Het belang van goede sokken

Hardlopen en wandelen hebben iets belangrijks gemeen: er is sprake van een constant herhalende beweging, wat een belastend effect op het lichaam heeft. Zowel de hardloper als wandelaar besteedt daarom veel aandacht aan de aanschaf van de juiste schoen en functionele kleding. De sok wordt echter te vaak vergeten. Waarom is dat zo zonde? Het belang van goede hardloop- en wandelsokken lees je in dit blog!

Een goede sok helpt je!
Functioneel goede sokken onderscheiden zich door een unieke serie van eigenschappen. We zetten er een aantal op een rij:

  • Ergonomische pasvorm: de linkersok is gevormd naar de linkervoet, de rechtersok visa versa;
  • Ergonomische pasvorm: een damesvoet verschilt van een herenvoet, een goede sok dus ook;
  • Comfort: een goede sok is naadloos;
  • Demping: het materiaal in het voetbed zorgt voor extra dempend vermogen;
  • Bescherming: met zachter materiaal aan de achterzijde wordt de achillespees beschermd;
  • Vochtregulatie: het materiaal voert transpiratievocht af;
  • Temperatuurregulatie: een dunnere bovenzijde zorgt voor afvoer van warmte en transpiratievocht aan de bovenzijde van de voet.

De bovenstaande eigenschappen leveren belangrijke voordelen op. Zo loop je minder kans op blaren en blijft ook de temperatuur van de voeten tijdens het sporten constanter. Immers zorgen natte sokken in de winter voor (te) koude voeten en kan de temperatuur in de zomer overmatig oplopen.

Variatie
Alle sokken in ons assortiment zijn ontworpen en gemaakt om de sporter middels bovenstaande eigenschappen te ondersteunen. Dit betekent echter niet dat elke sok hetzelfde is, de diversiteit is enorm. Er wordt onderscheid gemaakt in sokken voor hardlopers en sokken voor wandelaars, maar bijvoorbeeld ook in lengte en dikte, vochttransportatie en dempend vermogen. Wanneer de temperatuur langzaam toeneemt buiten is het de overweging waard om voor een dunnere sok te kiezen. Onze voeten zijn bij warm weer immers minder blij met een ‘dikke jas’. De Falke RU 5 is voor de hardloper een geschikte versie. Dit is een dunnere versie dan de bekende Falke RU 4. Voor wandelaars is er de Falke TK 5, deze is ook prima te combineren met lage wandelschoenen.

Naarmate de wandelafstand groter wordt, neemt de kans op blaren toe. Maakt u regelmatig een lange wandeltocht of loopt u bijvoorbeeld de Vierdaagse mee? Dan is het verstandig om een extra paar sokken mee te nemen voor de volgende redenen:

  1. Wandelen met natte sokken, betekent een natte huid. Ook al zijn ze slechts een beetje nat, de kans op blaren is groter omdat een natte huid weker is;
  2. Sokken zorgen voor een stukje dempend vermogen. Bij elke pas moet het lichaamsgewicht gedragen worden en iedere vorm van demping is meegenomen. Een sok die verzadigd is met vocht verliest en groot deel van zijn demping;
  3. De temperatuur van uw voeten kan stevig oplopen bij lange wandelingen. Zeker als u op het asfalt loopt waar de zon voortdurend op schijnt. Een droge sok zorgt in dit geval voor een stukje verkoeling.

Met warm weer wordt er ook vaak gekozen voor een lage sok. De ‘short’ van Falke biedt uitkomst. Deze komt net boven de rand van de schoen uit, wat net weer iets sportiever oogt.
De zogenaamde ‘invisible’ sok voor hardlopers verdwijnt bijna volledig in de schoen. Hij blijft prima op zijn plaats zitten door een extra hielstuk en een siliconendraad die in de binnenzijde is verwerkt.

Niet zomaar een keuze
De juiste sok biedt enorme voordelen! Een keuze is met zo’n breed assortiment echter niet zomaar gemaakt. Meer weten? Lees meer of hardloopsokken of wandelsokken of kom langs in onze winkel!

Let op; momenteel loopt de volgende actie: Bij aankoop van drie paar Falke sokken ontvang je €10,- korting!