Functionele wandelkleding

Functionele wandelkleding

Wandel jij het liefst in speciale wandelkleding of ga je liever op pad in een ‘alledaagse’ spijkerbroek? Dat kan natuurlijk flink afhankelijk zijn van een aantal factoren. Bijvoorbeeld de afstand en het gebied waar je gaat wandelen. Maar weet jij eigenlijk ook wat de voordelen zijn van technische wandelkleding? De functionele wandelkleding die we bij het LoopCentrum aanbieden, is opgebouwd in verschillende laagjes:

De eerste kledinglaag

De eerste laag die je strak op de huid draagt, is vochtafvoerend en houdt de huid droog. De tweede laag zorgt voor isolatie en de derde laag beschermt je tegen water en/of wind. Meerdere dunne lagen geven voldoende warmte, zonder dat je oververhit raakt.

Ook ben je met meerdere laagjes maximaal flexibel: zo is een dikke winterjas al snel te warm met wandelen maar wanneer het bijvoorbeeld hard waait, is het veel te koud zonder jas. Wanneer je dan verschillende laagjes draagt, kun je de tweede tussenlaag uittrekken en dan houdt de derde beschermende laag, nog steeds de wind tegen.

Vochtige kleding op de huid zorgt ervoor dat je snel afkoelt. Een katoenen shirt neemt vocht op en blijft nat en dus koud. Een functioneel shirt transporteert het vocht snel weg waardoor de huid droger en warmer blijft. Sommige onderkleding bevat wol en blijft ook warm als het materiaal vochtig is. Laat je dus van te voren goed adviseren en kies voor functionele kleding!

En hoe zit het dan met de wandelbroek?

Er zijn verschillende soorten wandelbroeken. Een normale spijkerbroek kan dan wel super comfortabel zitten maar als het bijvoorbeeld gaat regenen, dan brengt zo’n spijkerbroek flink wat ongemak met zich mee. De spijkerbroek wordt dan snel zwaar en en stijf. Hierdoor koelt je lichaam ook snel af. Bovendien kunnen de dikke naden van de spijkerbroek voor irritaties zorgen. Kies daarom bijvoorbeeld voor een khaki broek met afritspijpen, stretchbroeken, lichte en sneldrogende broeken of elastische softshell broeken. Door de elasticiteit rekken de broeken mee, ook als ze nat zijn.

De derde kledinglaag

Als derde, buitenste laag kun je kiezen voor een wind- of regenjack. Hierbij is het belangrijk dat deze voldoende ademend vermogen heeft omdat je niet van binnenuit nat wilt worden van het zweet. Een ademende regenjas kan ook goed gebruikt worden tegen de wind. Er zijn dunne jacks en stevige robuuste jacks, die bijvoorbeeld beter tegen een stootje kunnen als je veel met een rugzak loopt. 

Maak een afspraak in het LoopCentrum en laat je adviseren over de juiste functionele wandelkleding!

Maak een afspraak in het LoopCentrum