Hardlopen in de kou

Natuurlijk blijven we in de herfst en in de winter trainen, toch…? Er zijn zoveel (extra) redenen om gezond, fit en levenslustig dit najaar in te gaan! Een sterk lichaam is weerbaar en zorgt voor een sterke immuunsysteem. Met de juiste uitrusting kun je ook in de herfst en winter aangenaam blijven hardlopen. Naast goede hardloopschoenen is functionele hardloopkleding een absolute must! Beiden zijn een vereiste en leveren een belangrijke bijdrage aan je loopplezier. Slecht weer bestaat niet, maar slechte loopkleding wel! Houd rekening met je kledingkeuze en zorg voor passende kleding bij desbetreffende weersomstandigheden. Kies hierbij voor functionele hardloopkleding. 

Benieuwd naar de voordelen van functionele kleding in vergelijking met katoenen hardloopkleding? Lees onze uitleg en tips!

Waarom je beter niet kunt hardlopen in katoenen kleding

Functionele kleding zorgt dat de lichaamswarmte gereguleerd wordt, transpiratievocht goed afgevoerd wordt én beschermt tegen wind en regen. Je ziet veel mensen nog katoenen kleding dragen tijdens het sporten, maar hier zijn een aantal nadelen aan verbonden. Als je katoenvezels onder een microscoop bekijkt zie je dat deze vezels hol zijn van binnen. Dit zorgt ervoor dat transpiratievocht, net als een spons, door deze vezels wordt opgezogen. Nadelen hiervan zijn:

 1. Vochtige kleding wordt steeds zwaarder en na een tijdje loopt die zware kleding niet prettig meer.  
 2. Door de vochtige kleding zal er eerder wrijving met de huid ontstaan, met mogelijk schuurplekken op de huid.
 3. Door het dragen van vochtige kleding zal je huid voortdurend nat, kalm en koud aanvoelen.
 4. Wanneer je kleding vochtig blijft, staat je huid direct in verbinding met water. Vanuit de natuurkunde weten we dat water een goede warmtegeleider is. Dit betekent dat je lichaam de warmte sneller kwijt zal raken en de temperatuur van de huid afneemt. Dit kan in de koudere perioden van het jaar, zeker als er ook nog eens een fris windje waait, zorgen voor onaangename afkoeling. Je bent niet de eerste loper die een blessure oploopt ten gevolge van een te snelle afkoeling van de spieren.  
Waarom je beter niet kunt hardlopen in katoenen kleding

Functionele hardloopkleding | Kies voor 2 of 3 lagen

Kies dus voor sportkleding met een functionele vezel! Daarnaast is het belangrijk om te werken met 2 of 3 lagen om je te beschermen tegen verschillende weerselementen zoals wind, regen en kou. 

 1. De eerste laag is de basis, sportondergoed dat in direct contact staat met de huid. De vocht opzuigende binnenzijde van deze functionele kleding zorgt voor een snelle opname van transpiratie, terwijl vochtafstotende eigenschappen het vocht als het ware naar de volgende laag duwen. De structuur van de buitenzijde van het ondergoed zorgt ervoor dat vocht over een groot oppervlak verspreid wordt, waardoor snelle verdamping mogelijk is. Kortom, het houdt de huid droog en zorgt voor isolatie.
 2. De tweede laag is een isolerende tussenlaag met als doel je lichaam comfortabel warm houden en transpiratievocht uit de eerste laag afvoeren naar de buitenste laag waar het kan verdampen. Afhankelijk van de weersomstandigheden kies je voor een shirt korte of lange mouw
 3. De derde laag beschermt je tegen water en/of wind. Eigenschappen van de beschermende buitenlaag zijn winddicht, ademend en eventueel waterdicht. Wind beïnvloedt je temperatuur beleving sterk, om afkoeling te voorkomen draag je een daarom bij koude(re) omstandigheden een winddicht jack. In principe is een waterdicht jack ook winddicht. Let wel op het ademend vermogen van een jack. Als de lichaamswarmte die ontstaat tijdens het hardlopen niet voldoende kan worden afgevoerd, ontstaat condensvorming aan de binnenzijde van een jack. Op dat moment wordt je alsnog nat via de binnenkant.
Functionele hardloopkleding | Kies voor 2 of 3 lagen

Extra tips

 • Let op dat je niet de fout maakt om bij een van deze lagen een katoenen kledingstuk te dragen, want daarmee verstoor je het nut van de andere lagen.
 • En houd rekening met warmteverlies via je hoofd en handen. Een hoofdband, muts en handschoenen houden je extra comfortabel.
 • Heb je flink gezweet tijdens je training (en kun je niet meteen douchen), trek dan een nieuwe of extra laag aan om afkoeling te voorkomen.
 • Je zult altijd blijven zweten, maar met de keuze voor de juiste lagen functionele kleding zal het hardlopen veel comfortabeler zijn.

De verschillende lagen functionele kleding werken met elkaar samen. Je kunt ze combineren afhankelijk van de weersomstandigheden. Ze zorgen voor vochtafvoer en ventilatie zodat je ook in de herfst en winter kunt blijven hardlopen!

Extra tips