10 redenen om te blijven hardlopen

Hardlopen staat op plek 2 van meest beoefende sporten in Nederland. Zo’n 10% van de totale bevolking van Nederland van 12 jaar en ouder loopt regelmatig hard. Elk jaar weer (her)starten veel mensen met hardlopen. Een deel van hen geeft het toch na een periode weer op. Maar er zitten zoveel positieve effecten aan regelmatig sporten en bewegen!

Maar waarom is hardlopen zo gezond? Hieronder de 10 redenen om te blijven hardlopen:

1) Fysieke gezondheid: Hardlopen is een goede manier om je fysieke gezondheid te verbeteren. Het versterkt je hart, verbetert de bloedsomloop en helpt bij het handhaven van een gezond gewicht.

2) Mentale gezondheid: Hardlopen kan je stemming verbeteren en stress verminderen. Het vrijkomen van endorfines tijdens het hardlopen kan helpen bij het verminderen van angst en depressie.

3) Kleiner risico op ziekten: Regelmatig hardlopen kan het risico op chronische ziekten verkleinen. Denk aan overgewicht, hart- en vaatziekten, suikerziekte, en botontkalking.

4) Verhoogde energie: Hoewel het misschien tegenstrijdig lijkt, kan regelmatig hardlopen je energieniveau verhogen. Het verbetert de algehele conditie van je lichaam en kan vermoeidheid verminderen.

5) Verbeterde slaapkwaliteit: Studies tonen aan dat regelmatige lichaamsbeweging, waaronder hardlopen, kan bijdragen aan een betere slaapkwaliteit en een diepere slaap.

6) Versterkte spieren en botten: Hardlopen helpt bij het opbouwen van spieren en versterken van botten, wat kan helpen bij het voorkomen van osteoporose en het behoud van mobiliteit naarmate je ouder wordt.

7) Verbeterde concentratie en mentale scherpte: Regelmatig hardlopen kan je cognitieve functies verbeteren. Waaronder concentratie, geheugen en probleemoplossend vermogen.

8) Zelfvertrouwen: Het stellen en behalen van doelen in je hardlooproutine kan je zelfvertrouwen vergroten en een gevoel van voldoening geven.

9) Sociale verbinding: Hardlopen kan een sociale activiteit zijn, of je nu deelneemt aan hardloopevenementen, lid wordt van een hardloopgroep of gewoon samen met vrienden gaat rennen. Het kan je helpen nieuwe mensen te ontmoeten en sociale banden te versterken.

10) Levensduurverlenging: Onderzoek heeft aangetoond dat regelmatige lichaamsbeweging, zoals bijvoorbeeld hardlopen, de levensduur kan verlengen en de kwaliteit van leven kan verbeteren naarmate je ouder wordt. Twee maal zoveel mensen overlijden in de groep ‘niet-actieve 50-plussers’ ten opzichte van ‘actieve 50-plussers’. Ook zien we een afname van de bloeddruk en een verbetering van de cholesterolwaardes doordat het HDL-cholesterol (het goede’ cholesterol) waarde stijgt en het LDL-cholesterol daalt. Soms is de verbetering zodanig dat het gebruik van medicijnen, in overleg met de behandelende arts, gereduceerd kan worden.

Volhouden

Dus, blijf rennen en geniet van de vele voordelen die het biedt voor zowel je fysieke als mentale welzijn!

Kom langs voor het beste schoenadvies en een flinke dosis motivatie!

Afspraak maken