Interview Podotherapeut Kris Seuren
Maak kennis met Kris!
De komende tijd zullen meerdere experts en specialisten in en rondom het LoopCentrum zich aan je voorstellen. Dit keer geven we het woord aan podotherapeut Kris Seuren. Kris is werkzaam bij Podotherapie 3D-VCN (3D Voetcentrum Nederland). Sinds 2021 beschikken zij ook over een locatie in Horst.
Laten we starten met een voorstelrondje: Wie is Kris Seuren?
Ik ben Kris Seuren, geboren en getogen in Horst en inmiddels al een tijdje woonachtig in Eindhoven. Wel ben ik wekelijks nog te vinden in Horst: iedere vrijdag in mijn praktijk bij Podotherapie Horst en meerdere keren per week op het veld bij Wittenhorst. Inmiddels ben ik ruim 8 jaar werkzaam als podotherapeut.
Ik heb de HBO opleiding Podotherapie gestudeerd aan de Fontys in Eindhoven en tijdens mijn studiejaren heb ik gewerkt als adviseuse bij het LoopCentrum. Destijds had ik écht nooit verwacht dat de kennis die ik opgedaan heb in de jaren bij het LoopCentrum, nu zo goed van pas komt!
Welke sporten doe je zoal zelf?
Zelf ben ik fanatiek voetballer bij Wittenhorst Dames 1, waar ik twee keer per week train en in het weekend wedstrijden voetbal. In de winter- en zomerstop ga ik graag een rondje hardlopen. Naast dat ik zelf voetbal bij Wittenhorst, ben ik hier ook actief als verzorgster van het 1e elftal. Verder hou ik van een uitdaging op zijn tijd. Zo doe ik af en toe mee aan een obstacle run en heb ik in het verleden meegedaan aan de Nijmeegse 4-Daagse, echter ben ik er toen achter gekomen dat ik van nature meer een hardloper dan een wandelaar ben.
Hoe lang ben je al werkzaam als sportpodotherapeut?
Toen ik in juni 2013 afstudeerde als podotherapeut, zocht ik het avontuur op in Midden Amerika, waar ik 4,5 maand heb rondgereisd. Vervolgens ben ik aan de slag gegaan bij 3D-VCN waar ik ook mijn eindstage had gelopen. Dat betekent dat ik alweer 8,5 jaar werkzaam ben als podotherapeut.
En hoe lang heb je bij het LoopCentrum gewerkt?
In totaal heb ik een jaar of 6 gewerkt bij het LoopCentrum.
Hoe kijk je terug op jouw tijd bij het LoopCentrum en heeft dit werk ertoe geleid dat je nu staat waar je nu staat?
Naast dat ik echt een superleuke tijd heb gehad bij het LoopCentrum is het ook echt een ontzettend waardevolle periode geweest. De uitgebreide schoenkennis die ik bij het LoopCentrum op heb gedaan, gebruik ik nog altijd in de dagelijkse praktijk. Naast de schoenkennis, heeft ook het persoonlijke contact met de klanten bij het LoopCentrum, mij een ontzettend sterke basis gegeven om door te groeien naar waar ik nu sta.
Door die (praktijk)ervaring die ik heb kunnen opdoen bij het LoopCentrum, durf ik nu wel te zeggen dat ik een van de weinige podotherapeuten ben, die zowel de medische voetkennis hebben, als de kennis van de bijpassende schoen. Dat houdt in dat ik bij hardlopers en wandelaars heel snel kan inschatten of het gaat om een voetprobleem, of dat het juist gaat om een verkeerde schoen. En dat is wel echt uniek binnen de podotherapie: de podotherapeutische kennis in combinatie met de uitgebreide schoenkennis.
Waar komt je passie voor podotherapie vandaan?
De voeten zijn letterlijk de basis, je kunt de voeten eigenlijk wel zien als het fundament van het lichaam. Als er in de voet iets mis gaat dan heeft dat gevolgen voor het hele lichaam. Mensen vergeten nog wel eens dat als ze last hebben van hun knieën, heupen of onderrug, dit veroorzaakt kan worden door de stand van hun voeten.
