Waar moet je op letten bij het kopen van hardloopschoenen?

Het is van groot belang dat je tijdens het hardlopen een hardloopschoen draagt die voor jou geschikt is. Bij iedere stap die je zet worden je enkelgewrichten belast met 3 tot 5 keer je lichaamsgewicht. Stel je weegt 85 kilogram en je loopt rent 5 kilometer. Dit zijn ruim 2.000 stappen met links en ruim 2.000 stappen met rechts. Je enkelgewrichten krijgen dan per been ruim 2.000 keer 255 tot 425 kilogram te verduren. Je hebt dan de juiste ondersteuning nodig, die alleen de juiste hardloopschoen je kan bieden.

Maar het aanbod van hardloopschoenen is enorm, hoe weet je dat je de juiste te pakken hebt? Laat je in ieder geval altijd adviseren bij een hardloopspeciaalzaak. Maar dan zijn er alsnog zaken die je goed in de gaten moet houden.

Wie heb je voor je?

Om op een juiste manier te kunnen adviseren over hardloopschoenen is er veel kennis nodig. Zo moet de adviseur alles weten over de samenstelling en bouw van de verschillende schoenen, de hardheden van verschillende materialen, maar ook kennis over lichaamsbouw, trainingsleer en blessures zijn essentieel om te kunnen bepalen welke schoen bij jou past

Een adviseur moet dus van goeden huize komen, goed opgeleid zijn en affiniteit hebben met de sport.

Welke faciliteiten zijn er?

Met alle winkels die er zijn, zijn er ook vele manieren van analyseren. We nemen er een aantal door.

Het blote oog: een ervaren adviseur ziet enorm veel aan hoe iemand loopt. Daarom is dit ook een belangrijk onderdeel van de analyse. Echter is alleen het adviseren op basis van het blote oog niet genoeg. Deze manier van werken is niet te standaardiseren en niet onderbouwd met zichtbare feiten. Zelf heb je als klant je looppatroon ook niet kunnen zien, dus hoe weet je nou of je echt goed geadviseerd wordt?

De loopband: al in de jaren 90 is door Duitse wetenschappers geconstateerd dat er enorme verschillen zijn tussen hoe iemand van nature loopt en hoe iemand dat doet op een loopband. Deze verschillen zijn zo enorm, dat een loopanalyse middels een loopband onmogelijk het juiste beeld kan geven.

De statische analyse: om een goed beeld te krijgen van voettype en beenstand is het belangrijk om een statische, oftewel stilstaande, analyse te doen. Dit gebeurt vaak op een voetspiegel waarbij zichtbaar wordt welke delen van de voet meer druk vertonen dan andere. Het is echter niet voldoende om alleen op basis van stilstand te bepalen welke hardloopschoen iemand nodig heeft. Dit zegt namelijk niets over de afwikkeling van de voeten tijdens het lopen.

De loopbaan: gelukkig beschikken vandaag de dag veel hardloopspeciaalzaken over een eigen baan waarop in de winkel gerend kan worden. Let hierbij op de lengte van de baan. Het doel is om te analyseren wanneer je een tempo hebt wat je normaal ook haalt. De lengte van de baan is dus belangrijk. Op een baan van 10 meter zal je immers nooit een reëel tempo kunnen behalen omdat het gewoon een te korte afstand is. En analyse baan moet daarom een lengte hebben van minimaal 20 meter.

De collectie: ook al is er een goede analyse uitgevoerd, er moet wel keuze zijn. Een goede collectie bestaat uit allerlei typen hardloopschoenen die bijvoorbeeld verschillen in demping, gewicht, ondersteunen, torsiestijfheid, bovenwerk, zoolconstructie, materiaalgebruik en reactiviteit. Ook is het belangrijk dat er verschillende brede en smalle schoenen op voorraad zijn.

Een collectie die dus alleen maar bestaat uit de populaire modellen, hoort niet thuis bij een echte hardloopspeciaalzaak.