Hardlopen in katoenen hardloopkleding?

Bij het LoopCentrum merken we dat veel mensen zijn gewend om katoenen kleding te dragen tijdens het sporten. Het argument hiervoor is vaak dat katoenen kleding lekker veel vocht op neemt. Toch doe je er als hardloper verstandig aan om katoenen kleding te vermijden tijdens het sporten. Dit geldt voor alle kleding, van hardloopshirts tot sportsokken. Beter kun je kiezen voor sportkleding met een functionele vezel. 

Maar waarom is dat eigenlijk? Zodra je de vezels van katoen onder een microscoop houdt, dan zul je zien dat de katoenvezels hol zijn van binnen. Dit zorgt ervoor dat transpiratievocht, net zoals een spons, door deze vezels wordt opgezogen. Het katoen houdt het vocht vast tijdens het sporten. Hier zijn een aantal nadelen aan verbonden: 

  1. Vochtige kleding wordt steeds zwaarder en na een tijdje loopt die zware kleding niet prettig meer.  
  2. Door de vochtige kleding zal er eerder wrijving met de huid ontstaan, met mogelijk schuurplekken op de huid.
  3. Door het dragen van vochtige kleding zal je huid voortdurend nat, kalm en koud aanvoelen.
  4. Wanneer je kleding vochtig blijft, staat je huid direct in verbinding met water. Vanuit de natuurkunde weten we dat water een goede warmtegeleider is. Dit betekent dat je lichaam de warmte sneller kwijt zal raken en de temperatuur van de huid afneemt. Dit kan in de koudere perioden van het jaar, zeker als er ook nog eens een fris windje waait, zorgen voor onaangename afkoeling. Je bent niet de eerste loper die een blessure oploopt ten gevolge van een te snelle afkoeling van de spieren.  

Maar voor welk materiaal kies je dan?

Tegenwoordig wordt er veel sportkleding geproduceerd met functionele vezels. Deze vezels nemen het vocht niet op maar transporteren het vocht naar de buitenzijde van de kleding. Zo kan het vocht verdampen en blijft je kleding en vooral ook je huid droger. 

Zodra het kouder wordt buiten, is het verstandig om meerdere dunne lagen kleding te dragen. Kies er dus niet voor om één dikke trui te dragen. Maak hierbij ook niet de fout om een van deze lagen een katoen kledingstuk te dragen want dat blijft de kleding het vocht vasthouden. 

Bij het LoopCentrum geven we kledingadvies op basis van het 3-lagen principe. 

  1. De eerste laag is het sportondergoed en staat dus direct in contact met de huid. Kies hier voor functionele onderkleding welke zorgt voor een goede afvoer van transpiratievocht. 
  2. Draag als tweede laag een shirt met lange of met korte mouwen. 
  3. Draag bij kou, wind of regen een jack als derde laag. 

Samen zorgen de drie lagen ervoor dat het transpiratievocht kan worden afgevoerd en kan verdampen. Daarom is het verstandig om te kiezen voor kleding met voldoende ademend vermogen. Verder zorgen de drie lagen ervoor dat wind en regen buiten bereik van de huid blijven.