Waar moet je op letten bij aankoop van hardloopschoenen?

De LoopCentrum werkwijze

Tijdens het hardlopen is het ontzettend belangrijk om hardloopschoenen te dragen die voor jou geschikt zijn. Of je nu net begint met hardlopen of al járen ervaring hebt, het juiste schoeisel dat past bij jouw lichaam en bij jouw manier van hardlopen is écht ontzettend belangrijk. Bij iedere stap die je zet worden je enkelgewrichten belast met 3-5 keer je lichaamsgewicht. Stel je weegt 85 kilo en je rent 5 kilometer, dan zijn dit zijn ruim 4000 stappen. Je enkelgewrichten krijgen dan per been ruim 2000 keer 255 tot 425 kg te verduren. Belangrijk dus om te rennen met hardloopschoenen die de juiste ondersteuning geven op de juiste plaats om ervoor te zorgen dat jouw lichaam niet wordt overbelast. 

Het aanbod van hardloopschoenen is enorm, hoe weet je dat je de juiste keuze maakt? Verstandig is om in ieder geval rekening te houden met de volgende punten en om je te laten adviseren bij een echte hardloopspeciaalzaak met kennis van zaken én de juiste analyseapparatuur.

De LoopCentrum werkwijze

Welke specialisten heb je voor je bij het LoopCentrum?

Er is veel kennis nodig om het juiste advies te kunnen geven over hardloopschoenen. Denk aan de samenstelling en opbouw van de verschillende schoenen, de hardheden van materialen. En ook kennis over anatomie, lichaamsbouw, trainingsleer en blessures zijn essentieel. De adviseurs en adviseuses van het LoopCentrum zijn allen goed opgeleid en hebben zelf affiniteit met de sport. Hierdoor weten ze perfect waar ze het over hebben!

Welke specialisten heb je voor je bij het LoopCentrum?

Hoe is een analyse opgebouwd?

We baseren ons advies op basis van een uitgebreide analyse. Dit doen we aan de hand van onze uitgebreide kennis en nauwkeurige meetapparatuur. Bij ons schoenadvies maken we gebruik van de volgende middelen.

Het blote oog

Een ervaren adviseur ziet veel aan “hoe iemand loopt” en dit is een belangrijk onderdeel van de analyse. Uiteraard is dit niet voldoende, deze manier van werken is niet te standaardiseren en is niet onderbouwd met zichtbare feiten.

De loopband

Sinds de jaren 90 is door Duitse wetenschappers geconstateerd dat er enorme verschillen zijn tussen hoe iemand van nature loopt en hoe iemand dat doet op een loopband. Deze verschillen zijn zo enorm, dat een loopanalyse middels een loopband onmogelijk een juist beeld kan geven. Vandaar dat we bij het LoopCentrum onze manier van analyseren op een rondje op onze loopbaan. 

Hoe is een analyse opgebouwd?

Statische analyse

Om een goed beeld te krijgen van het voettype, drukverdeling en de beenstand is het belangrijk om een statische, ofwel stilstaande, analyse te doen. Dit gebeurt vaak op een voetspiegel waarbij zichtbaar wordt welke delen van de voet meer druk vertonen dan andere. Het is echter ook niet voldoende om alleen op basis van een statische analyse te bepalen welke hardloopschoenen iemand nodig heeft. Deze analyse zegt namelijk niets over de afwikkeling van de voeten tijdens het lopen.

De loopbaan

Veel hardloopspeciaalzaken beschikken over een eigen baan waarop gerend kan worden. De lengte van de baan moet voldoende lang zijn om een reëel tempo te kunnen rennen (normaal trainingstempo). Een baan van 20 meter voldoet dus beter dan een baan van 10 meter.

Dynamische analyse / de RS Scan

Deze analyse wordt gebruikt om het looppatroon te beoordelen. High speed camera’s maken ca. 200 foto’s per seconde waardoor het mogelijk is om uiterst gedetailleerd het enkelgewricht en de afwikkeling van de voet in beeld te brengen. Ook wordt een dynamische drukmeting uitgevoerd met de zogenaamde RS Scan. In het volgende blog ontdek je alles over deze RS Scan

De uitgebreide schoenencollectie

Een ideale collectie hardloopschoenen bestaat uit modellen met allerlei verschillende functionaliteiten, die onderling verschillen in demping, gewicht, ondersteuning, torsiestijfheid, zoolconstructie, materiaalgebruik en reactiviteit. Behalve lengtematen mogen ook (extra) brede en smalle schoenen niet ontbreken. Een echte speciaalzaak heeft dus een uitgebreide collectie schoenen in huis. Bij het LoopCentrum beschikken we over een van de meest uitgebreide collecties van het land, vol met functionele hardloopschoenen.