Deskundig advies in de grootste hardloop-
en wandelspeciaalzaak
van Nederland!

Adviseur van het LoopCentrum Nederlands Kampioen

12Apr

Gefeliciteerd met je overwinning! Hoe heb je de Venloop ervaren?
Ik heb heel veel wedstrijden in Nederland gelopen, maar qua sfeer wint de Venloop het echt wel. Hier schuilt ook gevaar in, omdat je jezelf op het eerste stuk op kunt blazen omdat je hierin mee wil gaan. Verder in de wedstrijd waren er verschillende straten waar het super druk was, dat was super mooi om te zien.

Had je deze uitkomst verwacht?
Vijf weken voor de wedstrijd misschien niet, maar een week voor de wedstrijd liep ik in Brunssum de 10 KM en zat ik een halve minuut voor mijn directe concurrenten, waaronder Michel Butter. Dat geeft zelfvertrouwen en ik durfde dan ook wel hard te starten. De weersverwachtingen waren perfect en ik zag dat als een unieke kans waardoor ik wel hard durfde te starten. Uiteindelijk viel het qua wind wel een beetje tegen, we hebben veel wind te verduren gehad. Dat heeft wel wat secondes gekost.

Wat volgt hierna voor jou?
Na een lang blok van blessureleed was ik inmiddels weer zes maanden aan het trainen. Na zes maanden is dit wel een erg mooi resultaat. De bedoeling is allereerst om blessurevrij te blijven. Straks begint het baanseizoen en daar wil ik mijn record op de 10KM (28:16) verbeteren. Dat is zo dichtbij de 28 minuten dat het mooi zou zijn als ik die grens kan doorbreken. Als dit allemaal goed gaat, gaan we in juli evalueren en mogelijk ga ik dan voor de marathon.

Hoe combineer je je loopcarriere met je baan bij het LoopCentrum?
Het is voor mij een bewuste keuze om te werken naast het lopen. Ik ben jarenlang professioneel (fulltime) atleet geweest en merkte toen dat dat niet bij mij paste. Ik miste de sociale contacten en de afleiding. Ook ging ik al snel teveel trainen, wat natuurlijk niet goed is voor mijn lijf. Nu heb ik een mooie balans en voelt het veel prettiger. Het is wel ontzettend leuk om in het werk alsnog bezig te zijn met mijn passie en anderen hiermee te helpen en onderdeel te zijn van een gezellig en sportief team.

Heb je nog tips voor lopers die toe willen werken naar een halve (of hele) marathon?
Wat ik merk is dat mensen vaak teveel willen doen. Als je je voorbereid voor de halve marathon en je kunt in je training prima een 15 of 16 km lopen, dan weet je ook dat je een halve aankan op de wedstrijd dag. Je wordt daar ook geholpen door de adrenaline en het publiek, dus je haalt die finish wel. Het is zonde om dan in die twee weken tevoren een halve marathon te lopen om te kijken of je het in je hebt en daarbij vermoeid te raken of kleine klachtjes op te lopen. Uiteindelijk geniet je dan minder van je wedstrijddag. Als je basis goed is, heb er dan vertrouwen in dat het gaat lukken!