de binnenkant van de hak te voorkomen. Er zijn verschillende oorzaken voor slijtage van de hardloopschoenen. We vertellen je graag hoe je dit kunt voorkomen!

Tips tegen slijtage van de hardloopschoenen

  • Slijtage binnenkant van de hak of zelfs een gat. Hardloopschoenen worden steeds zachter en comfortabeler. Hierdoor voelt de schoen prettiger om de voet. Doordat fabrikanten steeds lichtere materialen gebruiken kan het voorkomen dat deze slijtage sneller optreedt dan voorheen. Vooral als er een kleine verdikking of vergroeiing op je hielbeen zit. Dit hoeft maar minimaal te zijn voor een hogere slijtage. De hielcup van de schoen loopt altijd iets rond zodat de hak mooi in de schoen valt. Als je hiel niet helemaal aansluit, ontstaat er wrijving, en door wrijving ontstaat slijtage. Je kunt preventief door een schoenmaker een zacht stukje leer er tegenaan laten plakken. Dit geeft misschien iets minder comfort maar zorgt er wel voor dat de binnenkant minder slijt. Daarnaast is het verstandig om de schoen te strikken m.b.v. de hielfixatie methode. Let er ook op dat je bij het aan- en uittrekken van de schoen de veters volledig losmaakt.
  • Vervorming of slapper worden hielkap. Maak je veters altijd los voordat je de schoenen uittrekt. Gebruik dus niet je andere voet om ze van je hiel te trekken.
  • Gat ter hoogte van de grote teen van de schoen. Lichter en dunner materiaal heeft als voordeel dat de hele schoen lichter in gewicht wordt maar het nadeel kan zijn dan het bovenwerk iets sneller slijt. Hierdoor is het kwetsbaarder voor takjes en stenen. Maar ook voor de druk die je voeten er voortdurend op uitoefenen. Dit zien we regelmatig bij een doorgezakte voet waarbij de tenen in meer of mindere mate omhoog staan. De grote teenstrekkerspieren (m.extensor hallucis longis en brevis) zorgen voor de strekking van de grote teen naar boven. Eventueel kan een schoenmaker een leertje op het gat plakken (mits het niet te groot is).
Tips tegen slijtage van de hardloopschoenen
  • Slijtage aan de mediale zijde van de schoenen. Dit wordt vaak veroorzaakt door je looppatroon (smal spoor) waarbij de ene schoen de andere aantikt. Door deze herhaaldelijke wrijving ontstaat slijtage.
  • Significant meer slijtage bij de hak ten opzichte van de rest van de slijtzool. Ben jij iemand die tijdens het hardlopen op de buitenkant van de hak land, dan zal de slijtlaag ter plekke sneller afslijten. Ongeveer 75-80% van de hardlopers zijn haklanders en fabrikanten houden hier rekening mee door in de slijtlaag onder de hak hardere materialen te gebruiken dan in de rest van de slijtzool. Daarnaast hebben ook je gewicht, de ondergrond waarop je loopt en de manier van landen invloed op de mate van slijtage. Dit is niet altijd te voorzien bij de analyse.
  • Vochtigheid kan de levensduur van je schoenen verkorten. Door zweet en vocht van regen kunnen bacteriën volop groeien waardoor de schoen enorm kan gaan stinken. Droog je schoen na elke training goed, haal de zooltjes uit de schoenen zodat ook de condens onder het zooltje kan verdampen. Bewaar ze in een goed geventileerde ruimte.
  • Hardloopschoenen mogen niet in de wasmachine! Wasmiddel in combinatie met de temperatuur zorgt voor een snel uitgedroogde zool, hierdoor gaat de demping sneller uit de schoen.
  • Kies een schoen die past bij jouw doel. Trailschoenen zijn bijvoorbeeld beter bestand tegen een stootje. 
  • Elk paar schoenen heeft een bepaalde levensduur. Als je de hardloopschoenen ook gebruikt om naar de supermarkt te gaan dan tellen deze kilometers ook! Gebruik de schoenen waar ze voor bedoeld zijn en ga er bijvoorbeeld niet mee wielrennen.