Kan ik zomaar de opvolger van mijn type hardloopschoenen kopen?

Ervaren hardlopers zijn bekend met het feit dat nagenoeg ieder type hardloopschoen jaarlijks vervangen wordt door een nieuw model. Soms met een compleet nieuwe ‘look’ ofwel een ‘colour update’. Maar is het enkel de kleur van de schoen die veranderd is ten opzicht van het vorige model?
Het antwoord is: meestal niet! In de meeste gevallen vinden er ook functionele aanpassingen plaats. Een hippe kleur is leuk, maar zijn de functionele veranderingen voor jou ook zinvol….?

Gevolgen?

Het wijzigen van functionele eigenschappen in hardloopschoenen heeft zoals gezegd mogelijk direct invloed op de mate van demping en stabiliteit, maar ook op pasvorm, afwikkeling en loopcomfort. In principe zijn aanpassingen bedoeld om de schoenen nog ‘beter’ te maken. Maar helaas hebben de functionele aanpassingen niet altijd een positieve uitwerking voor de gebruiker. De vraag of het nieuwe type hardloopschoen nog goed bij jouw manier van lopen past, kan enkel door een specialist beantwoordt worden. Kleine wijzigingen kunnen grote gevolgen hebben voor de belasting op spieren, banden, pezen en gewrichten.

Gevolgen?

Voorbeelden

Enkele voorbeelden van functionele wijzigingen die veel voorkomen:

  • het gebruik van andere dempingstechnieken en -materialen wat direct gevolgen heeft voor de reactiviteit en stabiliserende eigenschappen van je schoenen. De belasting op je lichaam kan hierdoor volledig anders zijn;
  • een gewijzigde heeldrop (de hielhoogte ten opzichte van de hoogte in de voorvoet). Dit is bepalend voor de afwikkeling van je voet en dus ook voor de mate van belasting op je voorvoet, achillespees en kuitspieren;
  • een aanpassing in het bovenwerk wat leidt tot een gewijzigde pasvorm. Wel zo prettig als het nieuwe type ook nog steeds prettig aansluit bij de vorm van jouw voet.
Voorbeelden

Niet zichtbaar

Een besluit om over te stappen naar het nieuwe model hardloopschoen is erg lastig omdat van de buitenkant alleen de kleurwijzigingen direct zichtbaar zijn. Een gewijzigde heeldrop of gebruik van andere materialen is aan de buitenzijde niet zichtbaar. De wetenschap dat deze aanpassingen bijna jaarlijks plaatsvinden, is echter wel iets om serieus te nemen. We hebben maar al te vaak blessures zien ontstaan doordat een hardloper overstapt op een nieuw model waarvan de functionaliteit verandert is. Wees zuinig op je lichaam en laat je informeren door een specialist zodat je weet wat je koopt en waar je op loopt.

Niet zichtbaar