Wat de podotherapie verder nog extra bijzonder maakt in mijn ogen, is het totaalplaatje: iemand komt bij mij langs met een probleem en middels mijn analyse stel ik de oorzaak van het probleem vast. Vervolgens ga ik in overleg met de cliënt op zoek naar hoe dit het beste verholpen kan worden. Het therapieplan wat vervolgens ontstaat, vervaardig ik ook volledig zelf. Zo mag ik gebruik maken van onze werkplaats in Eindhoven waar ik alle zolen die ik aanmeet zelf slijp. Ik houd er ook van om praktisch bezig te zijn dus het is ook supermooi dat dit zo goed kan binnen de podotherapie. Van klantcontact tot het zelf creëren van de oplossing, Ik ben betrokken bij alle facetten van de behandeling.
Wat vind je dan écht het allerleukste aan je vak?
Het leukste is dat ik altijd met mensen bezig mag zijn. En dat ik écht mensen kan helpen, hier haal ik dan ook echt voldoening uit. Ik ga voor iedereen voor de volle 100 procent. En als ik dan na afloop van iemand hoor dat diegene geholpen is en weer klachtenvrij op pad kan gaan, dan geeft mij dat ontzettend veel voldoening.
Hoe kijk je zelf aan tegen de aanpak van het LoopCentrum?
De kracht van het medisch netwerk van het LoopCentrum, in combinatie met de uitgebreide schoenkennis spreekt mij erg aan. Ook zijn de lijntjes binnen het LoopCentrum erg kort wat het prettig maakt om met hen samen te werken.
Waarom heb je ervoor gekozen om samen te werken met het LoopCentrum, je er natuurlijk gewerkt, maar welke concrete punten hebben je ertoe geleid om samen te werken?
Omdat ik er gewerkt heb, ken ik het bedrijf zelf heel goed. En dus weet ik hoe goed werk het LoopCentrum levert. Ik ben er zelf ook oprecht van overtuigd dat het LoopCentrum een van de betere, al dan niet de beste, hardloop- en wandelspeciaalzaak van het land is.
Wat vind je het leukste / meest interessante aan de samenwerking met het LoopCentrum?
Wat erg prettig is aan onze samenwerking, is dat ik weet dat ik mensen met een gerust hart naar het LoopCentrum kan sturen. Omdat ik er altijd van op aan kan dat er een uitstekende service en kennis wordt geleverd, weet ik dat de klant ook echt goed wordt geholpen.
Help je vooral hardlopers? Of ook andere sporters? En wandelaars?
Eigenlijk komt iedereen met klachten aan de voet bij mij langs langs. Dat maakt het werk in de praktijk erg variërend. Het klopt dat ik veel sporters help, van jong tot oud komen ze voorbij in de praktijk. Ik merk ook dat er steeds meer mensen preventief langskomen, dus om klachten in de toekomst te voorkomen. Maar ook de alledaagse sporter die het optimale uit zijn voetstand wil halen om zo de kans op blessures te verkleinen. Er hoeven dus niet perse klachten te zijn om al langs te gaan bij de podotherapeut.
Heb je nog concreet advies voor (beginnende) hardlopers?
Begin met het juiste materiaal, dat is de basis. Dat geldt overigens voor hardlopers maar zeker ook voor wandelaars. De schoenen moeten goed zijn en vervolgens is de opbouw erg belangrijk. Als je voetbalt, sluit je je aan bij een club en krijg je training van een trainer om de juiste techniek onder de knie te krijgen. Voor hardlopers zou dat eigenlijk niet anders moeten zijn. Ook hardlopers zullen ervoor moeten zorgen dat ze de juiste techniek ontwikkelen. Zo adviseer ik beginnende hardlopers ook vaker om op pad te gaan met een hardloopgroepje, onder begeleiding van lopers die al wat meer ervaring hebben. Buiten het juiste materiaal en techniek is het ook belangrijk om niet te snel op te bouwen met het hardlopen. Hardlopen is een van de meest belastende sporten die er zijn. Vaak kun je conditioneel veel meer aan dat de spieren al aan kunnen. Als je te snel opbouwt ligt een overbelasting dus op de loer.
En voor herstellende lopers?
Voor herstellende lopers geldt: start niet te vroeg. Hoe lastig het ook is en helaas is dit ook geen concreet advies: want wanneer is te vroeg? Mijn advies is dan ook vaak om contact op te nemen met iemand die er een goede inschatting van kan maken. Dus heb je bijv. een bepaalde spierblessure, neem dan contact op met een fysiotherapeut, die kan exact inschatten in welke fase van herstel je zit en in welke mate van belasting je weer zou kunnen gaan opbouwen.
Meer weten over Kris en over Podotherapie 3D-VCN Horst?