Functionele wandelkleding
Functionele wandelkleding
Wandel jij het liefst in speciale wandelkleding of ga je liever op pad in een “alledaagse” spijkerbroek? De keuze van jouw wandeluitrusting is afhankelijk van meerdere factoren. Bijvoorbeeld de weersomstandigheden, de afstand, het gebied waar je wandelt, de tijd dat je onderweg zult zijn en natuurlijk ook je persoonlijke voorkeuren. Weet je eigenlijk wat de voordelen zijn van functionele wandelkleding?
Functionele kleding zorgt dat de lichaamswarmte gereguleerd wordt, transpiratievocht goed afgevoerd wordt én beschermt tegen wind en regen. Wij adviseren om het principe van laagjes te hanteren bij de keuze van je wandelkleding. Hiermee ben je maximaal flexibel, afhankelijk van de weersomstandigheden kies je voor 1, 2 of 3 lagen.
Het meerlagen principe
- De eerste laag is de basis, sportondergoed dat in direct contact staat met de huid. De vocht opzuigende binnenzijde van deze functionele kleding zorgt voor een snelle opname van transpiratie, terwijl vochtafstotende eigenschappen het vocht als het ware naar de volgende laag duwen. De structuur van de buitenzijde van het ondergoed zorgt ervoor dat vocht over een groot oppervlak verspreid wordt, waardoor snelle verdamping mogelijk is. Kortom, het houdt de huid droog en zorgt voor isolatie.
- De tweede laag is een isolerende tussenlaag met als doel je lichaam comfortabel warm houden en transpiratievocht uit de eerste laag afvoeren naar de buitenste laag waar het kan verdampen. Afhankelijk van de weersomstandigheden kies je voor een shirt korte of lange mouw
- De derde laag beschermt je tegen water en/of wind. Eigenschappen van de beschermende buitenlaag zijn winddicht, ademend en eventueel waterdicht. Wind beïnvloedt je temperatuur beleving sterk, om afkoeling te voorkomen draag je daarom bij koude(re) omstandigheden een winddicht jack. In principe is een waterdicht jack ook winddicht. Let wel op het ademend vermogen van een jack. Als de lichaamswarmte die ontstaat tijdens het wandelen niet voldoende kan worden afgevoerd, ontstaat condensvorming aan de binnenzijde van een jack. Op dat moment wordt je alsnog nat via de binnenkant. Er zijn dunne jacks en stevige robuuste jacks, die bijvoorbeeld beter tegen een stootje kunnen als je veel met een rugzak loopt.
De verschillende lagen functionele kleding werken met elkaar samen. Je kunt ze combineren afhankelijk van de weersomstandigheden. Meerdere dunne lagen geven voldoende warmte, zonder dat je oververhit raakt. Ook ben je met meerdere laagjes maximaal flexibel. Bijvoorbeeld: een dikke winterjas is al snel te warm met wandelen. Maar het waait hard dus zonder jas zou het te koud zijn. Als je laagjes draagt kun je de tweede, tussenlaag, uittrekken. De derde beschermende laag houdt dan nog steeds de wind tegen.
Je ziet veel mensen katoenen kleding dragen tijdens het wandelen, hier zijn een aantal nadelen aan verbonden. Als je katoenvezels onder een microscoop bekijkt zie je dat deze vezels hol zijn van binnen. Dit zorgt ervoor dat transpiratievocht, net als een spons, door deze vezels wordt opgezogen.
Extra kledingtips
- Let op dat je niet de fout maakt om bij een van deze lagen een katoenen kledingstuk te dragen, want daarmee verstoor je het nut van de andere lagen.
- Houd rekening met warmteverlies via je hoofd en handen. Een hoofdband, muts en handschoenen houden je extra comfortabel.
- Heb je flink gezweet en ga je even pauzeren, trek dan een nieuwe of extra laag aan om afkoeling te voorkomen.
- Je zult altijd blijven zweten, maar met de keuze voor de juiste lagen functionele kleding zal het wandelen veel comfortabeler zijn.
- Denk bij functionele wandelkleding ook aan een wandelbroek. Je spijkerbroek kan dan wel super comfortabel zitten, het is echt vervelend als het regent. Het is zwaar en zit stijf om je lichaam en je koelt snel af. Bovendien kunnen de dikke naden voor irritaties zorgen.
Iedereen kent wel de khaki broek met afritspijpen, maar er zijn ook stretch broeken, lichte, sneldrogende broeken en elastische softshell broeken. Door de elasticiteit rekken de broeken mee, ook als ze nat zijn. Dit zit dus lekkerder dan een spijkerbroek.
Het LoopCentrum heeft een ruim assortiment wandelkleding van de merken Odlo, Salomon en Salewa.
Je kan zonder afspraak binnenlopen om de kleding te bekijken, passen en desgewenst advies te krijgen!