10 redenen om te gaan hardlopen

Hardlopen is één van de snelst groeiende en meest populaire sporten in Nederland. Ons kleine kikkerlandje telt ruim 3,5 miljoen mensen die één of meerdere malen per week ‘hardlopen’. Elk jaar weer (her)starten veel mensen aan het begin van het jaar met hardlopen. Goede voornemens en extra kilo’s van de feestdagen vormen vaak de motivatie. In de regio Venlo kan deelname aan de Venloop nog een extra motief zijn om de nodige kilometers te maken.

Maar waarom is hardlopen zo goed? Hieronder de 10 belangrijkste positieve effecten van hardlopen op onze gezondheid:

1 ) Hardlopen zorgt voor een toename van het uithoudingsvermogen (=conditie) waardoor u de dagelijkse werkzaamheden en activiteiten makkelijker en langer kunt volhouden.

2) Verantwoord hardlopen kan leiden tot een hogere levensverwachting. Uit onderzoek blijkt dat er twee maal zoveel mensen overlijden in de groep ‘niet-actieve 50 plussers’ ten opzichte van de ‘actieve 50 plus groep’.

3) Hardlopen zorgt op lange termijn voor minder chronische ziekten (denk aan overgewicht, suikerziekte, botontkalking en hart- en vaatziekten).

4) Er ontstaat een toename van de mentale en fysieke weerstand. Je bent beter bestand tegen verkoudheid, griep en stress en herstelt ook sneller.

5) Door te gaan hardlopen verbranden we meer calorieën en dat is gunstig zijn voor je lichaamsgewicht. Het energieverbruik is afhankelijk van de intensiteit, de afstand en je lichaamsgewicht.

6) Hardlopen versterkt spieren, banden, pezen en gewrichten. Ze kunnen daardoor meer belast worden. Kortom, je wordt er sterker van.

7) Ook zien we een afname van de bloeddruk en een verbetering van de cholesterolwaardes doordat het HDL-cholesterol (het goede’ cholesterol) waarde stijgt en het LDL-cholesterol daalt. Soms is de verbetering zodanig dat het gebruik van medicijnen, in overleg met de behandelende arts, gereduceerd kan worden.

8) Mensen die regelmatig hardlopen voelen zich energieker, hebben een positievere kijk op het leven en zijn stress- bestendiger. Niet voor niets dus dat hardlopen zelfs therapeutisch wordt ingezet.

9) In vergelijking tot andere sporten is hardlopen makkelijk in te passen in je agenda. Je kunt het op ieder moment, van de dag, op elk terrein, bij elk weertype, samen maar ook alleen doen.

10) Last but not least: Hardlopen is leuk!

Heb je zin om te starten met hardlopen? Kom bij ons langs voor het beste schoenadvies en een flinke dosis motivatie! Plan een afspraak in!

Afspraak maken